Δεν αποκλείεται, χωρίς να αποτελεί και τη μοναδική επιλογή, ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου, Όλι Ρεν, στην φιλανδική εφημερίδα, Helsingin Sanomat. Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται μια ημέρα μετά τις αντίστοιχες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ και η Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέο δανείου προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο πως όλα θα αποφασιστούν στα μέσα του 2014. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Άσμουσεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως όλα θα συζητηθούν στα μέσα του επόμενου χρόνου, ωστόσο υποστήριξε πως δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για τη διαμόρφωση τρίτου προγράμματος βοήθειας. 

Ads

 
Κατά τον Όλι Ρεν η εξέταση της πιθανής συνέχισης και χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος θα αξιολογηθεί από την επίσκεψη της τρόικας τον Σεπτέμβιο στην χώρα. «Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων», δήλωσε στην εφημερίδα αναφορικά με τις πιθανές εναλλακτικές οδούς για το ελληνικό χρέος.
 
Tο βασικό ερώτημα, υπογράμμισε, είναι η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος και η ικανότητά της να εμφανίσει πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά.
 
Διαβάστε επίσης:

Στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα αναφέρθηκε την Τετάρτη και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πάντως ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ύψος του, εφόσον αυτό χρειαστεί.
 
«Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να απαιτηθεί. Θα μπορούμε να το πούμε στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV Sat 1. «Δεν μπορώ να ορίσω, ή να επιβεβαιώσω ένα ποσό», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας. «Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει», πρόσθεσε.

Χθες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε προεκλογική του ομιλία είπε πως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της, ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση που η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε κρατήσει κλείστη εν όψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. 

Ads

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για τη διαμόρφωση τρίτου προγράμματος βοήθειας. 

Παράλληλα ο εκπρόσωπος απέριψε τις εκτιμήσεις ότι η στάση Σόιμπλε σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα. «Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Κοτχάους.

 
«Δεν γίνονται πουθενά συζητήσεις, απ’ ό,τι γνωρίζω, για το πώς θα μπορούσε να διαρθρωθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μάρτιν Κότχαους στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.