Σίγουρα είναι εντυπωσιακή η πορεία που ακολούθησε η διενέργεια των τεστ από τη πρώτη στιγμή στη χώρα μας, ακολουθώντας τη σύσταση του ΠΟΥ: «test, test, test». Κάτι που δεν έπαψα να τονίζω σε προηγούμενα δημοσιεύματα. 
 
Δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί κανείς με την επίδοση των συνεργείων του ΕΟΔΥ στο διάστημα του Ιουνίου:

(αν δεν μπορείτε να δείτε τα βίντεο είναι επειδή έχετε ενεργοποιήσει τα adblock)

Ads

Nα και η συστηματική δουλειά που έκαναν μέχρι στιγμής μέσα στον Ιούλιο.

Εάν θεωρήσουμε λοιπόν ότι οι δραστηριότητες του Ιουνίου έφεραν τα «πολύ καλά» (!!!) αποτελέσματα του Ιουλίου, που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος στο διάγραμμα που ακολουθεί, επειδή ανιχνεύοντας ακούραστα τον ιό σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φαίνεται ότι κατάφεραν να περιχαρακώσουν την επιδημία (!!!) τότε τι θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε από το έργο που επιτελέστηκε μέχρις στιγμής μέσα στον Ιούλιο;

image

Ads

image

Προφανώς αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι η «στρατηγική» αυτή επέφερε τουλάχιστον τριών ειδών καρπούς.
 
Στον μεν SARS – COV – 2, προσέφερε κατάλληλο έδαφος προκειμένου να συνεχίσει να αυξάνεται, υποβόσκοντας ανενόχλητα.
 
Σε εμάς εξασφάλισε την πλήρη άγνοια για την πραγματική έκταση της επιδημίας στη χώρα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν σήμερα οι «ειδικοί»  επιδημιολόγοι να βρουν την προέλευση των «ορφανών» ή καλλίτερα των «ασυνόδευτων» κρουσμάτων, φροντίζοντας βέβαια να εκφράζουν τις όψιμες ανησυχίες τους, σε συνδυασμό με την ακλόνητη επιστημονική τεκμηρίωση, ότι επρόκειτο δήθεν για κάτι απρόβλεπτο.
 
Σε άλλους όμως – κι αυτό είναι το κυριότερο – «εξασφάλισε» τις δάφνες της «επιτυχίας» από μια «υποδειγματική» διαχείρηση της πανδημίας, καθιστώντας την Ελλάδα «ασφαλή τουριστικό προορισμό».
 
Ωστόσο, μάλλον αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι είναι το κυριότερο, αν κρίνω από την έκταση, τον τρόπο και τα μέσα (οικονομικά και άλλα), που έχουν διατεθεί και εξακολουθούν να διατίθενται για την καμπάνια που αφορά τη προσέλκυση τουριστών.
 
Επομένως η «πολιτική» του ΕΟΔΥ απετέλεσε και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ένα νέο «success story», στο οποίο  η επιστροφή στην «κανονικότητα» συνδυάζεται με τη «τουριστικότητα».
Θ
εωρώ ότι παράλληλα η φράση αυτή εκφράζει απόλυτα και τη σύγχρονη συνεχώς αυξανόμενη τάση, «επικαιροποίησης» της ελληνικής γλώσσας, ώστε πολύ σύντομα οι περισσότερες λέξεις θα καταλήγουν σε «-οτητα», εκφράζοντας αναμφίβολα την ωριμότητα του πολιτικού μας δυναμικού.
 
Ίσως όμως να υπάρχουν σκέψεις για την μετεξέλιξη του ΕΟΔΥ σε τουριστικό οργανισμό με ενισχυμένες αρμοδιότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν πρέπει να είναι μακρυνή η προοπτική αυτή. Το πρότυπο ήδη υπάρχει, αν κρίνει κανείς από την «αξιοποίηση» του κου Τσιόδρα. Αυτή είναι πασιφανής από το γεγονός ότι το διαφημιστικό φυλλάδιο της Aegean, το Blue φιλοξενεί ανάμεσα σε σελίδες με τις πληρωμένες διαφημίσεις και το προφίλ, του κου καθηγητή.

image

Πως όμως κατάφερε ο ΕΟΔΥ να βγάλει τέτοιο τεράστιο όγκο δουλειάς, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Άραγε δεν είναι άξιο απορίας;
 
Μάλλον όχι. Είχε σχέδιο και έτσι δεν χρειάστηκε να προχωρήσουμε στο «plan B», στο οποίο ενδεχομένως να αναφέρεται ο κος Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του.
 
