O Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σήμερα την πρώτη του εμφάνιση σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής από την ώρα που έγινε πρωθυπουργός ακροβατώντας σε ναρκοπέδιο.
Πρόκειται για μια άσκηση ισορροπιών που αποδεικνύεται επικίνδυνα ανεπιτυχής μέχρι στιγμής, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την πολιτική «κατευνασμού» έναντι της Αγκυρας στην πιο ατυχή στιγμή – την ώρα που ο Ερντογάν επιχειρεί το μεγάλο διεθνές ρεσάλτο: Στέλνει τα τουρκικά στρατεύματα στην τελική εκκαθάριση των κούρδων της Συρίας, παίζει σκληρό γεωπολιτικό πόκερ με την Ουάσιγκτον και την Μόσχα που αφού έδωσαν το «πράσινο φως» για την εισβολή επιχειρούν επί ματαίω τώρα να τον συγκρατήσουν , και παραπλεύρως συνεχίζει την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το «πάρτι» των υπερπτήσεων στο Αιγαίο.
Ενώπιον αυτής της γεωπολιτικής εικόνας η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να μείνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα πίσω από την σθεναρή απαίτηση για άμεση ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, συντασσόμενη πλήρως με την γραμμή του Βερολίνου και λειτουργώντας υπό το εμφανές κράτος του πανικού μπροστά στην υποτροπή της προσφυγικής κρίσης.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ: Να εφαρμοστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει και πάλι την «εξωτερική πολιτική της αδράνειας» στην πιο λάθος συγκυρία. «Δεν εκμεταλλεύεται ούτε το αναβαθμισμένο διπλωματικό κεφάλαιο που απέκτησε η χώρα τα τελευταία χρόνια, ούτε το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο η Ελλάδα ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε και πέτυχε την απόφαση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών και γεωπολιτικών δεδομένων. Ο ίδιος, δε, τονίζει πως η μόνη στάση που μπορεί και επιβάλλεται να έχει η Αθήνα αυτή την στιγμή είναι η άμεση ενεργοποίηση της απόφασης του Ιουλίου για κυρώσεις.
Αντ’ αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να πάει στην σύνοδο κορυφής περίπου ως… παρατηρητής. Δεν ζητά, αλλά εκφράζει απλώς την… εκτίμηση ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στις κυρώσεις – «οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στην συνέντευξή του στον ANT1, δεν παίρνει θέση για την αύξηση ή μη της χρηματοδότησης της Αγκυρας για το προσφυγικό, και την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ευθέως πως η Ελλάδα δεν έχει λόγους αυτή την στιγμή «να εμφανιστεί ως επισπεύδουσα».
Πρόκειται πάλι για την λογική της αδράνειας η οποία ποντάρει κυρίως στην ανοιχτή διαφωνία Γερμανίας – Γαλλίας, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ πιέζει ανοιχτά για την χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Τουρκία και, όπως έγινε απολύτως ξεκάθαρο στην προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αποσυνδέει πλήρως την εισβολή στην Συρία από την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, δεν τάσσεται υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Αγκυρας και δεν δείχνει επίσης καμία ιδιαίτερη θέρμη για άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων που αφορούν τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Κόντρα στην γερμανική θέση έχει ήδη τοποθετηθεί η Γαλλία, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει προειδοποιήσει ακόμη και με βέτο στην χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό εάν δεν υπάρξει απόφαση ενεργοποίησης στοχευμένων και προσωποποιημένων κυρώσεων.
Απέναντι σ’ αυτήν την προοπτική μάλλον ελάχιστοι βγάζουν… νόημα από τις τελευταίες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το πώς θα αντιδράσει(;) η ελληνική πλευρά εάν τα πράγματα στην σύνοδο κορυφής φθάσουν στα άκρα: «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας», είπε ο Στέλιος Πέτσας, «για την οποία κανείς με ανθρωπιστικά αισθήματα δεν είναι αντίθετος, θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειες της Τουρκίας που θα τερματίζουν την προκλητική της συμπεριφορά». Κοινώς, η Αθήνα δεν λέει όχι στην χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό, δεν λέει τίποτα για τις κυρώσεις για το θέμα της Κύπρου, και απλώς ελπίζει πως θα υπάρξουν «σαφείς ενέργειες» της Αγκυρας που θα δείχνουν ότι «τερματίζει την προκλητική της συμπεριφορά».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >