Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το Eurogroup πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, σε δηλώσεις του στα «Νέα».

Ads

«Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντεϊσελμπλούμ το βράδυ της Παρασκευής στη Χάγη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ολλανδικού βιβλίου Het Crisisdiner, το οποίο διαπραγματεύεται το ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

«Μόλις υπάρξει τελική αξιολόγηση τότε θα συζητήσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης στο Eurogroup. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται, αλλά εγώ δεν βιάζομαι», πρόσθεσε.

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.«Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών», δήλωσε. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ads

Σχετικά με τα stress test, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι «τα παρόντα τεστ είναι υπευθυνότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και οι εκπρόσωποι της τρόικας, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής θα τα λάβουν υπόψη τους. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν και στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας». Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε τα αποτελέσματα των stress test με βάση μελέτη της Blackrock. Σύμφωνα με τα τεστ αντοχής, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται σε 6,4 δις. ευρώ, ενώ κατά την τρόικα το αντίστοιχο ποσό είναι γύρω στα 9 δις. ευρώ.

Με το βλέμμα στο Eurogroup οι συνομιλίες με τους δανειστές

Νέα σειρά συσκέψεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, διεξάγεται από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε, επί περίπου μιάμιση ώρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, χωρίς την παρουσία των δύο ευρωπαίων εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, αλλά με τη συμμετοχή τεχνικών κλιμακίων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, μετέβησαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη (ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας).

Σημειώνεται, ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας θα μεταβούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να θεωρεί δεδομένη τη «δήλωση επαρκούς προόδου» από την τρόικα στο Eurogroup της Δευτέρας για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται το Σάββατο στο υπουργείο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι «διαπιστώνεται βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί εντός του Μαρτίου.

Νέες απαιτήσεις από τρόικα

Ωστόσο  η τρόικα εγείρει νέες απαιτήσεις, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να επιβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα εργασιακά την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 και το lock out.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτά είναι ζητήματα που θέτει η τρόικα στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση υλοποίησης ή θέσπισής τους ως προαπαιτούμενα για τη δόση. Για παράδειγμα, είπε, η τρόικα δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (έως πρότινος ήταν και η Ολλανδία) χωρίς νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Συμπλήρωσε, όμως, ότι λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στη χώρα, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην νομοθετηθούν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Για τις τράπεζες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «έχουν λειάνει τις θέσεις τους» ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και ως προς τον χρόνο που οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν.

«Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών» ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, εκτιμώντας ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», ώστε να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέκλεισε, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει προαπαιτούμενο για εκταμίευση κάποιας δόσης.