Το σχέδιο όπως θυμούνται οι περισσότεροι, είχε εξαγγελθεί λίγο πριν το Πάσχα και προέβλεπε τη πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση κινητών ομάδων (ΚΟΜΗ Νοσηλευτών), για την λήψη βιολογικών δειγμάτων από τον πληθυσμό, με σκοπό τη διενέργεια εκτεταμένων τεστ σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν θα αφορούσε μόνο – όπως γίνονταν μέρι τότε – άτομα που προσέρχονταν με συμπτώματα, λίγο πριν μπουν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, άτομα εισερχόμενα από τις διάφορες πύλες εισόδου ή πάλι «εθελουσίως προσερχόμενους» (όπως τα χαρακτηρίζουμε πρόσφατα). 

Θα αφορούσε το γενικό πληθυσμό Έλληνες και μη, γιατί ας μην ξεχνάμε τους πρόσφυγες από τους καταυλισμούς των οποίων δεν δίδεται μέχρις στιγμής κανένα στοιχείο, εκτός από εκείνους που είχε ήδη ξεσπάσει η επιδημία. Θα αφορούσε επίσης τα δύστυχα «ασυνόδευτα» και «ορφανά», που από τότε δεν ήταν λίγα, ήταν σταθερά επί μακρόν περίπου 20%. Θα αφορούσε νέους, γέρους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά (πριν πάνε στις κατασκηνώσεις) κλπ.

Η χρηματοδότηση υπήρχε ήδη προ πολλού και ανέμενε αξιοποίηση.

image

Ωστόσο όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τον οποίο η πρόσκληση ενδιαφέροντος είχε γίνει στις 27/4/2020, ολοκληρώθηκαν και ανακοινώθηκαν ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ στις 17/7/2020!

Αφού βέβαια, προηγήθηκε η απόκτηση της «απαραίτητης υλικοτεχνικής βάσης», με το χρυσό λογισμικό», το οποίον είχε καταγγείλει και ο πρώην υπουργός Υγείας, κος Ξανθός.

image

Αλήθεια τι φοβερή ταχύτητα!!!

Αναρωτιέμαι: Άραγε σε ποιες δηλώσεις  του ΕΟΔΥ μπορεί να πιστεύει κανείς πλέον;

Επιπλέον, αυτοί που «εκ των υστέρων» προσλήφθηκαν, την ώρα που η πανδημία έπαιρνε διαστάσεις χωρίς να το υποψιάζονται οι «αγαπητοί συμπολίτες»,  πότε και πως πρόκειται να εκπαιδευθούν, για να ξεκινήσει επιτέλους να «διαδραματίζεται» το χρονικό αυτού του προαναγγελθέντος σχεδίου;

Τα παραπάνω δείχνουν τον βαθμό, την έκταση και το χρόνο που χαρακτηρίζουν τη συνειδητή αμέλεια όσον αφορά την άσκηση των υποχρεώσεων του ΕΟΔΥ, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας του Ελληνικού πληθυσμού.

Αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι αντιφατικές δηλώσεις του καθηγητή κου Γώγου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Μέσα σε τρεις μόνον ημέρες (1η δήλωση στις 14/7 και 2η δήλωση στις 17/7), ο κος Γώγος μιμούμενος τον ανεπανάληπτο κο Σουρβίνο με τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις του περί της μεταδοτικής δυνατότητας των ασυμπτωματικών, κατάφερε να αμφισβητήσει ο ίδιος τις δηλώσεις του. Άραγε σε ποια βρίσκεται η αλήθεια και σε ποια το ψέμα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνυπάρχουν στην πραγματικότητα και τα δυο, όπως μπορούν να συνυπάρχουν στα λεγόμενα.

Ας θεωρήσουμε ότι ο οργανισμός στον οποίον προφανώς αναφέρεται ο κος Γώγος, είναι ο ΕΟΔΥ, διότι προφανώς δεν υπάρχει άλλος που να έχει την αρμοδιότητα και υποχρέωση να διενεργεί τα τεστ, προστατεύοντας την υγεία του ελληνικού λαού, κι ότι ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με όλα τα προηγούμενα καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που είχε. Τότε συγκρίνοντας τους χρόνους ανταπόκρισης των τριών μηνών του ενός και των τριών ημερών του δεύτερου, που είναι ασύγκριτα ταχύτερος, άραγε ο κος Γώγος σε τι ακριβώς ανταποκρίθηκε;

