Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται εντατική δουλειά, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η οικονομία, σημείωσε  σήμερα ο κ. Ντομπρόβσκις. 

Ads

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ο Βλάντις Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του συμφωνημένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ενώ η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για έντιμο συμβιβασμό όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι χρειάζεται εντατική δουλειά, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η οικονομία.

Αναφέρθηκε στα 2 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2015 και το 2016, αλλά και στην παροχή στοχευμένης βοήθειας στην Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο, για ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, η δημιουργία ενός πιο φιλικού κλίματος για τις νέες επιχειρήσεις.

Ads

Ήδη, το ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει την εκταμίευση 835 εκατ. ευρώ, ενώ θα εγκριθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Ντομπρόβσκις δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «Η ευρωπαϊκή επιτροπή επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας», όπως και ότι «μια συνετή εφαρμογή του προγράμματος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επισήμανε από την πλευρά του ότι η εκτενής συζήτηση με τον κ. Ντομπρόβσκις αφορούσε στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, την αντικατάσταση του 5% της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας και τον διπλασιασμό του νέου ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σταθάκης είπε, ότι πριν από μερικές μέρες το σύστημα άνοιξε πλήρως και μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ.

Επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν projects που έχουν χρονική καθυστέρηση, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και η «Σύζευξις» για τα οποία γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι επίλυσης.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην πρόοδο που υπήρξε, αλλά και στο πρόβλημα που έχουν οι δύο πλευρές για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως είπε, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός.

Διαβάστε επίσης:
Τα 3 κλειδιά των Βρυξελλών για το «ελαστικό Μνημόνιο»

Τσακαλώτος: Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται έντιμος συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς