Η απόφαση απομάκρυνσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού για το αποκαλυπτικό βίντεο με τον Πέτρο Δούκα, βρήκε τους αγρότες στη Θεσσαλία σε μια κομβικής σημασίας σύσκεψη να αποφασίζουν την ενίσχυση των κινητοποιήσεων.

Ads

Οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου, με τον διορισμό του Γιώργου Γεωργαντά, δεν δίνουν χρόνο και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς από το Αμύνταιο μέχρι την Κοζάνη και από την Κομοτηνή μέχρι την Αργολίδα οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ, μιας και τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, έχουν απορριφθεί και αποδοκιμαστεί από τους αγρότες.

Την Κυριακή 13/2 στη μία το μεσημέρι στη Νίκαια Λάρισας αναμένεται να γίνει πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων. Με τους δυο πιο ισχυρούς αγροτικούς φορείς στη χώρα -Μακεδονία και Θεσσαλία- που προαναγγέλουν κινητοποιήσεις συντάσσονται και άλλοι αγρότες πανελληνίως και τα μπλόκα αναμένεται να εξαπλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρες. «Η μέχρι τώρα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αυτά τα ζωτικά αιτήματά μας και η προσπάθειά της να μας σύρει σ’ ένα “διάλογο  περί άλλων”, αποπροσανατολιστικό κι αδιέξοδο, δείχνει ότι αδιαφορεί προκλητικά για την οξύτητα των προβλημάτων μας και μας αναγκάζει να αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση, ώστε να την εξαναγκάσουμε ν’ αλλάξει “ντορό”» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας.

Όπως φαίνεται, η θητεία Λιβανού είχε αφήσει πολύ κακές εντυπώσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας, μιλώντας στο ypaithros.gr διευκρίνισε ότι αν και οι αγρότες ουδέποτε ζήτησαν την παραίτηση Λιβανού, «η θητεία του διακρίθηκε από έλλειψη συνεργασίας, ενώ ο ίδιος βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου. Από τον Απρίλιο ζητούσαμε συνάντηση μαζί του και την αρνούνταν, ενώ την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο 13%, δηλαδή όσο ήταν και πριν τις κινητοποιήσεις. Δεν γνώριζε τα προβλήματα».

Ads

Η απομάκρυνση Λιβανού, έστω κι αν έγινε για διαφορετικούς λόγους, θεωρείται «καλοδεχούμενη» ωστόσο όπως αναφέρουν οι αγρότες από μόνη της «σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει τον οργανωτικό σχεδιασμό που υπάρχει, προκεμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και να επιλύσει τα οξυμένα προβλήματα που έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους».

Η «κληρονομιά» Λιβανού πριν καρατομηθεί

Πριν τις ξαφνικές αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου στις 7 Φεβρουαρίου, το υπουργείο είχε λάβει πολλά αιτήματα αγροτών ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής και οι ανατιμήσεις που έφερε η ακρίβεια στην ενέργεια με πολλούς να σκέφτονται να κλείσουν τις μονάδες τους και να μη μπουν καν στα χωράφια τους για καλλιέργεια.

«Τι να πρωτοαναφέρω, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα, το ρεύμα; Όλα έχουν αυξηθεί από 50, 60 και 100% και πάνω, όλα τα αγροτικά εφόδια και χειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Επίσης θέλουμε να πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και να αποζημιωνόμαστε και εμείς οι κτηνοτρόφοι, όπως οι αγρότες» αναφέρει ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Οι αγρότες ζητούν εν ολίγοις:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη.
  • Άμεσα έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Να γίνουν σε όλο το νομό τα αρδευτικά κλειστά δίκτυα. Να ολοκληρωθούν όλα τα έργα του Αχελώου.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Να μην μειωθούν οι ενισχύσεις και να είναι ακατάσχετες. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγο επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι αγρότες ζητούν επίσης αλλαγές και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική τις ΕΕ στρέφοντας τα πυρά τους κατά του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα. «Να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο της ΚΑΠ, καθώς όπως και στη Συνδεδεμένη στα βοοειδή, δυστυχώς ο κ. Μπαγινέτας, κινήθηκε, θα το πω ξεκάθαρα, για την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων. Το σχέδιο της ΚΑΠ σχεδιάστηκε για εμάς χωρίς ΕΜΑΣ

Οργή από τους αγρότες και αποδόμηση των εξαγγελιών

Με εξαίρεση το μεταφορικό ισοδύναμο σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, όλα τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες θεωρούνται το λιγότερο ανεπαρκή για τους αγρότες. Για το Μπλόκο Νίκαιας, που ξεκίνησε τον χορό των κινητοποιήσεων, η εξαγγελία των 7 μέτρων στήριξης όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους αλλά ούτε προσφέρει καν μικρή ανακούφιση. Από την πλευρά της, η επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κάλεσε το υπουργείο «να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, με τις αστείες εξαγγελίες της, για τη στήριξη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της πατρίδας μας». 

