«Όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές ο κ. Ντομπρόφσκις από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

«Έχετε μία συνολική εικόνα και έχετε κατανοήσει την κατάσταση στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οι στιγμές είναι σημαντικές και αυτή τη φορά θα έχετε όλα τα δεδομένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Ναι βέβαια, είχα την ευκαιρία να δω τα πράγματα από κοντά», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι και αύριο έχει βαρύ πρόγραμμα, αναφέροντας ότι θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική» συζήτηση. Ειδικότερα δήλωσε πως συζητήθηκε η χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και η τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματος. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, έως την 15η Νοεμβρίου, και οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Επίσης δήλωσε πως έλαβε ξεκάθαρη δέσμευση από τον πρωθυπουργό για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

Ακόμη ο Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε πως με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν και το θέμα του προσφυγικού, καθώς και την επίπτωση που έχει η διαχείρισή του στον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέροντας πως υπήρξε συμφωνία για άμεση εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Σταθάκη αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Συνέντευξη Τύπου Τσακαλώτου – Ντομπρόφσκις

Για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ο Βάλντις Ντομπρόφσκις σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, καθώς επίσης οι δύο πλευρές μπορούν να συζητήσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα προτείνει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Οι συναντήσεις που έκανα μου έδωσαν μια συνολική εικόνα της συνεχιζόμενης εργασίας που γίνεται, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι προφανές πως υπάρχει βούληση να εργαστούμε σκληρά και να κάνουμε όλα τα απαραίτητα και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει» είπε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

«Με τους υπουργούς σήμερα το πρωί συζητήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με πάρα πολλή προσπάθεια. Δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση αμέσως, έτσι ώστε επιτέλους να εκσυγχρονισθεί το Ελληνικό Κράτος και η οικονομία», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί το «InnovAthens» – έναν κόμβο καινοτομίας που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επίσκεψη αυτή ο αντιπρόεδρος θα συνοδεύεται από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.