Φαντάζομαι ότι όλη αυτή η επιστημονική τεκμηρίωση, η συνεχής παρακολούθηση της πανδημίας στη χώρα μας, χάρις το πλήθος των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους ο ΕΟΔΥ και οι «ειδικοί», η συνεχής επαγρύπνηση για τη πορεία της πανδημίας στις άλλες χώρες όπως έδειξε η μέχρι στιγμής εμπειρία (!!!!) είναι μερικά από τα στοιχεία που επιτρέπουν στο κο Θεοχάρη να καταλήγει σε ασφαλείς εκτιμήσεις όπως αυτές:

Και επειδή αισθάνομαι την υποχρέωση να συμβάλλω κι εγώ από την πλευρά μου, στην τεκμηρίωση των απόψεων του κου Θεοχάρη, παραθέτω το ακόλουθο συγκριτικό διάγραμμα, στο οποίο  μπορεί κανείς να διαπιστώσει την πορεία της πανδημίας και στις δύο χώρες, στην Ελλάδα και στη Σουηδία.

image

Όπως διαπιστώνει κανείς από το διάγραμμα αυτό, η Σουηδία αν και παρουσιάζει βελτίωση στη πορεία της επιδημιολογικής της καμπύλης εξακολουθεί να έχει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Ας αναλύσουμε σε βάθος  τη φράση του κου Θεοχάρη, όσο απλή κι αν φαίνεται από πρώτη άποψη: «μάλιστα χθές είχαν λιγότερα κρούσματα από εμάς».

Κατ αρχήν δεν είχαν λιγότερα, αλλά κι αν ακόμη οι αριθμοί  τον διαψεύδουν, ο ίδιος εκτιμά και προφανώς επειδή δεν εκφράζει προσωπική άποψη, αλλά απηχεί τις κυβερνητικές απόψεις και τις εκτιμήσεις «των ειδικών», πρόκειται για μια ομολογία, ότι Ελλάδα δεν πηγαίνει τόσο καλά, όσο επιχειρείται να παρουσιαστεί.
Είναι όμως έτσι;

Ας δούμε πρώτα απ’ ολα τι λέει η ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου εξωτερικών της Σουηδίας: πολύ απλά και καθαρά ότι η σύσταση για την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδίων, που ίσχυε από τις  14 Μαρτίου, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουνίου, για όλες τις χώρες της Ε.Ε. τις χώρες εντός Schengen και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ας προσεγγίσουμε το θέμα και από μια άλλη άποψη και ας δούμε τους δείκτες Re για τις δύο χώρες αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTITUTE OF GLOBAL HEALTH, στη Γενεύη.

ΣΟΥΗΔΙΑ

image

image

ΕΛΛΑΔΑ

image

image

Άρα λοιπόν αυτό που από πρώτη άποψη φαίνεται σαν μια ενδεχομένως επιπόλαια και λανθασμένη εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση, ένα πραγματικό πρόβλημα: ότι παρά τον εμφανιζόμενο από τον ΕΟΔΥ μικρό αριθμό κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή η δυναμική της πανδημίας στην Ελλάδα παρουσιάζει χειρότερη εικόνα από εκείνη στη Σουηδία.

Δεν ξέρω τι στοιχεία είχε στη διάθεσή του ο κος Θεοχάρης όταν έκανε εκείνη αυτή τη δήλωση.

Αν είχε δηλαδή αυτά που μόλις παρουσίασα ή εκείνα του κου Μαγιορκίνη και των «ειδικών» επιδημιολόγων που εξακολουθούν να επιμένουν, ότι η τιμή του αντίστοιχου δείκτη Re στη χώρα μας είναι «κολλημένος» στο 0,3.

Εάν ισχύει η τελευταία υπόθεση, τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσει την εκτίμησή του.

Εάν όμως ισχύει η πρώτη, τότε πρόκειται για πραγματική ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, που κινδυνεύει να αποδομήσει το «success story» και την εικόνα της Ελλάδας, που πασχίζει να οικοδομήσει ο κος Μητσοτάκης  στο εξωτερικό και την οποία ο ίδιος διαχειρίζεται ως υπουργός τουρισμού.

Μετά από όλα αυτά, δεν είναι θα ήταν παράλογο να αναρωτηθούμε όλοι εμείς που ανησυχούμε για τους κινδύνους από την πανδημία και περισσότερο από τη διαχείρισή της:

Αν η Ελλάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός, είμαστε κι εμείς εξίσου ασφαλείς;

Με όλες αυτές τις απόψεις που σας εξέθεσα, θεωρώ ότι:

Προχωράμε καλά, είμαστε σε καλά χέρια, αρκεί να μην πέσουμε!