Ο ενιαίος φόρος ακινήτων μονοπώλησε την πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να μην κατατεθεί στην Βουλή πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας το εν λόγω νομοσχέδιο. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και το ζήτημα των ναυπηγείων και η πορεία του ΕΣΠΑ, ωστόσο λόγω των εξελίξεων με τον φόρο ακινήτων δεν συζητήθηκαν αναλυτικά και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα ειδικά για τα ναυπηγεία.

Ads

 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους είπε ότι «θα ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αναφορικά με τον φόρο ακινήτων, ενώ είπε ότι λόγω των εξελίξεων σε αυτό το θέμα συζήτησε με τον Α.Σαμαρά μόνο την πορεία του ΕΣΠΑ.
 
Υπενθυμίζεται ότι πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν αντιδράσει έντονα στις διατάξεις του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και έχουν έρθει σε ευθεία ρήξη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Αλλαγές στον ίδιο νόμο ζητά και το ΠΑΣΟΚ, που επιτιθέμενο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σχολίασε πως «υπέκυψε στις επιταγές της τρόικας».
 
Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε ψευδές το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η τρόικα θα αναβάλλει την άφιξη της στην Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Νοεμβρίου.
 
Το απόγευμα της Πέμπτης όμως, αν και του ΔΝΤ διέψευσε το συγκεκριμένο τηλεγράφημα – όπως και το Υπουργείο Οικονομικών, η Κομισιόν είπε πως «οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έρθουν όταν όλα όσα έχουν μείνει ανοιχτά, κλείσουν». 

Στο ίδιο μήκος κύματος με του Ευ. Βενιζέλου, ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, που συμμετείχε στην σύσκεψη και εξερχόμενος δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τις βελτιώσεις που έχουν προτείνει οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες: μέσα στο πλαίσιο των εσόδων που θέλουμε θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κ.Ο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν». Πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό και ελπίζει η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας» ενώ ανέφερε ότι «έχει ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη Τρίτη»

Για το θέμα του ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που επίσης ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωσή του».

Ads