Νέα κινητοποίηση και έκτακτα μέτρα προκαλεί ο εντοπισμός 29 κρουσμάτων του κοροναϊού σε τουρίστες που πέρασαν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Προμαχώνα, προερχόμενοι από Σερβία και Βουλγαρία. 

Ads

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περιορίσει την είσοδο και, σύμφωνα με ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου από την Τρίτη 16 Ιουλίου, όσοι εισέρχονται στον Προμαχώνα, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ του κοροναϊού για να τους επιτραπεί η είσοδος. 

Η νέα εξέλιξη πλήττει ιδιαίτερα τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα καθώς πρόκειται για το μοναδικό ανοιχτό χερσαίο σύνορο της χώρας για τον οδικό τουρισμό.

Παράλληλα όμως αναδεικνύει και τις ευθύνες των αρμοδίων, αφού από την έναρξη της τουριστικής σεζόν έχει χαθεί ο έλεγχος στα σύνορα, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.  

Καταγγελίες για τα σύνορα – Άλλαξαν 4 αποφάσεις για την είσοδο των Σέρβων

Ads

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επαρκείς έλεγχοι αλλά και προφυλάξεις στα σύνορα του Προμαχώνα. Οι τουρίστες περιγράφουν μεγάλο συνωστισμό και έλλειψη οργάνωσης. Όπως αναφέρεται, οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε. περνούν μέχρι σήμερα, ουσιαστικά  χωρίς ελέγχους, ενώ στους υπόλοιπους – και ειδικά στους Σέρβους-  έγιναν τυχαία τεστ ή έλεγχος ενός ατόμου ανά οικογένεια. Τέλος αρκετοί τουρίστες από χώρες των Βαλκανίων, μετά από πολύωρες αναμονές, ειδοποιούντα να γυρίσουν πίσω, επιτείνοντας τον εκνευρισμό και την ένταση. 

Ενδεικτικό της έλλειψης σχεδιασμού είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει τέσσερις διαδοχικές διαφορετικές αποφάσεις για την είσοδό ή μη των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου μέχρι σήμερα. Αρχικά η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την πρόσβασή τους, και μετά τις διαμαρτυρίες των φορέων σε Χαλκδική και Πιερία, αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφασή . Την Κυριακή η κυβέρνηση ανακοίνωσε εκ νέου ότι κλείνει τα σύνορά της για Σέρβους αλλά και πάλι η απόφαση ανακλήθηκε και πέρασαν μερικές χιλιάδες τουριστών. Επισήμως η απαγόρευση συνεχίζει να ισχύει μέχρι τις 15 Ιουλίου. 

Διαβάστε ακόμη:

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα, με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, μετά την τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι:

  1. Όσοι εισέρχονται στη χώρα από τον Προμαχώνα για μη ουσιώδεις λόγους από 6.00 το πρωί της Τρίτης υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
  2. Το Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
  3. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πάνω από 300 έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα γίνουν μέχρι την Κυριακή.

Όπως παρατηρούν αρκετοί, τα ίδια τα μέτρα που αποφασίζονται, συνιστούν παραδοχή των προβλημάτων και τους λάθος σχεδιασμού. Τόσο επειδή υπήρχε απολύτως αναιμική παρουσία κινητών συνεργείων στα σύνορα, με αποτέλεσμα πλημμελή τεστ και ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες, που τώρα θα ενισυχεί. Όσο και γιατί η περιβόητη φόρμα PLF ήταν εξαρχής προβληματική. 

Παράλληλα, από πολλές πλευρές επισημαίνεται ότι και στο εσωτερικό της χώρας παρατηρείται διαρκώς ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων Υγείας – Τουρισμού – Προστασίας του Πολίτη, έλλειψη σχεδιασμού και διαρκή προβλήματα με τον χειρισμό των κρουσμάτων, τα οποία αυξάνονται αλλά χωρίς να ακολουθούνται τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα. 

ΣΥΡΙΖΑ: «Μνημείο γελοιότητας»… 

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «μνημείο γελοιότητας» και προσθέτει:  «Αφού πρώτα άνοιξε τα σύνορα χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χωρίς να πιέσει την ΕΕ για υποχρεωτικά τεστ πριν την άφιξη στην Ελλάδα, αφού κάθε μέρα βγάζει διαφορετικές αποφάσεις που αναιρούν τις αμέσως προηγούμενες, τώρα τρέχει να προλάβει, κατόπιν εορτής, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για τον Προμαχώνα. Καταδικάζει έτσι μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή σε δυσμένεια μέσα από την άνιση αντιμετώπιση όσων επιλέξουν τον οδικό τουρισμό».

«Η απουσία σχεδιασμού εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά συνολικά όλους τους πολίτες. Κι όλα αυτά, αφού πρώτα δημιούργησε χάος με την ανερμάτιστη πολιτική της σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό. Αντί για επικοινωνιακές κορώνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, πριν οδηγηθεί η φετινή τουριστική περίοδος στην ολική καταστροφή».