O Μάκης Βορίδης το έθεσε στην γνωστή – κυνική και αντιδημοκρατική – βάση και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης έσπευσε να το υπερασπιστεί: «Έπρεπε να έχετε διδαχθεί ως προς αυτό μετά τη συζήτηση που είχαμε. Συναινετική βία δεν υπάρχει. Όλα τα υπόλοιπα είναι στοιχεία εξαναγκασμού. Η βία υποχρεωτικά είναι αναγκαστική. Δεν έχετε εξοικειωθεί ακόμα με αυτό;» ρώτησε… γλυκά, όπως πάντοτε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, και αναφερόμενος στο μπαράζ της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Ads

Η «διδακτική» αυτή θέση βεβαίως δεν συνιστά έκπληξη όταν προέρχεται από τον Μάκη Βορίδη. Το αξιοσημείωτο στοιχείο όμως είναι πως ακόμη και ο «κεντρογενής» υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, βγήκε με θέση πιο δεξιά και από εκείνη της ένστολης ηγεσίας της αστυνομίας. Την ώρα που το ίδιο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διέτασσε ΕΔΕ για τους ξυλοδαρμούς και τους εξευτελισμούς διαδηλωτών από αστυνομικούς το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης μιλούσε για «περήφανο αστυνομικό Σώμα» που «προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα» και κατακεραύνωνε ως «φαρισαϊσμό» τις καταγγελίες για ακραίες πρακτικές καταστολής.

«Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας», έγραψε στο Facebook ο υπουργός, «δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου».

Τα ίδια τα βίντεο, φυσικά, όπως και η ΕΔΕ από την ηγεσία της αστυνομίας διαψεύδουν και εκθέτουν τον υπουργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέραν του εσωτερικού ελέγχου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, επικοινώνησε και με τον Συνήγορο του Πολίτη, επισημαίνοντας τη βαρύτητα του θέματος για το Σώμα και ζητώντας την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Ads

Οπότε, το ερώτημα που τίθεται από στελέχη της αντιπολίτευσης είναι «εάν η κίνηση Καραμαλάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του υπουργού, άρα τίθεται καθαρό θέμα διάστασης ανάμεσα στην πολιτική και την επιχειρησιακή ηγεσία της αστυνομίας», ή εάν «απλώς ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έδωσε εντολή για μια διερεύνηση καθαρά επικοινωνιακής στόχευσης». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ανάρτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δείχνει και την πραγματική γραμμή της κυβέρνησης που από το «νόμος και τάξη, περνάει στο τρόμος και πάταξη». Και τονίζουν ότι όχι μόνον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και το Μαξίμου δείχνουν να έχουν υιοθετήσει πλήρως την «ατζέντα Βορίδη» στα ζητήματα ασφάλειας – μια ατζέντα που χρωματίζει πλέον πολιτικά και ιδεολογικά σύσσωμη την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως – για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα – κυβερνητικές πηγές διέρρεαν το Σαββατοκύριακο πως ο πρωθυπουργός καλύπτει και εμπιστεύεται πλήρως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «με ό,τι σημαίνει αυτό και για το δόγμα αστυνομοκρατίας που υιοθετεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», όπως λέει στο Tvxs.gr βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό ακριβώς το κλίμα κινείται και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας».

Αναφερόμενοι στα πρόσφατα «πολλαπλά περιστατικά βάναυσης και έκνομης συμπεριφοράς από την πλευρά της Αστυνομίας», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός πυροδοτεί διαρκώς συνθήκες κοινωνικής αναταραχής. Ήδη, η Ελλάδα στοχοποιείται διεθνώς από τα ΜΜΕ ως μια χώρα διαρκών ταραχών κι επεισοδίων, επομένως, ανασφάλειας για επισκέπτες» σημειώνουν και προσθέτουν μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες…»