Ads

«Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού βοήθειας. Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευή από τη Ρόδο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Για τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνας που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε, την ίδια περίπου ώρα, ότι η παρακράτηση στις συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ θα επιβληθεί από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο, προσθέτοντας πως η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9% και αποκάλυψε ότι το ζητήθηκε η περικοπή του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος με σημερινές του δηλώσεις ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν εκτίμησε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλεσε την Ελλάδα «σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και την οικονομία «εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας». «Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία» πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τόνισε ο πρωθυπουργός, ώστε τελικά η χώρα να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ads

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστή από το Καστελόριζο, την κατάθεση του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να απελευθερώσει την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες».

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρόδο και το Καστελόριζο, ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος το πρωί του Σαββάτου σε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων στην πλατεία της Κρεμαστής της Ρόδου δήλωσε ότι «Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να μην πληρώσει αυτός που δεν φταίει, για να δώσουμε σιγουριά στους πολίτες, και επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που έχουν χρέος απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

«Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ, και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο».

Όπως είπε, είδε, χθες, σε μια διαδήλωση, να αναγράφεται σε αφίσες «Έξω το ΔΝΤ». «Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω από κάτω ‘Έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή’. Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα. «Γι’ αυτά δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος, έφταιγε μια κυβέρνηση που εξυπηρετούσε πελατειακά συμφέροντα και άφηνε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά να γιγαντώνονται. Φτάσαμε εδώ υπερχρεωμένοι σε τέτοιο βαθμό που φοβήθηκαν ακόμη και οι καλοί πιστωτές μας» σημείωσε.

Περικοπές συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ από το Σεπτέμβριο

Μιλώντας στο χθεσινό κεντρικό δελτίο του Alter, o υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι οι περικοπές όλων των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ θα πραγματοποιηθεί από το Σεπτέμβριο αντί του Νοεμβρίου, ενώ οι περικοπές αυτές θα είναι κλιμακωτές της τάξης του 5%, 7% και 9%.

Σε ερώτηση αν στις διαπραγματεύσεις με ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ μπορούμε να βάλουμε κόκκινες γραμμές, ο κ. Λοβέρδος απάντησε πως, αν και από αδύναμη θέση, η Ελλάδα διαπραγματεύεται. Σημείωσε πως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί ζήτημα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας πως αυτό είναι κάτι που το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υποστούν μεγάλες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον ανέφερε πως στο τραπέζι τέθηκε ζήτημα αλλαγών της νομικής βάσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως και αλλαγής του καθεστώτος των απολύσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, το υπουργείο Εργασίας απάντησε πως συζητά στη βάση του δικαίου της ΕΕ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει “να φοβούνται το ΔΝΤ”, το οποίο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, “εκεί για να τους βοηθήσει”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο τελευταίος κάλεσε σήμερα από την Ουάσινγκτον τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ και τις ελληνικές αρχές να “δράσουν γρήγορα” για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας.

Όλι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός

Έντονες είναι και σήμερα οι διεργασίες, μια μέρα αφότου ο Γιώργος Παπανδρέου «πάτησε τη σκανδάλη». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των 20» (G-20) που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, σήμερα, Σάββατο, ο κ. Ρεν εξήγησε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα μέλη της ευρωζώνης και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, που υπάρχουν στην κάθε χώρα, ενώ εκτίμησε ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.

Η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012). «Κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, τελικά, του κόσμου» υπογράμμισε ο Όλι Ρεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε ότι η απόφαση για το πότε και πόσή οικονομική βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο ύστερα από δέκα ημέρες.

«Οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών τους για το 2011 και το 2012», τόνισε ο Μπρίντερλε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας πως «το ΔΝΤ είναι αρμόδιο να κάνει την εκτίμηση. Παίζει ένα ρόλο κλειδί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ, του οποίου την τεχνογνωσία «πάντα εκτιμούσε». Ωστόσο, «οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης».

Εν τω μεταξύ, με έγγραφο που υποβλήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν τις βασικές προτάσεις τους προς τη χώρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εξειδικευμένα μέτρα για τον δημοσιονομικό έλεγχο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, Γερμανοί Συντηρητικοί, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ πρέπει να εξεταστεί «σοβαρά». Στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη αναφέρονται σήμερα και γερμανικές εφημερίδες.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι εσωτερικές αντιδράσεις για την προσφυγή στο μηχανισμό