Η απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν μπορεί να “πνιγεί” ούτε από την αδιαφορία των πολλών φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ούτε από την προσπάθεια της Εύας Καϊλή να πείσει ότι αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα γιατί κατά την αφήγησή της τόσοι ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους η ίδια, έχουν πέσει θύματα ανάλογων παράνομων πρακτικών.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ακολούθησε τη “γραμμή” που έδωσε η Εύα Καϊλή παρουσιάζοντας στοιχεία για υποκλοπές στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Προηγήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης που βρήκε κατάλληλη τη στιγμή για να πει ότι τα χει περάσει και ο ίδιος το 2015.

Αλλά όλα αυτά δεν αρκούν για να διώξουν τις σκιές από την εικόνα της ελληνικής δημοκρατίας που έχει γκριζάρει επικίνδυνα και λόγω των προβλημάτων στην ελευθερία των ΜΜΕ και λόγω εκπτώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (pushbacks κοκ).

Ads

Το γεγονός είναι ότι το κινητό του Ν. Ανδρουλάκη είναι το μοναδικό από τα 200 που ελέγχθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου για το οποίο διαπιστώθηκε ότι έγινε προσπάθεια παρακολούθησης και ότι ο μηχανισμός είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.

Η τακτική της κυβέρνησης έχει γίνει ήδη σαφής: Συσκότιση, προσχηματική επίδειξη βούλησης για έρευνα, ισχυρισμοί ότι η απόπειρα δεν έχει γίνει από κρατικές υπηρεσίες και άρνηση απάντησης σχετικά με το λογισμικό Predator και την απόκτηση του.

Η επιμονή που δείχνει για την ώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και η ενεργός στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να κερδηθεί μια σημαντική μάχη για την προστασία της ελληνικής δημοκρατίας και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτοντας τη μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, ανέλαβε μια πρωτοβουλία με δυναμική που ενδεχομένως υπερβαίνει τις προθέσεις του.

Του έχει ξανασυμβεί τελευταία. Δεν πήγε και στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου και οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μπορεί και πάλι να υπερέβησαν τις προθέσεις του.