Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και του αρμόδιου υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες κορυφώθηκαν με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21/9 και την πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Εργαζόμενοι όλων των κλάδων αναφέρουν ότι το νέο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο σε δουλειά 13 ωρών, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο την 8ωρη εργασία, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καταστρατηγεί την πενθήμερη εργασία και τις κυριακάτικες αργίες, την ίδια ώρα που θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας.

Εργαζόμενοι μίλησαν στο tvxs και εξήγησαν τους λόγους που αντιδρούν οι ίδιοι, αλλά και οι συνάδελφοι τους, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, παίρνοντας, παράλληλα, μέρος στην κινητοποίηση των συνδικάτων και των σωματείων.

«Θα προσλαμβάνονται συνάδελφοι μας εκπαιδευτικοί «στον αέρα» και θα τους καλούν όποτε τους χρειάζονται»

Όπως στις περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις, έτσι και σε αυτή, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πορεία που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας σε διατάξεις του νομοσχεδίου που θεωρούν ότι υποβαθμίζει την εργασία τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ads

«Καταστρατηγείται κάθε εργασιακό δικαίωμα. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο ολετήρα το οποίο έρχεται να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα προσλαμβάνονται συνάδελφοι μας εκπαιδευτικοί «στον αέρα» και τους οποίους θα τους καλούν όποτε τους χρειάζονται χωρίς να υπάρξει καμία σύμβαση εργασίας» δηλώνει στο tvxs ο Γιάννης Ρούπας, ο οποίος είναι δάσκαλος και μέλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί πως το νομοσχέδιο Γεωργιάδη επηρεάζει τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Προσθέτει ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα είναι «άπειρες οι ώρες εργασίας, ακόμα και 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη που θα έχει δύο επιχειρήσεις, ελεύθερος χρόνος δεν θα υπάρχει πια, ενώ τελειώνει οριστικά, αν περάσει το νομοσχέδιο αυτό, το δικαίωμα μας να ζούμε αξιοπρεπώς, με το μισθό μας. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και γι’ αυτό συμμετέχω και σε αυτήν την κινητοποίηση».

«Καταστρατηγείται το δικαίωμα στην απεργία»

Μία από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, είναι αυτό που αφορά στη συνδικαλιστική δράση. Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πρόστιμο και ποινή φυλάκισης για όποιον «εμποδίζει» να εργαστούν όσοι «σπάνε» την απεργία και δουλεύουν κανονικά, παραβιάζοντας τη συλλογική απόφαση του συνδικάτου όσον αφορά στην απεργία.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι η καταστροφή των εργασιακών σχέσεων και είναι και κατάλυση της δημοκρατίας, από τη στιγμή που χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία. Σκοτώθηκαν άνθρωποι για το δικαίωμα στην απεργία. Δεν θα έρθει ένας Γεωργιάδης να το καταλύσει. Είμαι πολύ θυμωμένη γιατί πρέπει να δούμε, επιτέλους, φως στο τούνελ σε αυτή τη χώρα» τονίζει η Κατερίνα Μαλακού στο tvxs, η οποία είναι συνταξιούχος

Σημειώνει, παράλληλα, πως συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση επειδή «ό,τι συμβαίνει για τους εργαζόμενους έχει πάντα αντίκτυπο και στους συνταξιούχους. Όλοι μαζί, θα πρέπει να χτυπήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης που διαρκώς μας φτωχοποιεί και διαρκώς καταστέλλει τα δικαιώματά μας».

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στην απεργία με τις συγκεκριμένες τιμωρητικές διατάξεις για όσους επιχειρήσουν να «εμποδίσουν» την απεργοσπασία» συμφωνεί ο Α.Κ., εργαζόμενος σε αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εργατικό νομοσχέδιο τον επηρεάζει «επειδή, αν και δουλεύω πενθήμερο, δουλεύω την Κυριακή και η προσαύξηση στο μισθό μου, η οποία είναι τώρα στο 75%, πέφτει στο 40%».

Σχολιάζοντας την «6ήμερη εργασία» που προωθείται στο εν λόγω νομοσχέδιο, ο Α.Κ. υπογραμμίζει ότι η «κατ’ εξαίρεση απασχόληση την 6η μέρα, θα μπορεί να επιβληθεί από τον εργοδότη ανάλογα το συμφέρον του, τη στιγμή που οι ώρες εργασίας μας αυξάνονται και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυξήσεις στους μισθούς μας».

«Δεν μπορεί μόνο το καλοκαίρι να είμαστε καλοί και ικανοί»

Μεγάλη παρουσία «στο δρόμο» στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης είχαν οι πυροσβέστες, οι οποίοι, μάλιστα, κατέθεσαν και ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στις προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τα κριτήρια που τίθενται είναι περιοριστικά για κλάδους όπως των εποχικών πυροσβεστών.

«Διεκδικούμε την εργασιακή μας αποκατάσταση και δεν εννοούμε να μας βάλουν όλους μέσα, απλώς θέλουμε να μας δώσουν το δικαίωμα να λάβουμε μέρος σε κάθε προκήρυξη που βγαίνει για μόνιμο προσωπικό πρόσληψης χωρίς ηλικιακά κριτήρια, γιατί αυτό μας έχουν απαγορεύσει αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί να είμαστε το καλοκαίρι καλοί και ικανοί, να περνάμε κάθε χρόνο 12 γιατρούς, να έχουμε προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, με κριτήρια ΑΣΕΠ, με διαγωνισμούς, με αθλήματα. Αφού έχουμε προσληφθεί σε Α χρόνο με κριτήρια αξιοκρατικά και θεωρηθήκαμε από το κράτος και το Σώμα ικανοί, να έχουμε δυνατότητα και το δικαίωμα να λάβουμε μέρος σε οποιαδήποτε προκήρυξη, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μονιμότητά μας. Με τα ηλικιακά κριτήρια και τους περιορισμούς μας απαγορεύουν τη συμμετοχή μας στην προκήρυξη» εξηγεί στο tvxs ο εποχικός πυροσβέστης, Γιώργος Πετρογιαννάκης.

Προσθέτει ότι «είμαστε 4 και 5 χρόνια σε δασικές πυρκαγιές με τρομερά συμβάντα ειδικά το 2021 και το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει σε αυτές, είναι φοβερή σε σχέση με άλλους συναδέλφους. Είμαστε σε μια μονάδα στην Αθήνα, με την οποία πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα σε πυρκαγιές. Είναι κρίμα να πάει χαμένη τόση εμπειρία».

Οι εποχικοί πυροσβέστες ξεκινούν να δουλεύουν στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 6μηνο είναι άνεργοι.

«Εγώ δεν έχω οικογένεια, αλλά σκεφτείτε έναν εποχικό πυροσβέστη με οικογένεια, που αναγκάζεται να ζει τους 6 μήνες με την εργασία το καλοκαίρι, να μπαίνει για 3 μήνες ταμείο ανεργίας και για άλλους 3 μήνες να πρέπει να «κόψει τον λαιμό του. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να βρούμε άλλη εργασία, αλλά είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε εργοδότη να μας προσλάβει σε μια εργασία, όταν θα μπορείς να είσαι σε αυτή μόνο για 6 μήνες. Με το που το ακούν ότι μπορούμε να εργαστούμε μόνο για 6 μήνες, τρώμε άκυρο από την αρχή της συνέντευξης. Οπότε είναι πολύ πιο δύσκολη και η χειμερινή εργασία μας, για να ζήσουμε 6 μήνες την οικογένειά μας».