Την αναστολή επιχειρήσεων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας ζητά ο Αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού, Γιόνας Γκρίμχεντεν επικαλούμενος «αξιόπιστες αναφορές» για επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times με τίτλο «Οι παραβιάσεις στα ελληνικά σύνορα υπογραμμίζουν τη μάχη προτεραιοτήτων της Ευρώπης για το μεταναστευτικό»,  ο Γιόνας Γκρίμχεντεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των συνθηκών και των καταχρήσεων που γίνονται στα ευρωπαϊκά σύνορα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα, αναφέρει σε τριμηνιαίες εκθέσεις ότι η Ελλάδα έχει τις περισσότερες παραβιάσεις του δικαίου στα Ευρωπαϊκά σύνορα για το 2022.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε δύο αναφορές που έχουν δει οι συντάκτες του άρθρου ο αξιωματούχος είχε συγκεντρώσει συνεχείς «αξιόπιστες αναφορές» ότι οι ελληνικές αρχές διώχνουν συστηματικά πρόσφυγες τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα, απαγορεύοντας τους την πρόσβαση σε ένα ασφαλές μέρος με προστασία. Επιπλέον, αναφέρει ότι χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς τους και μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες με «εξευτελιστικό» τρόπο.

Η σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών ώθησε τον αξιωματικό να συστήσει την αναστολή των επιχειρήσεων της Frontex στην Ελλάδα, αφού εξέδωσε τρεις κλιμακούμενες «αναφορές», τεκμηριώνοντας λεπτομερώς τα ευρήματά του, κατά τη διάρκεια του 2022, όπως αναφέρουν τα έγγραφα.

Ads

«Η τεκμηρίωση των παράνομων πρακτικών στην Ελλάδα από τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Frontex είναι σημαντική, λένε οι ειδικοί, επειδή προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό και όχι από εξωτερικές πηγές όπως τα μέσα ενημέρωσης ή μη κυβερνητικές οργανώσεις» αναφέρουν οι New York Times.

Η Frontex απάντησε ότι οι συστάσεις του Αξιωματικού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν είναι δεσμευτικές, ενώ τονίζει ότι αντιμετώπισε τις υποδείξεις σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και ότι ο υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε αναφέρει «πρόοδο» στα τέλη του περασμένου μήνα.

«Σαν συμπέρασμα, επί του παρόντος, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αποχωρήσουμε από μια από τις πιο δύσκολες συνοριακές περιοχές ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε η Frontex.

Ο κ. Γκρίμχεντεν μιλώντας για τις εκθέσεις του στους New York Times επισήμανε ότι έχει αναφέρει τις ανησυχίες του σχετικά με τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και πριν το 2022 στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να γίνονται θετικά βήματα που πρέπει όμως να οδηγήσουν και σε άμεσα αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την σειρά της δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να κινήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσαγωγή της Ελλάδας στα δικαστήρια.

Όσον αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκείνη εξέφρασε στο μέσο ότι σέβεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και ότι οι ισχυρισμοί διερευνώνται. Επίσης, πρόσθεσε ότι είχε διορίσει τον δικό της υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε ένα ευρύτερο σχέδιο, που είχε αναπτύξει με την Επιτροπή, για την αντιμετώπιση των αναφερόμενων προβλημάτων.

Η απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης

«Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο» απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο δημοσίευμα.

Το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει διορίσει έναν υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και έχει εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης, με την ΕΕ, για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εκθέσεις προόδου σχετικά με την εφαρμογή έχουν εκπονηθεί και αξιολογηθεί θετικά από τον Οργανισμό στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Frontex στη Στοκχόλμη».

Επισημαίνει δε πως «όλες οι κατηγορίες διερευνώνται από την Ελλάδα» και πως «στα περιστατικά που διερευνήθηκαν μέχρι σήμερα δεν εντοπίστηκε κακοδιαχείριση από τις ελληνικές Αρχές».

Τέλος, τονίζει ότι «η προστασία της Ευρώπης από παράτυπες αφίξεις αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καθώς και ότι «η ΕΕ εργάζεται σε συγκεκριμένα μέτρα για την προάσπιση της ασφάλειας της Ευρώπης, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ προωθεί νομικές οδούς για τους επιλέξιμους αιτούντες».