Συνολικά 236 Έλληνες έχουν διασωθεί από το Norman Atlantic, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, ωστόσο ακόμα επικρατεί χάος με τις λίστες των επιβαινόντων και τον αριθμό των αγνοουμένων. Τελευταία επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως στο πλοίο επέβαιναν 475 άτομα εκ των οποίων έχουν διασωθεί 427 (56 μέλη του πληρώματος). Ωστόσο η εισαγγελία του Μπάρι έκανε λόγο για 499 επιβαίνοντες. Έντεκα άτομα έχουν βρεθεί νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ 40 αγνοούνται, εκ των οποίων οι 30 είναι Έλληνες υπήκοοι. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 38 αγνοούμενους. Δύο ακόμη άνθρωποι, δύο Αλβανοί ναυτικοί, έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρυμούλκηση του Norman Atlantic. Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Ads

Σημειώνεται πως νωρίτερα επιβεβαιώθηκε ότι στους νεκρούς περιλαμβάνεται ένας ακόμη Έλληνας. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, η σορός του οποίου έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Μπάρι, στην Ιταλία. Οι πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων παραμένουν συγκεχυμένες, ενώ διασωθέντες βρίσκονται σε διάφορα σημεία. Οι ιταλικές αρχές έχουν ανακοινώσει πως υπάρχουν διασωθέντες που δεν βρίσκονται στη λίστα των επιβαινόντων.  Η επιχείρηση έρευνας στο σημείο της τραγωδίας συνεχίζεται για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, εξέφρασε ανησυχίες πως μέσα στο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλοι σοροί. Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και παράνομοι μετανάστες και τρεις από αυτούς έχουν ήδη αναγνωριστεί: πρόκειται για δύο Αφγανούς και έναν Σύρο ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν σωθεί 427 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 ήταν μέλη του πληρώματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημείωσε πως στόχος της πολιτείας είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι έλληνες επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. «Αγωνιούμε να ταυτοποιήσουμε τους υπόλοιπους Έλληνες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί» δήλωσε. Σημείωσε επίσης πως από την ελληνική πλευρά δεν δίνονται στοιχεία για αγνοούμενους άλλων εθνικοτήτων.

Παράλληλα τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως για τα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο και είπε ότι ξεκινήσει η συγκέντρωση πληροφοριών, ανεξαρτήτως αυτών που συγκεντρώνουν οι ιταλικές Αρχές. «Ζήτησα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Κάθε ναυάγιο, κάθε ζωή που χάνεται δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων». Σημειώνεται ότι διασωθέντες κατήγγειλαν πως το πλήρωμα ήταν άφαντο, ενώ σημείωσαν πως «κανείς δεν τους ειδοποίησε για τη φωτιά». 

Διαβάστε αναλυτικά: Δίωξη για ανθρωποκτονία σε πλοίαρχο – πλοιοκτήτη

Ads

Από την πλευρά του το Λιμενικό τόνισε πως ήταν ένα από τα πιο δύσκολα και σύνθετα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει κυρίως εξαιτίας των «αντίξοων, ακραίων καιρικών συνθηκών» που έκαναν δύσκολη την προσέγγιση από θάλασσα όσο και από αέρα. Υπενθυμίζεται πως η ναυτική τραγωδία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν στο γκαράζ του πλοίου έπιασε φωτιά ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών με προορισμό την Αγκόνα.