Μια ακόμη «μαύρη μέρα» βίωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον δείκτη να σημειώνει πτώση της τάξεως του 10,62% κλείνοντας στις 538,55 μονάδες, ενώ ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες, οι μετοχές των οποίων έπεσαν 16,2%.

Ads

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του γενικού δείκτη από τον Ιούλιο του 2016 (8/7/2016 – 537,10 μονάδες), ενώ για τον τραπεζικό δείκτη, σύμφωνα με τις προσαρμοσμένες τιμές, πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο στην τελευταία 20ετία. Όπως αναφέρει μάλιστα η οικονομική ιστοσελίδα Εuro2day.gr, μόνο κατά την σημερινή συνεδρίαση χάθηκαν 4,6 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στο εντυπωσιακό νούμερο των 22,7 δισ. (!)

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ήδη «προβλέπουν» ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού είναι τεράστιες, ενώ προοιωνίζουν ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις, σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά, για τη διεθνή οικονομία, αλλά και την ελληνική οικονομία.

Ads

Άλλωστε, σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε ότι το σοκ από τον ιό είναι πολύ σοβαρό. Μάλιστα, έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να δράσουν συντονισμένα και να καταρτίσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, προκειμένου αυτό το σοκ να είναι περιορισμένο.

Πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ και τα νέα μέτρα στήριξης της ρευστότητας που ανακοινώθηκαν δεν προσέφεραν κάποιο στήριγμα στις αγορές. Τουναντίον μάλιστα, κρίθηκαν ανεπαρκή και λειτούργησαν μάλλον ως «αλάτι στις πληγές» με αποτέλεσμα οι απώλειες να αυξηθούν στην Ευρώπη, ενώ ακολούθησε και η βουτιά της Wall Street. Την αβεβαιότητα εντείνει και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, παρά μόνο οι πρόδρομοι δείκτες που μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνουν πλήρως την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.