Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα, Het Financieele Dagblad, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απαραίτητο. Η δήλωσή του έρχεται να συμπληρώσει εκείνη που εξέφρασαν το τελευταίο διήμερο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Ads

 
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε στην εφημερίδα ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν το 2014. Σημειώνεται ότι χθες, ο γερμανικός Τύπος ανέφερε ότι εάν υπάρξει νέο πακέτο βοήθειας προς την χώρα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα πορεύεται εντός στόχων και ότι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο καθώς υπάρχει ένα υπόλοιπο 12 δις από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έμεινε αναξιοποιήτο. 
 
Διαβάστε επίσης: Tvxs Ανάλυση: Άδοξο τέλος για τον πολιτικό έρωτα Μέρκελ – Σαμαρά

Κατόπιν και της τρίτης σχετικής δήλωσης επί του θέματος που άνοιξε ο Β. Σόιμπλε, η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση ότι επιχείρησε να πει ψέμματα στους Γερμανούς ψηφοφόρους αναφορικά με την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα. Η Deutsche Welle, μάλιστα σχολιάζει πως η διαχείριση του ελληνικού ζητήματος από την καγκελάριο εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα για το κόμμα της καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες αξιοποιούν τις αδυναμίες της στρατηγικής της για να ανέβουν δημοσκοπικά
 
Διαβάστε επίσης: Όλοι μιλούν για νέο δάνειο προς την Ελλάδα
 
Ο πρώην καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εμφανίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ντέτμολντ στο πλευρό του Πεερ Στάινμπρουκ, κατηγορώντας τη Μέρκελ ότι δεν είπε την αλήθεια για το πραγματικό κόστος της κρίσης, ότι ετοιμάζεται για ένα ακόμη μεγάλο ψέμα και απαίτησε σαφήνεια για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος. 
 
«Με συγκάλυψη και απόκρυψη δεν κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη του λαού, παρά μόνο με σαφήνεια», τόνισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
 
Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος – φίλα προσκείμενο στο κόμμα της Μέρκελ – τάχθηκε ενάντια στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο Μπόσμπαχ είχε καταψηφίσει όλα τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα. «Τα υπερβολικά δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει με νέα χρέη», δήλωσε στην εφημερίδα Nordwest Zeitung, επικρίνοντας την πολιτική στρατηγική της καγκελαρίου προς την Ελλάδα και επιμένοντας ότι τίποτα δεν εμποδίζει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
 
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Φρανκ Σέφλερ από τους Φιλελευθέρους, στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse προαναγγέλλοντας ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή όλα τα επόμενα πακέτα διάσωσης. «Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν από την αρχή ένα απατηλό δημιούργημα. Οι σωτήρες έκαναν συνεχώς λογιστικές κατασκευές, τα φορολογικά έσοδα και η οικονομική ανάπτυξη δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και επιπλέον τα ποσά που υπολογίζονταν από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν παράλογα» ανέφερε ο Σέφλερ.