Τι εννοούσε ο Ευ. Βενιζέλος όταν είπε χθες βράδυ ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας καθοριστικός για τις εξελίξεις; Το ερώτημα έκανε το γύρο της πόλης και απάντηση δεν βρήκε, αφού όσοι εξέλαβαν τη φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως προαναγγελία εκλογών δεν βρήκαν στέρεα επιχειρήματα για να το υποστηρίξουν. Και δεν θα μπορούσαν να βρουν αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, παρά την εισήγηση που έχει γίνει στον πρωθυπουργό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όπως είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής το 2009.

Ads

Εξάλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης διατύπτωσε την εκτίμηση ότι εκλογές θα γίνουν το χειμώνα και προφανώς κάποιος ολοκληρωμένος συλλογισμός θα υπάρχει πίσω από αυτή την πρόβλεψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του που επιδιώκει εκλογές το συντομότερο, προετοιμάζεται για εκλογές, και για το λόγο αυτό προγραμματίζει παρουσίαση κυβερνητικών θέσεων τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για κάλπες, παρά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να μπλοκάρει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή για να γίνουν εκλογές. Πρόθεση είναι να γίνει κανονικά η ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ, να γίνουν τρεις ψηφοφορίες όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, και αν δεν εξασφαλιστούν τα 180 “ναι”, μόνο τότε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της άποψης που έχει κυριαρχήσει τελευταία είναι ότι έτσι θα εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινωνική πλειοψηφία, παρά τις δυσκολίες, δεν θέλει εκλογές.

Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι τότε θα έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες για την απομείωση του χρέους, θα έχουν σταλεί ενθαρρυντικά μηνύματα από τους πιστωτές που δεν θα επιβάλλουν νέα μέτρα λιτότητας, και θα μπορεί να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση ότι το μνημόνιο τελειώνει. Στο βάθος της εικόνας υπάρχει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί ο Φώτης Κουβέλης μια πιθανή υποψηφιότητά του, ώστε να συσπειρωθεί γύρω από αυτήν ένας μεγάλος αριθμός των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Ως προς αυτό δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από την πλευρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, όμως στο παρασκήνιο πολλά λέγονται δεδομένου ότι κοινή είναι η εκτίμηση πως το κόμμα του δεν πρόκειται να πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές.

Ads

Περισσότερο όμως από το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση, μεγαλύτερη σημασία έχει το κλίμα που θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν στη στήριξη των εταίρων και ειδικά του Βερολίνου ώστε να ανακοινωθούν από τη ΔΕΘ κάποιες φοροελαφρύνσεις για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αρχίζει η αντίστροφη πορεία, αποκατάστασης των αδικιών και ανακούφισης των πολιτών. Το ραντεβού στο Παρίσι με την Τρόικα αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία να διατρανωθεί ότι φεύγουν οι “μπάστακες”, κατά την έκφραση Σκανδαλίδη, ενώ η βαθύτερη προσδοκία είναι για μια γενναία στήριξη από τους έξω, με αναπτυξιακή βοήθεια και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, ώστε να καλλιεργηθεί αισιοδοξία και να δημιουργηθεί η αίσθηση εξόδου από το τούνελ. Σε κάθε περίπτωση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ως plan b ακόμη και σύγκρουση με την Τρόικα αν οι δανειστές δεν δείξουν στην πράξη βούληση να βοηθήσουν την κυβέρνηση.

Μεγάλη δοκιμασία είναι τα stress tests των τραπεζών το φθινόπωρο, γιατί αν βρεθεί τρύπα που θα πρέπει να καλυφθεί με χρήματα από το “μαξιλάρι” των 11 δισ που έχουν περισσέψει από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, τότε η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα χρηματοδοτικά κενά των ετών 2015-2016. Κρίσιμη παράμετρος είναι επίσης η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αφού δεν αποκλείεται να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ επιχειρηματιών εφόσον καταδειχθεί ότι κάποιοι έχουν χαριστική μεταχείριση και βλέπουν τα χρέη τους να “κουρεύονται” εύκολα. Αυτό αφορά ειδικά τον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ.