Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ads

Το νομοσχέδιο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κι άλλες διατάξεις», το οποίο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και πολιτικά κόμματα, προβλέπει πως η Αστυνομία θα μπορεί μεταξύ άλλων να απαγορεύει προληπτικά διαδηλώσεις που θα θεωρηθούν «ύποπτες» ότι θα καταλήξουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης η συμμετοχή σε τέτοιες πορείες θα αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα. 

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 «καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η επιβολή περιορισμών σε επικείμενη ή εν εξελίξει δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Ειδικότερα, η επιβολή περιορισμών είναι επιτρεπτή προκειμένου για επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής δυσανάλογα, ενώ σε περίπτωση εν εξελίξει δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης εάν η διεξαγωγή της, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, προκαλεί, αντίστοιχα, δυσανάλογο αποτέλεσμα».

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση των αστικών κυρώσεων και υπέρμετρες ευθύνες στους οργανωτές μιας διαδήλωσης εφόσον σε αυτήν διαπιστωθούν φθορές δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας. Ακόμη προβλέπει την εποπτεία των διαδηλώσεων από εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και την απαγόρευση αντισυγκεντρώσεων. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Επαναφέρουν χουντικές διατάξεις για απαγόρευση διαδηλώσεων

Σχετικά με τις ευθύνες του «οργανωτή» στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στον ¨οργανωτή¨ κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί αρμοδίως τη διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές για την ομαλή διεξαγωγή της. Σε κάθε περίπτωση, ο οργανωτής αποτελεί τον σύνδεσμο συναθροιζομένων και πολιτείας, το πρόσωπο δηλαδή που εκφράζει τις απόψεις των πρώτων, αλλά είναι ταυτόχρονα και αυτός που δέχεται να αναλάβει τυχόν ευθύνες που αναλογούν σε αυτούς έναντι της πολιτείας, αλλά και των τρίτων». 

Και προστίθεται: «Ρυθμίζονται ζητήματα αστικής ευθύνης του οργανωτή, για την αποκατάσταση των ζημιών όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή, ο οργανωτής απαλλάσσεται αν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη συνάθροιση και αποδεικνύει ότι είχε λάβει τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, φέροντας ο ίδιος, εν προκειμένω, το βάρος της αποδείξεως».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία ή το λιμενικό και δύο ετών για όσους παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες. Οι οργανωτές θα υφίστανται αστικές κυρώσεις για αποκατάσταση των ζημιών.

Αντιδράσεις 

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από κόμματα, οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες. 

«Στην Ελλάδα, τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες ήταν επί Χούντας, το 1971. Ένας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά αναβιώνει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη», δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά θέτει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής» τόνισε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι αυτό το χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα θα εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο θα νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση. Το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους που θέλανε να βάλουν στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση» υπογράμμισε.

Αναλυτικά το κείμενο νομοσχεδίου