Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Θεανώ Φωτίου, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να εξαλείψει το σύστημα καταγραφής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Unicef, ενώ παράλληλα καταγγέλλει και την «εξαφάνιση» 1.957 από τα 4.036 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τους πίνακες του ΕΚΚΑ.

Ads

«Διατηρούν τον επαίσχυντο διαχωρισμό των παιδιών σε άνω και κάτω των 15 ετών ώστε πραγματική προστασία να έχει μόνο 7 έως 9%» τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο «κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών», που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής του, επεσήμανε ότι τρία χρόνια τώρα η ΝΔ αρνείται να εφαρμόσει το νόμο της Επιτροπείας του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε ως ελλείπει και προβληματικό, όμως τον αντιγράφει αυτολεξεί λόγω ανικανότητας και τον εντάσσει, αντί για το υπουργείο Προστασίας του Παιδιού δηλαδή το υπουργείο Εργασίας, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι πλήρως αναρμόδιο για αυτή την ευθύνη.

Όπως σημείωσε η ίδια, οι διατάξεις του νομοσχεδίου στα άρθρα που αναφέρονται στην επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων είναι «η επιτομή της αθλιότητας, των λαθροχειριών και της προσπάθειας εξαπάτησης που κάνει η ΝΔ τρία χρόνια στο πεδίο των ασυνόδευτων ανήλικων». Για τον θεσμό του επιτρόπου, ανέφερε πως είναι η ύψιστη φροντίδα του κράτους, προκειμένου να αποκτήσει το ασυνόδευτο παιδί, όσο βρίσκεται στη χώρα, έναν εξειδικευμένο ενήλικα (τον επίτροπο) που θα το προστατεύει όπως θα έκανε το οικογενειακό του περιβάλλον απέναντι σε κακοποιήσεις και εκμετάλλευση.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πού είναι τα χιλιάδες εξαφανισμένα προσφυγόπουλα;

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι μωρά και νήπια, είναι έφηβοι και αγόρια το 92%, ενώ έχουν υποστεί όλων των ειδών τις κακοποιήσεις και κακουχίες.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρωτοτυπεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ορίζοντας ποιος μεριμνά για τον ορισμό Επιτρόπου, και διατηρώντας την «επαίσχυντη διάταξη» του νόμου Χρυσοχοΐδη για διαχωρισμό των παιδιών σε άνω και κάτω των 15 ετών, τορπιλίζει όλο το ευρωπαϊκό σχέδιο της Επιτροπείας μέσω της οποίας τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν παιδική προστασία στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Και έτσι η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια, διαμελίζει την ευθύνη για τα ασυνόδευτα σε δύο υπουργεία: Το Μετανάστευσης και Ασύλου και Το Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την προστασία του παιδιού στο σύνολό της. Το Υπ. Μετανάστευσης αφήνει στο ΕΚΚΑ, που ανήκει στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, μόνον την ευθύνη για το Εποπτικό Συμβούλιο Επαγγελματιών Επιτρόπων και διαχειρίζεται όλες τις διαδικασίες για υποδοχή, καταγραφή, ορισμό Επιτρόπου, διαμονή, προώθηση σε αναδοχή, εκπαίδευση κλπ., των ασυνόδευτων ανήλικων.

Σύμφωνα με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «είναι προφανές ότι μόνος σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου είναι να μπορεί εκείνο να διαχειρίζεται τα κονδύλια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα οποία κατευθύνονται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι».

Διαβάστε επίσης: «Μητσοτάκη που είναι τα παιδιά;»: Το twitter για τα 2118 εξαφανισμένα προσφυγόπουλα

Η κ. Θεανώ Φωτίου πρόσθεσε ακόμη πως τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει προσφυγόπουλα, εκτός σχολείου, εξαφανίζει ως δια μαγείας στο σύστημα καταγραφής του ΕΚΚΑ που έχει στηθεί σε συνεργασία με τη UNICEF επί ΣΥΡΙΖΑ, τη στήλη για τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, εκτός δομών και κέντρων φιλοξενίας. Έτσι δεν φαίνεται πόσο και πότε αυξάνεται ο αριθμός τους. «Τα βάλατε με αστερίσκο, αλλά δεν κρύβονται».

Τι γίνεται με τους πίνακες του ΕΚΚΑ

Σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΚΚΑ που παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου, τον Αύγουστο του 2021 υπήρχαν 2.738 ασυνόδευτα, τα 2.093 σε δομές μόνιμες ή προσωρινές δομές και σε επισφαλείς ή άτυπες συνθήκες 645. Στις 1 Μαρτίου του 2022 το σύστημα καταγραφής δείχνει 4.036 ασυνόδευτα, 2.079 σε μόνιμες ή προσωρινές δομές και 1.957 σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες. «Άρα τριπλασιάσατε τα παιδιά αυτής της κατηγορίας» σημείωσε η βουλεύτρια.

«Αυτή είναι η ουσία της δράσης της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα ανήλικα, κι όχι οι επικοινωνιακοί αποχαιρετισμοί, από τον Πρωθυπουργό, στο αεροδρόμιο, των ελάχιστων παιδιών που μεταφέρθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαφανίσατε από τους πίνακες 1.957 παιδιά».

image

image

image