Σε λίγες μέρες, ένα μέρος των θεμάτων του Tvxs.gr θα παρέχονται αποκλειστικά στους φίλους συνδρομητές(τριες) του. Η αλλαγή αυτή είναι επιβεβλημένη από την οικονομική κρίση, την ανάγκη βελτίωσης των ρεπορτάζ και των αναλύσεών μας και συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις. Ακολουθούν ερωτήσεις που ήδη έχουμε λάβει από φίλες και φίλους,  καθώς και  οι απαντήσεις μας.

Ads

► Θα πρέπει να έχουμε συνδρομή για να διαβάσουμε το Tvxs;

Η ειδησεογραφία και οι απόψεις θα είναι ανοικτές για όλους, ακριβώς όπως σήμερα. Οι συνδρομητές θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση στις καθημερινές αναλύσεις της επικαιρότητας και τα δικά μας ρεπορτάζ.

► Τι ύψος θα έχουν οι συνδρομές;

Η έρευνα αρκετών μηνών ανάμεσα σε αναγνώστες και συνεργάτες, με οδηγό τον σεβασμό στις δυσκολίες που βιώνουν πολλοί φίλοι μας σήμερα, μας οδήγησε στο ποσό των 2,9 ευρώ ως minimum μηνιαία συνδρομή. Το μικρό αυτό τίμημα είναι το κλειδί που ανοίγει όλο το Tvxs. Υπάρχουν και άλλα είδη συνδρομών που δίνουν πρόσβαση σε επιπλέον υπηρεσίες και bonus.

Ads

► Ποιες είναι αυτές;

Mε τη «max », μηνιαία συνδρομή των 5,9 ευρώ το μήνα, οι συνδρομητές αποκτούν πρόσβαση σε αποκλειστικά ντοκιμαντέρ όπως και αποκτούν τη δυνατότητα να βλέπουν όλες τις ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά στο 24ores.gr, το καλοφτιαγμένο αδελφάκι του Tvxs. Έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου στα δημοσιογραφικά βραβεία που θα καθιερώσουμε και συμμετοχής σε διαδικτυακές συζητήσεις-σεμινάρια που οργανώνουμε. Με την εξάμηνη συνδρομή των 27 ευρώ, παίρνετε δωρεάν το βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου «Η Μαύρη Βίβλος του Μωυσή», θα ακολουθήσουν και άλλα. Με την ετήσια των 48 ευρώ, τα βιβλία και μία δωρεάν οικολογική τσάντα με γελοιογραφία του Γ. Δερμεντζόγλου.

image

► Έχετε δημοσιεύσει τελευταία αρκετά κείμενα και ρεπορτάζ, που παρουσιάζουν αντίστοιχες προσπάθειες στην Ευρώπη…

Παντού σε όλο τον κόσμο, σε φτωχά και πλούσια κράτη, γενικεύονται οι συνδρομές στις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Ακόμη και στα γειτονικά μας Βαλκάνια. Δικαιολογημένα, γιατί η δημοσιογραφία δεν είναι δωρεάν, απαιτεί αξιοπρεπείς, επαγγελματίες δημοσιογράφους και χρήματα για έρευνες και ρεπορτάζ. Τον 21ο αιώνα, όπου τα περισσότερα Media ανήκουν στους ολιγάρχες, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανεξάρτητη δημοσιογραφία στο διαδίκτυο.

Ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις ελέγχουν μονοπωλιακά τα ΜΜΕ και την κρατική διαφήμιση, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και άλλες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη, η μοναδική διέξοδος των δημοσιογράφων που ήθελαν να κάνουν τίμια τη δουλειά τους ήταν να ζητήσουν τη βοήθεια των φίλων τους, ιδρύοντας site με συνδρομές. Προς την ίδια ομάδα των χωρών ΜΜΕΕ (Μέσα Μαζικής Ελεγχόμενης Ενημέρωσης) κατευθύνεται ταχύτατα η Ελλάδα. Με τη λίστα Πέτσα το Tvxs.gr έλαβε 5.000 ευρώ. Ένα άγνωστο  site για τη γυναίκα, που κολάκευε την καλογυμνασμένη σύζυγο του πρωθυπουργού, πήρε 100.000. Προσκείμενα στην κυβέρνηση ενημερωτικά site πήραν εκατοντάδες χιλιάδες. Για να τα ανταγωνιστούμε, η μόνη λύση είναι να απευθυνθούμε σε εσάς για υποστήριξη.

► Γράψατε τελευταία ότι η 1984 Productions, η εταιρεία του Tvxs μετατρέπεται σε ΑΜΚΕ. Τι σημαίνει αυτό; Είναι κάτι σαν ΜΚΟ;

Η 1984  ξεκίνησε το 2008 ως μια ανώνυμη εταιρεία, από αυτές που θεωρητικά επιδιώκουν το κέρδος. Στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ έσοδα που να υπερκαλύψουν τα έξοδα της και εμφάνιζε ζημιές, όλα τα χρόνια της λειτουργίας της. Συγχρόνως τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφίας έγινε ακόμη πιο επιτακτική. Έτσι η 1984 μετατράπηκε σε ΑΜΚΕ, σε Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που έχει στόχο την προαγωγή της δημοσιογραφίας, καθιερώνει ετήσια δημοσιογραφικά βραβεία και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Τα όποια έσοδα θα διατεθούν για  χρηματοδότηση των ρεπορτάζ και περισσότερες προσλήψεις.

► Η δημοσιογραφία πάνω από όλα δηλαδή;

Ως πολίτες πιστεύουμε στις ιδέες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, υποστηρίζουμε τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, για τον περιορισμό και την εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων. Ως δημοσιογράφοι θεωρούμε ότι οι παραπάνω ιδέες εξυπηρετούνται με την ελευθεροτυπία, την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και την τεκμηριωμένη αμφισβήτηση και κριτική.

► Δεν έχετε κανενός είδους εξάρτηση;

Έχουμε, αλλά μόνο μία. Είμαστε εξαρτημένοι από τους αναγνώστες μας.

► Αν κάνω μια συνδρομή, δώσω ένα μεγαλύτερο ποσό ή κάνω μια δωρεά, πως θα ξέρω ότι χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς που μας λέτε;

Με την πλήρη διαφάνεια. Κάθε τρίμηνο θα αποστέλλουμε σε όλους τους συνδρομητές μας έναν οικονομικό απολογισμό με τα έσοδα μας από όλες τις πηγές και τα έξοδα μας. Έτσι θα γνωρίζουν ακριβώς πως χρησιμοποιείται η συνεισφορά και η αλληλεγγύη τους.

► Γιατί να εγγραφώ συνδρομητής αφού μπορώ να διαβάζω τις ειδήσεις σε άλλα site;

Πέραν του ότι ακόμη και η αναπαραγωγή των ειδήσεων απαιτεί ευστοχία, διασταύρωση και ανεξάρτητο δημοσιογραφικό κριτήριο, το Tvxs.gr εστιάζει  σε αναλύσεις, ρεπορτάζ και θέματα από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα που για διάφορους λόγους λείπουν από τα περισσότερα ΜΜΕ. 

Αλλά χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι η συνδρομή δεν είναι βασικά μια «ανταποδοτική» εμπορική πράξη: είναι πρώτα από όλα μια χειρονομία για την ενίσχυση της τίμιας και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενός site που δεν έχει κρυφούς χρηματοδότες κανενός είδους. Και δεν διστάζει να ασκήσει κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν αυτό πιστεύει ότι είναι το σωστό. Το σύνθημά μας είναι: η είδηση είναι ιερή, το σχόλιο ελεύθερο.