Μια σχετική αύξηση των θανάτων που συνδέονται με τον κορονοϊό 5-10% αναμένει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης για την επόμενη εβδομάδα.

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Τζανάκης, ανέφερε πως «Δυστυχώς, τα κρούσματα δεν θα πέσουν εύκολα, θα κινηθούν στις 20.000 και την επόμενη εβδομάδα, ίσως και τη μεθεπόμενη … Το κακό είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή της ηλικιακής ομάδας των 65+ ετών στα κρούσματα, από 7% στο 15%-20%, της ηλικιακής ομάδας που “δίνει προβλήματα” … Νοσηλεύουμε (όχι διασωληνωμένους) ανθρώπους με άνοιες, με βαριά νευρολογικά νοσήματα, με βαριά υποκείμενα νοσήματα, άνω των 80-85 ετών. Παρεμπιπτόντως τους έγινε ένα τεστ που βγήκε θετικό … επιδεινώθηκε η κατάστασή τους από μία απλή μόλυνση με κορωνοϊό. Πολλοί είναι άνθρωποι που τους φροντίζουν σε σπίτια, πολύ βαριά άρρωστοι με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, ή τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης, θυμίζοντας ότι «φωνάζω εδώ και καιρό για αναβάθμιση των πρωτοκόλλων προστασίας αυτών των ανθρώπων … Δυστυχώς, θα έχουμε αύξηση στους θανάτους».

Νωρίτερα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην προοπτική χορήγησης 4ης δόσης, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε» αλλά «είναι πολύ πιθανό να συμβεί, σε μέρος του πληθυσμού ή ολόκληρο τον πληθυσμό … το επιδημιολογικό περιβάλλον και οι γενικότερες προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί ο ιός κάνουν αυτή την σκέψη πολύ πιθανή … Φαίνεται ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό από τα εμβόλια όσον αφορά την μόλυνση, τόσο η Όμικρον 2 όσο και η Όμικρον. Έχουμε άτομα που έπασχαν από Όμικρον πριν ενάμιση μήνα και τώρα νοσούν ξανά με Όμικρον 2 … τα εμβόλια ωστόσο εξακολουθούν να παρέχουν τεράστια προστασία από βαριά νόσο, αυτό είναι το πολύ σημαντικό».

Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι «η λογική του “τείχους ανοσίας” για να μην μολύνεται κάποιος ήταν εξ αρχής λάθος με αυτόν τον ιό, μεταλλάσσεται, δημιουργεί τροποποιημένα στελέχη που καταφέρνουν και μολύνουν όχι μόνο αυτούς που εμβολιάζονται αλλά και αυτούς που σχετικά πρόσφατα έχουν νοσήσει από κάποιο άλλο στέλεχος. Την ανοσία της αγέλης θα πρέπει να την ξεχάσουμε … Πρέπει να αρκεστούμε στην ανοσοπροστασία από βαριά νόσο, που προσφέρουν τα εμβόλια».

Ads

Περιγράφοντας τον τρόπο που ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι πρακτικά αναζητά τρόπους να πολλαπλασιάζεται, «να είναι μαζί μας, όχι να παράξει στελέχη που ρίχνουν κάποιον στο κρεβάτι ή τον σκοτώνουν, γιατί αυτοί δεν θα μολύνουν πολλούς άλλους … δεν έχει μυαλό για να τα σκεφτεί αυτά, αλλά η εξέλιξή του είναι τέτοια … εξελίσσεται σε μια νόσο που προσβάλλει πολύ κόσμο, ο οποίος είναι στην κοινωνική ζωή». «Κατά πάσα πιθανότητα, μια μορφή του ιού που θα μείνει μαζί μας για πολλά χρόνια, ίσως εσαεί όπως η γρίπη, θα την καταπολεμούμε με συγκεκριμένα πράγματα, δεν θα αναστατώνει την ζωή μας», όπως προέβλεψε.