Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει και μια παγκόσμια πρωτιά: Θα είναι ο μοναδικός ανασχηματισμός που έχει προαναγγελθεί τρεις φορές – την μία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – και έχει αναβληθεί, και ο οποίος έχει επίσης μετατεθεί με παρέμβαση ενός… πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά.

Ads

Μέσα από τα σαράντα κύματα, πάντως, ο ανασχηματισμός φαίνεται να βρίσκεται πια προ των πυλών και τα σενάρια ως προς τον χρόνο στον οποίο θα γίνει είναι δύο: Είτε εως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και πριν φύγει για διακοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε στα τέλη Αυγούστου εν είδει επανεκκίνησης πριν από την ΔΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν διαρροές για πιθανή αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος ακόμη και αύριο, όμως το γεγονός ότι για την Παρασκευή έχει οριστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μάλλον απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Παραπλεύρως, επίσης, το κάδρο των επικείμενων υπουργικών αλλαγών περιπλέκεται και από τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που επανήλθαν στο προσκήνιο . Σενάρια, τα οποία εκπορεύονται τόσο από την δρομολόγηση του διαλόγου με τον Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά, όσο και από την εξαγγελία Μητσοτάκη για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Στη σκιά αυτών των δύο εξελίξεων μάλιστα κύκλοι περί τω Μαξίμου δείχνουν από το πρωί και την ημερομηνία της 13ης Σεπτεμβρίου ως πιθανή εκλογική Κυριακή, πρόκειται όμως για σενάριο που άλλες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστικό.

Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει στην πίσω πλευρά του μυαλού του τον εκλογικό αιφνιδιασμό, ο ανασχηματισμός θα είναι διορθωτικός, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και δεν θα περιλαμβάνει δομικές αλλαγές. Ο βασικός του άξονας θα είναι η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης την οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Θα είναι “ανασχηματισμός Σκυλακάκη”, με ψαλίδισμα Σταϊκούρα και Αδωνι, και με… ολίγη από ανακατανομή υφυπουργών», είναι το χαρακτηριστικό, σκωπτικό σχόλιο καραμανλικού στελέχους της ΝΔ.

Ads

Από την πλευρά τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ανασχηματισμό Πισαρίδη», καθώς ο μπούσουλας της κυβέρνησης για τη χρήση του ευρωπαϊκού πακέτου είναι το περίφημο πόρισμα της επιτροπής Πισαρίδη– ένα πόρισμα που, με βάση τουλάχιστον τις λίγες μέχρι στιγμής πληροφορίες για το περιεχόμενό του, αποτελεί και την επιτομή του νεοφιλελευθερισμού. Με αυτό το δεδομένο, θεωρείται πιθανή η κυβερνητική αξιοποίηση στο επιτελείο Σκυλακάκη συγκεκριμένων μελών της επιτροπής Πισαρίδη, όπως είναι ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου. Πιθανή είναι και η αναβάθμιση σε θέση υφυπουργού του σημερινού γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου.

Η ανάθεση της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προφανές ότι αποδυναμώνει τον ρόλο τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όσο και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη παρ’ ότι – μετά και την παρέμβαση Σαμαρά – το υπουργείο του τελευταίου μάλλον δεν θα σπάσει όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Πέραν αυτών, δεδομένη θεωρείται η «μετάθεση» σε άλλο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, η θητεία του οποίου στο επικοινωνιακό επιτελείο θεωρείται παντελώς αποτυχημένη ακόμη και εντός ΝΔ. Το ισχυρότερο σενάριο θέλει τον κ. Πέτσα να αντικαθίσταται από τον νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό και τον ίδιο να μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας απ’ όπου θα αποχωρήσει ο – επίσης μη επιτυχών – Γιάννης Βρούτσης.

Εκπληξη θα αποτελέσει και μια ενδεχόμενη μη απομάκρυνση από το υπουργείο Τουρισμού του Χάρη Θεοχάρη. Για την θέση του ακούγεται έντονα το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο και της επιδίωξης Μητσοτάκη να ενισχύσει την, σχεδόν ανύπαρκτη σήμερα, παρουσία των γυναικών στην κυβέρνηση. Με το ίδιο σκεπτικό, όπως και με εκείνο της ενίσχυσης του «τεχνοκρατικού προφίλ» του υπουργικού σχήματος, θεωρείται πιθανή και η αναβάθμιση σε υφυπουργούς τριών γενικών γραμματέων: της γενικής γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυς Λοΐζου, της γενικής γραμματέως Εργασίας Άννας Στρατινάκη και της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου.