Νεκρούς, αγνοούμενους και καταστροφές έχει προκαλέσει το τριήμερο που πέρασε ο μεσογειακός κυκλώνας ΙΑΝΟΣ σε συνδυασμό με τοπικές καταρρακτώδεις βροχές. 

Ads

Οι μεγαλύτερες καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα καταγράφονται στη Θεσσαλία και, ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας που μετρά τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους καθώς και σοβαρές ζημιές. Οικισμοί θάφτηκαν κάτω από πέτρες και λάσπη, σοβαρές υποδομές όπως γέφυρες καταστράφηκαν ενώ σοβαρή είναι η κατάσταση στο Μουζάκι, όπου γκρεμίστηκε το Κέντρο Υγείας. Εκατοντάδες ιδιοκτησίες έχουν πλημμυρίσει στο κέντρο της Καρδίτσας ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε διάφορες περιοχές όπως σε οικισμούς του Δήμου Παλαμά. Εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι με την απούσα κυβέρνηση και τα ΜΜΕ

Στο Ιόνιο, οι σημαντικότερες καταστροφές καταγράφονται σε σπίτια και αυτοκίνητα από τις κατολισθήσεις και τους ανέμους σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, κυρίως, και Λευκάδα, Ζάκυνθο. Από τον Ιανό, καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα επίσης στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, ειδικά στην Ηλεία, και Στερεάς Ελλάδας με επίκεντρο τη Φθιώτιδα ενώ πολλές είναι οι περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Χιλιάδες είναι οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων, κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς σε όλες τις πληγείσες περιοχές. 

Διαβάστε επίσης:

Άφαντοι οι Περιφερειάρχες – Κριτική στην κυβέρνηση

Ads

Σοβαρή είναι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το γεγονός ότι μια, κατά βάση, αναμενόμενη κακοκαιρία βρήκε  απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές καταστροφές αλλά επίσης να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και αγνοούμενοι. 

Σοβαρή είναι η κριτική που δέχτηκαν και  οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Γ. Αγοραστός και Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, που χαρακτηρίστηκαν “άφαντοι” στο πιο κρίσιμο σημείο της κακοκαιρίας, όταν υπήρξαν πολύ σοβαρές καταστροφές. Στην Καρδίτσα καταγγέλθηκε ότι Κυβέρνηση, Δήμος, Περιφέρεια ήταν εξαφανισμένοι ενώ η πόλη είχε μείνει συνολικά χωρίς ρεύμα επί ώρες και τα περισσότερα καταστήματα είχαν καταστραφεί. 

Το μήνυμα που έφτασε μετά την καταστροφή και η «κακιά στιγμή»!

Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από την Παρασκευή ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε μήνυμα προειδοποίησης προς τους κατοίκους του νομού Καρδίτσας στις 10 το βράδυ όταν ήδη είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή και υπήρχαν νεκροί. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς πάντως υποστήριξε σε ανάρτησή του ότι το μήνυμα έφτασε έγκαιρα, αν και αρκετές εικόνες φαίνεται να τον διαψεύδουν. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη καταστροφή της Εύβοιας, Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ισχυριστεί ότι το 112 δεν είχε λειτουργήσει για να μην προκαλέσει πανικό και περισσότερα θύματα. 

image

Μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας έχει ξεσηκώσει η άποψη που εξέφρασε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο πολυσυζητημένος Καθηγητής Συνολάκης κάνοντας λόγο για καταστροφές που οφείλονται «στην κακιά στιγμή». Ο Καθηγητής που ισχυριζόταν ότι η τραγωδία στο Μάτι μπορούσε να αποφευχθεί και να εκκενωθεί σε μισή ώρα και επέρριπτε ευθύνες στην τότε κυβέρνηση, κατηγορείται ότι από τότε που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και έχει καταλάβει δημόσιες θέσεις, αποδίδει τις φυσικές καταστροφές στην κλιματική αλλαγή ή … στην κακιά στιγμή.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη προετοιμασίας

Σοβαρές ευθύνες για καταστροφική έλλειψη προετοιμασίας για ένα αναμενόμενο φαινόμενο, επιρρίπτουν στην κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι τομεάρχες Εσωτερικών και Υποδομών,  Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Παππάς,  που βρέθηκαν από το Σάββατο στις πληγείσες περιοχές και επεσήμαναν την απουσία της κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν ότι συνελήφθη απροετοίμαστη. 
 
Εικόνες από το πέρασμα του Ιανού:


 


 

Μαρτυρίες για το πέρασμα του Ιανού