«Ο υπουργός Παιδείας όπλισε το χέρι των τραμπούκων;» διερωτήθηκε ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε από χρυσαυγίτες ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος που λίγο νωρίτερα τον είχε υποδείξει ως ηθικό αυτουργό λόγω των δηλώσεών του για τη γενοκτονία των Ποντίων. Κατήγγειλε πάντως ότι αυτοί που τον χτύπησαν ήταν χρυσαυγίτες και ότι είδε μαζί τους λίγο πριν την επίθεση τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο. 

Ads

Ο Νίκος Φίλης καταδίκασε την επίθεση και τη «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς στον χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη» ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του «για όσα υπέστη ο κ. Κουμουτσάκος και όσα παραλίγο να υποστεί ο κ. Βαρβιτσιώτης», τονίζοντας ότι κάποιοι «διαχειρίζονται με τρόπο επαγγελματικό και εξοργιστικό, τραμπούκικο, φασιστικό τις μνήμες των ανθρώπων».

«Ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Φύσσα; Ποιοι συνεχίζουν σήμερα να οπλίζουν το χέρι των τραμπούκων; Είναι προφανές ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του φασισμού και μπροστά στους τραμπούκους που, αν και υπόδικοι, δεν υποχωρούν», ανέφερε ο Νίκος Φίλης.


Τι είπε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή

Όπως είπε, ως υπουργός υιοθετεί την άποψη της Βουλής για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων σε επιστημονικό επίπεδο. Αναφερόμενος στις απόψεις του περί «εθνοκάθαρσης των Ποντίων», τόνισε ότι «δεν είμαι “καραγκιόζης πολιτικάντης” να κάνω ότι δεν είχα πει τίποτα. Καθεστώς αναστολής προσωπικής άποψης δεν υπάρχει στην δημοκρατία». «Σέβομαι τον πατριωτισμό των συμπολιτών μου και τον Ποντίων, σέβομαι την επίσημη θέση της ελληνικής πολιτείας», συνέχισε ο Νίκος Φίλης.

Συγκρούσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης

Ads

Ο υπουργός Παιδείας αντιμετώπισε πάντως τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Τους τρέφετε», φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, ενώ φώναζαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου. «Αυτό δεν σε απαλλάσσει» ακούστηκε από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο υπουργός σχολίασε πως «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διασπούν την μόλις εκφρασθείσα ομόθυμη καταδίκη». Από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής σηκώθηκε όρθιος ο Ηλίας Κασιδιάρης και φώναζε ότι ο Νίκος Φίλης είναι «συκοφάντης». «Να ανακαλέσεις», έλεγαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ ακούστηκε και ένα «άντε γαμ…».

Ο υπουργός Παιδείας συνέχισε τονίζοντας πως «το μείζον θέμα που αναδεικνύεται σήμερα είναι μία απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Το ζήσαμε με προπηλακισμούς με παραχάραξη απόψεων που ξεκίνησαν με την παραχάραξη των δικών μου απόψεων. Δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι ως υπουργός σέβομαι τα θύματα και τον πόνο των απογόνων τους και ότι η πολιτική μου άποψη είναι αυτή της Βουλής». 

Ο Νίκος Φίλης διευκρίνισε ότι εξέφρασε επιστημονική άποψη, ότι οι τηλεοράσεις διέστρεψαν την άποψή του και κατήγγειλε την «προσπάθεια να αναζωπυρωθεί ο εθνικιστικός λόγος στη χώρα μας, που την βύθισε στην κρίση και στην καθυστέρηση». 

«Σ’ αυτή την πορεία διαίρεσης του λαού, της εθνικιστικής ρητορείας που προσβάλλει τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα η κυβέρνηση της Αριστεράς και όλοι οι Έλληνες είμαστε κατηγορηματικά απέναντι με όλα τα μέσα που προβλέπει η Δημοκρατία και η ιδεολογία μας», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε πως «όπως είδαμε και τώρα αυτό που απειλείται είναι η Δημοκρατία».

«Αυτό που υφιστάμεθα σήμερα είναι η απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και απάντησε στην χθεσινή αναφορά Λοβέρδου για «σκέρτσα επιστημόνων»: «δεν υπάρχουν σκέρτσα επιστημόνων, αλλά επιστημονική έρευνα που τίθεται υπό την κρίση των επιστημόνων. Θέλετε να βάλετε όρια στην επιστημονική έρευνα. Δεν θα σας περάσει». «Να πρυτανεύσει πνεύμα δημοκρατικού τόξου μεταξύ μας», ζήτησε.

Όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος όρθιος άρχισε να φωνάζει. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να μιλά στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης πήγε στη μέση να σταματήσει την αντιπαράθεση. Το ίδιο έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ο οποίος όρθιος άρχισε να μιλά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Φίλης είπε: «άκουσα το επιχείρημα ότι η διατύπωση διαφορετικών απόψεων δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους μας. Αυτό έχει ελάχιστη σχέση με μία αντίληψη ανοικτής, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής κοινωνίας». 

«Είσαι πρωτοσέλιδο στους τουρκικές εφημερίδες, χαίρεσαι γι’ αυτό;», τον ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. «Δεν χαίρομαι και δεν λυπάμαι για τίποτα. Υποστηρίζω την εθνική θέση που είναι εκφρασμένη από τη Βουλή. Δεν είμαι πολιτικάντης, δεν είμαι από αυτούς που αλλάζουν θέσεις», απάντησε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «υποστηρίζω την εθνική θέση και δεν είμαι καραγκιόζης πολιτικάντης να αλλάζω την άποψή μου. Να είναι σαφές ότι στη Δημοκρατία καθεστώς αναστολής πολιτικής άποψης δεν υπάρχει».

Ακολούθησαν εντάσεις με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον Α. Λοβέρδο να ζητούν τον λόγο. Ο Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε χωρίς να τον κατονομάσει στον Τρ. Μηταφίδης, αναγνωρίζοντας τους αγώνες του την περίοδο της δικτατορίας, αλλά κατήγγειλε ότι «μας απευθύνθηκε με τρόπο ιταμό, του ζητούμε να ζητήσει συγγνώμη έστω και αν δεν γραφτεί στα πρακτικά.