Ο άνθρωπος που είχε πυροβολήσει και συνέλαβε το ηγετικό μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκο Μαζιώτη, κατά την αιματηρή συμπλοκή το καλοκαίρι του 2014 στο Μοναστηράκι, είναι ο ειδικός φρουρός που συνελήφθη για τη δολοφονία του οδηγού ταξί στην Καστοριά. Ο δράστης δολοφονίας οδηγήθηκε, υπό αυξημένα μέτρα, στον εισαγγελέα Καστοριάς. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και οπλοχρησία και στη συνέχει μεταφέρθηκε εκ νέου στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς καθώς ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί. 

Ads

Ο 30χρονος ειδικός φρουρός, που ομολόγησε το έγκλημα, είχε υποβάλει αίτημα για μετάθεση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, η οποία έγινε δεκτή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Είχε επικαλεστεί τον κίνδυνο αντεκδίκησης, μετά τη σύλληψη του Μαζιώτη. 

Ο συλληφθείς είναι παντρεμένος στην Καστοριά και υπηρετεί με απόσπαση στην ΟΠΚΕ, ενώ πυροβόλησε τον 52χρονο ταξιτζή με 45άρι πιστόλι. Με το ίδιο όπλο είχε πυροβολήσει και το Νίκο Μαζιώτη κατά την περιβόητη συμπλοκή στο Μοναστηράκι, όπως προέκυψε από τη βαλλιστική. 

Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του ιατροδικαστή, το θύμα έφερε τρία τραύματα από σφαίρες. Ένα στη δεξιά κροταφική χώρα, ένα διαμπερές τραύμα στην άνω δεξιά θωρακική χώρα με έξοδο στην οπίσθια θωρακική -ένδειξη ότι τον πυροβόλησε από μπροστά ο δράστης- και ένα στο δεξί ημιθωράκιο.

Ads

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τη σύλληψη

Η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τη σύλληψη του αστυνομικού στην Καστοριά, για τη δολοφονία του 52χρονου οδηγού ταξί, ανακοίνωσε ότι «για τη χθεσινή δολοφονία του 52χρονου ημεδαπού στη Λεύκη Καστοριάς συνελήφθη 30χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς. Η προανάκριση συνεχίζεται, διερευνώνται τα αίτια».

Πως εντοπίστηκε

Οι αρχές στράφηκαν προς το πρόσωπο του αστυνομικού, καθώς είναι ο μοναδικός στον νομό που κατέχει 45άρι πιστόλι. Στον εντοπισμό του ειδικού φρουρού βοήθησε επίσης το GPS του ταξί, από το οποία διαπιστώθηκε η διαδρομή της τελευταίας κούρσας, η οποία κατάληξε σε κτήμα ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου ως δράστη, ο οποίος από την έρευνα – και σε κάμερες ασφαλείας – προέκυψε ότι ήταν ο τελευταίος πελάτης που επιβιβάστηκε στο ταξί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 52χρονος πήρε στο ταξί του τον 30χρονο ειδικό φρουρό από το κέντρο της Καστοριάς, είτε ως πελάτη, είτε επειδή τον γνώριζε. Οπως διαπιστώθηκε, ο 30χρονος επιβιβάστηκε στο όχημα στις 16:30 της Παρασκευής, από περιοχή της πόλης της Καστοριάς, δηλώνοντας ως προορισμό το σημείο στο οποίο υπάρχει αγροτεμάχιο και αποθήκη του πατέρα του δράστη, στην περιοχή Νέα Λεύκη.

Το αυτοκίνητο του οδηγού ταξί που δολοφονήθηκε από τον δράστη εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς σε ερημική τοποθεσία εκτός πορείας του επαρχιακού δρόμου Λεύκης-Κορομηλιάς δίπλα σε ποτάμι. Το θύμα βρέθηκε σε απόσταση 50 μέτρων από το αυτοκίνητο.

Ο ειδικός φρουρός μετά το έγκλημα περπάτησε αρκετά χιλιόμετρα με τα πόδια και κάλεσε ραδιοταξί το οποίο και τον μετέφερε ξανά στην πόλη της Καστοριάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η μαρτυρία του οδηγού ταξί που παρέλαβε τον αστυνομικό μετά το έγκλημα. Ο ταξιτζής αυτός μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν ήταν ταραγμένος.

Η ομολογία

Ο ειδικός φρουρός ομολόγησε ενώπιον του ανακριτή ότι αυτός είναι ο δράστης, αλλά έχει πέσει σε αντιφάσεις σε ό,τι αφορά το κίνητρο της ανθρωποκτονίας. Όπως είπε τα κίνητρα της δολοφονίας ήταν οι προσωπικές διαφορές που είχε με το θύμα. Σημειώνεται πως ο δράστης πριν από τη σύλληψή του συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του 52χρονου

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος ισχυρίστηκε αρχικά ότι το έκανε για να ληστέψει το θύμα, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά όπως έχει διαπιστωθεί το θύμα δεν έχει ληστευθεί, ούτε λείπουν πράγματα από το ταξί. Ο συλληφθείς αφήνει πολλά κενά στην κατάθεση του, γι’ αυτό οι αστυνομικοί δεν έχουν πειστεί για τους ισχυρισμούς του και ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.

Στην Καστοριά βρίσκεται κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Θρήνος και οργή στην Καστοριά

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Καστοριά για τον δράστη της δολοφονίας, είναι πως οι αστυνομικοί φοβούμενοι επεισόδια επέλεξαν να οδηγήσουν τον δράστη στον εισαγγελέα, την ώρα που πραγματοποιείτο η νεκρώσιμος ακολουθία του άτυχου οδηγού ταξί. Εκατοντάδες ήταν οι φίλοι και συνάδελφοι, που παραβρέθηκαν στην κηδεία του 52χρονου στο χωριό Τσάκωνη Καστοριάς, ενώ όλα τα ταξί της πόλης από νωρίς το πρωί σε ένδειξη πένθους φέρουν μαύρες κορδέλες.