Σχετικά με το κόστος παραγωγής ενώ οι αγρότες ζητάνε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2022, διάστημα όμως που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.

«Φυσικά είναι εύκολο να προσπερνάς τους μήνες του καλοκαιριού με το μεγάλο κόστος ποτίσματος και αρμέγματος, όταν δεν αφορά εσένα. Το 80% γίνεται 50% για τους 2 πρώτους μήνες του 2022! Τι αλλάζει, εκτός από την αλλαγή του χρόνου, και μειώνεται το ποσοστό κάλυψης της ρήτρας; Οι λογαριασμοί που έχουν χρεωθεί, για αγρότες και κτηνοτρόφους, δεν μπορούν να εξοφληθούν», σημειώνει η επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Ενώ οι αγρότες θέλουν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση επαναφέρει απλά παλιότερη απόφασή για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, «αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο», αναφέρει το Μπλόκο της Νίκαιας.

Το αγροτικό αίτημα είναι επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους για το 2022 και θέσπιση φτηνού αγροτικού πετρελαίου. Το δε ποσό της επιστροφής φόρου των 50 εκ. ευρώ, είναι, για τους Θεσσαλούς αγρότες, «ξεδιάντροπη κοροϊδία» τη στιγμή που «κάθε χρόνο η κυβέρνηση βρίσκει και δίνει 370 εκ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές κλπ».

Ως κοροϊδία χαρακτηρίζεται και η επιδότηση ζωοτροφών 7% από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2022. Οι αγρότες της Ανατολής Μακεδονίας Θράκης κάνουν λόγο για «φωτογραφική ενίσχυση» και αναρωτιούνται ποιος είναι «αυτός ο αρρωστημένος νους, που σκέφτηκε αυτό τον τρόπο ενίσχυσης, με τα ψίχουλα του 7%». Πρόκειται για μια ενίσχυση, κυρίως για τους «γνωστούς λίγους και εκλεκτούς», αναφέρουν, εξηγώντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, δεν έχει παραγωγή προς πώληση αυτή την περίοδο. Αυτό όμως ισχύει και για νησιά, καθώς δεν υπάρχει καν γαλατάς για να παραλάβει το γάλα.

Σχετικά με το ΦΠΑ, οι Θεσσαλοί αγρότες ρωτούν εάν το υπουργείο δεν γνωρίζει ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; «Επίσης δεν γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως το μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;» λένε στην ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αναφερόμενοι στη μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, σημειώνουν πως στην πραγματικότητα έχει μηδενικό οικονομικό όφελος, γιατί «το ΦΠΑ που πληρώνουνε στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και σε όλα τα εφόδια που αγοράζουν, τον συμψηφίζουν με το ΦΠΑ από την πώληση των προϊόντων».

Και εξηγούν: «Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο ΦΠΑ από τις αγορές υπερβαίνει το ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ΦΠΑ των πωλήσεων τον καρπώνεται ο παραγωγός. Αν ο ΦΠΑ των αγορών υπολείπεται του ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ποσό της διαφοράς ο παραγωγός το αποδίδει στην τοπική ΔΟΥ. Μειώνοντας το ΦΠΑ από 13% στο 6%, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ, άρα όταν πωλήσουν θα συμψηφίσουν και θα καρπωθούν λιγότερο ΦΠΑ ή θα αποδώσουν περισσότερο ΦΠΑ στη ΔΟΥ. Να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής ζωοτροφών, λιπασμάτων και λοιπών εφοδίων κι επειδή ο ΦΠΑ είναι ποσοστό επί της αυξημένης καθαρής αξίας των εφοδίων, το ποσό του ΦΠΑ αυξάνεται αναλογικά. Το κόστος μείωσης του ΦΠΑ για το δημόσιο ταμείο είναι μηδενικό. Εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών ας ρωτήσουν και κανένα λογιστή!» εξηγούν.

Επιπλέον, το Μπλόκο Νίκαιας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ανακοίνωσε τίποτα για  προστασία από φυσικές καταστροφές, με έργα υποδομής, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.