Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν ύστερα από τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, σχετικά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ads

Σύμφωνα με τις διαρροές από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που συνεδρίασε την Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών φέρεται να παραδέχτηκε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως συνέδεσε εμμέσως την εν λόγω παρακολούθηση με ξένες υπηρεσίες .

Βάσει των παραπάνω διαρροών προκύπτουν σημαντικά και κρίσιμα ερωτήματα: Ποιος και γιατί ζήτησε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου και εάν γνώριζε για αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει θέσει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του; Αν το αίτημα έγινε από ξένη μυστική υπηρεσία ποια είναι αυτή και πώς συνδέεται η παρακολούθηση ενός οικονομικού συντάκτη που μελετάει υποθέσεις διαφθοράς με “λόγους εθνικής ασφάλειαςς”;

Πάντως, σε μια πρώτη αντίδραση πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τις πληροφορίες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  σημείωσαν ότι «είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μια συζήτηση που χαρακτηρίζεται από μυστικότητα». Επίσης ισχυρίστηκαν πως ο διοικητής της ΕΥΠ αναφέρθηκε στην αξιολόγηση πληροφοριών από ξένες υπηρεσίες χωρίς να τις συνδέει με την παρακολούθηση Κουκάκη, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μονταζιέρα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε σπεύσει δια του Γιάννη Οικονόμου επισήμως να διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για παρακολούθηση από ιδιώτη σε ιδιώτη. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποστηρίξει ότι «οι ελληνικές αρχές δε χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά». Ωστόσο ποτέ δεν δόθηκε απάντηση για το ποιος είναι ο «ιδιώτης» που παραβίασε το κινητό του Θ. Κουκάκη, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως το ίδιο λινκ χρησιμοποιήθηκε και στην απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. «Ποιος είναι αυτός ο “ιδιώτης” που παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;​», σχολιάζει με νόημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Παναγιώτης Κοντολέων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής φέρεται επίσης να ανέφερε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και ΜΚΟ για λόγους «εθνικού συμφέροντος», φέρνοντας ως παράδειγμα τον λεγόμενο «υβριδικό πόλεμο» στον Έβρο και τη φωτιά στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειπώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι αδυνατούν να ελέγξουν τα παράνομα λογισμικά που εντοπίστηκαν στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και σε άλλους δημοσιογράφους, ενώ φέρεται να σημειώθηκε πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο ενδιάμεσος που ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τα θέματα της ΕΥΠ.

Διαβάστε επίσης: 

Στο «κόκκινο» η συνεδρίαση της Επιτροπής

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση.
Στη συνεδρίαση εκτός από τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, αλλά και οι υπουργοί Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην αρχή της διαδικασίας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας, ζήτησε από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής να κλείσουν τα κινητά τους, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αντιδρούν και το αίτημα να αποσύρεται.

Εν συνεχεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να αντιστραφούν οι όροι της διαδικασίας, κάτι στο οποίο αναγκάστηκε να συναινέσει και η κυβερνητική πλευρά.

Κάπως έτσι, αντί να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες ς τοποθετήσεις των αξιωματούχων, ξεκίνησαν οι βουλευτές προκειμένου να θέσουν αναλυτικά τα προς διερεύνηση ζητήματα, όπως οι παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων, Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, όπως επίσης η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, επέρριψε σε κυβέρνηση και ΕΥΠ την ευθύνη για τον έλεγχο της Intellexa, καθώς ξεκαθάρισε πως η ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τον έλεγχο της εταιρείας. Πρόσθεσε δε πως μόλις σήμερα Παρασκευή, η ΑΔΑΕ ξεκίνησε να ασχολείται με την καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη.

Επί ποδός η αντιπολίτευση

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έκανε λόγο για συνέχεια της προσπάθειας συγκάλυψης από την κυβέρνηση των παρακολουθήσεων ατόμων.

«Η κυβέρνηση συνέχισε και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των πολύ πραγματικών ευθυνών της για το φαινόμενο αυτό των πολλαπλών παρακολουθήσεων. Παρ όλα αυτά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που την συνδέουν με αυτά, ενδεικτικά αναφέρω  στοιχεία γνωστά και πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως 3 εκθέσεις του Δεκεμβρίου 2021 της Google, της Facebook, του πιο γνωστού εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Τορόντο για αυτά τα θέματα που αποδίδουν τις υποκλοπές με χρήση του λογισμικού “Aρπακτικό” (Predator) σε, επί λέξει, “φορείς με κυβερνητική στήριξη στην Ελλάδα”» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο πρώην υπουργός Εξετερικών τόνισε πως «η πολιτική ευθύνη είναι αποκλειστικά του Πρωθυπουργού ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δική του εποπτεία αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της ώστε να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, δημιουργώντας στη συνέχεια στεγανό μηχανισμό στο εσωτερικό της ΕΥΠ με ειδικό λογαριασμό με δικό του ΑΦΜ να λειτουργεί ως ΕΥΠ στο πλαίσιο της ΕΥΠ, αλλάζοντας τον τρόπο πρόσληψης σε αυτήν, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωμένη ανεξάρτητη αρχή η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις να ενημερώνει ότι παρακολουθεί».

«Από τα στοιχεία δε που είναι δημόσια προκύπτει σαφώς ότι όποιος  παρακολούθησε και μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθείται με βάση τη νόμιμη διαδικασία και να διακόψει στη συνέχεια όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στην ΑΔΑΕ, είναι ο ίδιος ο οποίος επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ήταν κοινός και στις δύο περιπτώσεις», συνέχισε και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε το μέγα αυτό θέμα για τη Δημοκρατία να περάσει έτσι. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία η οποία επαναφέρει και ενισχύει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και προφανώς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και τον κανονισμό της Βουλής για να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης.

Ο κ. Καστανίδης φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware. Τότε, κατά πληροφορίες, αντέδρασε έντονα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρας προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των ερωτήσεων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καστανίδης, κατά πληροφορίες, τόνισε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαντληθεί στις συμβάσεις που φαίνονται στην οικονομική επιθεώρηση της ΕΥΠ. Με έμφαση φέρεται να ζήτησε να κατονομάσει ο κ.Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατά τη συνεδρίαση αναδείχθηκε και η διάσταση, που είχε δημόσια σε παλαιότερες δηλώσεις του θέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη. Είχε μιλήσει τότε για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις. Η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες. Ερευνήθηκαν οι εν λόγω ιδιώτες; Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πως θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης;

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, υπενθυμισε τις καταγγελίες του Περισσού για παρακολούθηση των τηλεφώνων του, στηλιτεύοντας την αντιδραση των αρχών. «Όταν κάναμε την καταγγελία για παρακολούθηση των τηλεφώνων του Περισσού, η ΑΔΑΕ απάντησε ένα μήνα μετά ρωτώντας ποιο είναι το τηλέφωνο του Περισσού για να το ελέγξει!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η Σοφία Σακοράφα σημείωσε πως «δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει τεκμήριο ενοχής. Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator».