«Φωτιές» άναψε στη ΝΔ το βίντεο ντουκουμέντο που έκανε το γύρο του διαδικτύου και οδήγησε τελικά στην «καρατόμηση» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού το απόγευμα της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου.

Ads

Πρόκειται για βίντεο από σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 2 Φεβρουαρίου στον δήμο Σπάρτης, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του Σπήλιου Λιβανού και του δημάρχου και πρώην υφυπουργού της ΝΔ Πέτρου Δούκα.

Ενώ η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones, ο Πέτρος Δούκας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο πήρε τη νίκη η ΝΔ στις εκλογές του 2007. Όπως είπε κυνικά, κερδίζοντας και τα εγκωμιαστικά σχόλια του περευρισκόμενου υπουργού Σπ. Λιβανού,  τότε η κυβέρνηση «γύρισε» το «παιχνίδι» δίνοντας τσάντες με λεφτά στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, δήλωσε απευθυνόμενος στον υπουργό της ΝΔ: «Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε» προσθέτοντας ότι «κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Ads

Απαντώντας, και εν μέσω γέλιων και καυχημάτων, ο Σπήλιος Λιβανός χαρακτήρισε «εποποιϊα» τα όσα περιέγραψε ο Π. Δούκας. Απευθυνόμενος προς τον σημερινό δήμαρχο Σπάρτης είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε… Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα».

Η αποκάλυψη του βίντεο προκάλεσε σάλο και τελικά και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπουργό για να λάβει εξηγήσεις, ο Σπ. Λιβανός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος την έκανε δεκτή.