Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στη διαδικασία ασύλου. Μια τοποθέτηση που εξελίχθηκε σε μια εξομολόγηση εκ βαθέων, από την οποία όπως φαίνεται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης δεν κατάλαβε τίποτα…

Ads

Ο Γιονούς Μοχαμαντί, Έλληνας πολίτης πλέον Αφγανικής Καταγωγής, μίλησε για ένα σύνολο προβλημάτων, που παρά τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο δεν επιλύονται, και έφερε στο φως ιστορίες προσφύγων αλλά και προσωπικές εμπειρίες. Σημειώνεται πως οργανώσεις και συλλογικότητες επικρίνουν το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως αν και επισπεύδονται οι διαδικασίες ασύλου, δεν ενισχύεται η ίδια η υπηρεσία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδικες αποφάσεις για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Μοχαμαντί υπογράμμισε πως υπάρχουν «άνθρωποι που περιμένουν ακόμα και 9 μήνες για να κλείσουν ραντεβού και να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Το βασικό δικαίωμα του αιτούντος ασύλου είναι η πρόσβαση στην υπηρεσία ασύλου και δεν έχει κανένας».

Χαρακτήρισε απάνθρωπες τις συνθήκες στη Μόρια, ιδιαίτερα ως προς την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. «Άνθρωπος που έπαιρνε φάρμακα με πολύ βαριά ψυχολογικά προβλήματα είχε ραντεβού μετά από τρεις μήνες» διηγήθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ενώ επέστησε την προσοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ανάγκη έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών για να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ιδέα για την ισχύουσα νομοθεσία και εν γένει για την ελληνική πραγματικότητα.

Ads

«Οι αποφάσεις που εκδίδονται συνήθως δίνονται από υπηρεσίες ασύλου, όμως η εξέταση των αιτημάτων γίνεται από άλλους ανθρώπους» επισήμανε και συμπλήρωσε πως αυτές οι Αρχές εκδίδουν τις αποφάσεις τους χωρίς να συνομιλήσουν δια ζώσης με τους πρόσφυγες και να τους εξετάσουν αυτοπροσώπως, βγάζοντας εν τέλει αμφίβολες αποφάσεις.

Ως προς τον γεωγραφικό περιορισμό, τον οποίο εξίσου στηλίτευσε η πλειοψηφία των εκπροσώπων φορέων, ο κ. Μοχαμαντί τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση ο περιορισμός των ανθρώπων στα νησιά, αποκαλώντας το μέτρο σαφή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρέπει να αναφέρω ότι η εικόνα που εμείς έχουμε από τις χώρες προέλευσης των ανθρώπων είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα γιατί περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους», σημείωσε και εξήγησε στη συνέχεια: «Να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δεν ξεκινούν για να έρθουν στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη έρχονται λιγότεροι από το 3%. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των ανθρώπων μένουν σε γειτονικές χώρες».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι πρέπει η πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς. «Πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» υπέδειξε. Ακόμα, έθιξε το ζήτημα της μη πρόσβασης των προσφύγων και των μεταναστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επ’ αυτού, αφηγήθηκε πως όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν στα τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση της ιατρικής σχολής στη χώρα του, όμως ποτέ δεν μπόρεσε να βρει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Η εξομολόγηση και η επίθεση Κατσίκη

Σχετικά με την οικογενειακή επανένωση προσφύγων και μεταναστών, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να μεριμνήσει όχι μόνο για περιπτώσεις που αφορούν την Ευρώπη. «Αυτήν την στιγμή για εκατοντάδες έχουν εγκριθεί τα αιτήματά τους και με κάποιο τρόπο οι υποθέσεις κολλούν», ήταν το πρώτο σημείο που έθιξε, ενώ το δεύτερο αφορούσε τις περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών που όλα τα μέλη τους δεν διαμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αναδεικνύοντας την πολυετή αδυναμία της πολιτείας να ικανοποιήσει το αίτημά του να επανενωθεί με τη σύζυγό του, ανέφερε πως αναγκάστηκε να καταφύγει σε διακινητή. «Παράδειγμα να σας πω εγώ από τη μέρα που έχω έρθει 3 μέρες έχω μείνει άνεργος και έχω δουλέψει μέχρι σήμερα που είμαι 17 χρόνια στην Ελλάδα. Αναγκάστηκα να πληρώσω 8.000 ευρώ στους διακινητές για να φέρω τη γυναίκα μου στην Ελλάδα και ποτέ δεν την έφερα».

Αυτή η εξομολόγηση ήταν που προκάλεσε και την επίθεση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη, ο οποίος μάλιστα ζήτησε και την παρέμβαση εισαγγελέα κατά του Προέδρου του Φόρουμ Προσφύγων. Ο Κατσίκης ρώτησε, μάλιστα, τον κ.  Γιονούς Μοχαμαντί εάν χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για να βοηθά και άλλους αλλοδαπούς, μέσω διακινητών να έρχονται στην Ελλάδα. Διερωτήθηκε δε εάν έχει λάβει γνώση η εισαγγελία και σημείωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το πληροφορηθεί «η εισαγγελική αρχή και να κάνει την παρέμβασή της».

Η παρέμβαση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θόδωρου Παπαθεοδώρου όσο και της προέδρου της αρμόδιας επιτροπής Μαρίας Θελερίτη από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκαθάρισαν ότι ο κ. Γιονούς Μοχαμαντί δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην προκλητική ερώτηση.

Παρά την επισήμανση των δύο βουλευτών ο Γιονούς Μοχαμαντί θέλησε να απαντήσει. «Ας καλέσει όποιον θέλει και ας με συλλάβει. Μακάρι η υπόθεση αυτή να γίνει αφορμή για να έρθει το θέμα στην επιφάνεια» ξεκαθάρισε. Απάντησε δε στον κ. Κατσίκη ότι την ίδια αποκάλυψη είχε κάνει και στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μετανάστευσης. «Τότε είχα αντίστοιχη αντίδραση από βουλευτή της Μαρίν Λεπεν» είπε αιχμηρά.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων εξήγησε επίσης ότι ο ίδιος αποχωρίστηκε τη γυναίκα του από το 2001 όταν βγήκε από τη φυλακή των Ταλιμπάν ενώ η γυναίκα μου ήταν έξι μηνών έγκυος. «Από το 2004 κατέθεσα αίτημα οικογενειακής επανένωσης ενώ η γυναίκα μου ήταν σε κίνδυνο» ανέφερε και τόνισε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε διακινητή όταν το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε και η γυναίκα του βρέθηκε σε κίνδυνο στο Ιράν όπου οι πρόσφυγες δεν έχουν κανένα δικαίωμα Ιράν.