Το Tvxs.gr αναδημοσίευσε τη Δευτέρα το πρωί ένα βίντεο, με έναν ασθενή που αγωνιά σε μια κλίνη νοσοκομείου. Στη διάρκεια της ημέρας δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε πότε και σε ποια κλινική είχαν βιντεοσκοπηθεί οι σοκαριστικές σκηνές που απεικονίζει.

Ads

Οι αρχικές πληροφορίες που το συνόδευαν, ότι πρόκειται για 78χρονο ασθενή, ιατρός το επάγγελμα, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Νίκαιας, δεν επιβεβαιώνονται.

Το βίντεο ήταν δημοσιευμένο και συνοδευόταν από επώνυμη καταγγελία. Υπήρχαν πολλοί χρήστες/σχολιαστές που το επιβεβαίωναν και οι πληροφορίες που μας είχαν σταλεί φαίνονταν αξιόπιστες. Πριν όμως την αναδημοσίευση στο Tvxs.gr, δεν έγινε επαρκής προσπάθεια ούτε να ελεγχθεί η αξιοπιστία της πηγής που το κυκλοφόρησε αρχικά στο διαδίκτυο, ούτε προηγήθηκε επικοινωνία με γιατρούς που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την περιγραφή που συνόδευε τις εικόνες.

Η πρόθεση ήταν να παρουσιαστεί, με τη βαρύτητα ενός οπτικού ντοκουμέντου, η κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία και για την οποία έχουμε δημοσιεύσει συγκλονιστικές, προφορικές μαρτυρίες. Ήταν η ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης να βελτιωθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται  και δικοί μας άνθρωποι, παππούδες, συγγενείς και φίλοι. Μπορεί η πρόθεση του συντάκτη μας να ήταν αγνή, αλλά συχνά οι προθέσεις οδηγούν στην κόλαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στην παραβίαση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που επιβάλλουν τη διασταύρωση της είδησης πριν τη δημοσίευση της.

Ads

Θέλουμε για αυτό το λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη από τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Νίκαιας, που δίνει έναν δύσκολο καθημερινό αγώνα και αξίζει τη συμπαράσταση και την ευγνωμοσύνη μας. Μέχρι την επαλήθευση των πραγματικών περιστατικών μέσα στα οποία γυρίστηκε, αποσύρουμε το βίντεο από την ανάρτηση.

Για λόγους δεοντολογίας δημοσιεύουμε παρακάτω την τελευταία μορφή του κειμένου, βάσει των τελευταίων πληροφοριών που είχαμε συγκεντρώσει…

«Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το Tvxs.gr σχετικά με την καταγγελία του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη, η οποία συνοδεύεται από βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος ασθενής Covid-19, να βρίσκεται σε άθλιες συνθήκες σε «ράντζο» στο νοσοκομείο της Νίκαιας. 

Το Tvxs.gr, προστατεύοντας τα δεδομένα του ασθενούς θόλωσε το πρόσωπό του, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί τις επιθέσεις του δικηγόρου, που έκανε την καταγγελία, προς τους γιατρούς, οι οποίοι δίνουν μια μάχη πάνω από τις δυνάμεις τους, με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό κατάρρευση, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές. 

Ιατρικές πηγές που μίλησαν στο Tvxs.gr δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν το περιστατικό, σημείωσαν ωστόσο πως αυτή είναι η κατάσταση των δεκάδων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως ανάλογες εικόνες είχε περιγράψει η Βιβή Παπαδοπούλου, κόρη του Λάζαρου Παπαδόπουλου, στην συγκλονιστική της μαρτυρία στη Δώρα Αυγέρη για τον θάνατο του πατέρα της εκτος ΜΕΘ, σε μια αποθήκη στο ΑΧΕΠΑ, πριν από μερικούς μήνες, την περίοδο της κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. 

Για την υπόθεση και το βίντεο που δημοσιοποίησε ο Νίκος Αντωνιάδης υπήρξαν πληροφορίες και για συνεδρίαση των εργαζομένων στο Κρατικό Νικαίας, ενώ από τη διοίκηση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση ή διάψευση. 

Υπενθυμίζεται πως το βίντεο αναρτήθηκε στο Facebook από τον δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη, ο οποίος στην καταγγελία του σημείωνε πως ο ασθενής τελικά απεβίωσε. Όπως ανέφερε πρόκειται για 78χρονο, ήταν και ο ίδιος γιατρός γενικός χειρούργος, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ηλικιωμένος ανέβασε πυρετό και εισήχθη στο νοσοκομείο της Νίκαιας στις 18 Μαρτίου. Εκεί του έγινε τεστ Covid, το οποίο βγήκε θετικό και μεταφέρθηκε στην κλινική κορονοϊού του νοσοκομείου – ουσιαστικά η πρώην παθολογική – από όπου λήφθηκε και το βίντεο από άλλον ασθενή. Μάλιστα ο δικηγόρος υποστήριξε ότι υπάρχει και άλλο οπτικοακουστικό υλικό και ότι “η οικογένεια είναι αποφασισμένη να το φτάσει μέχρι το τέλος”».