Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ads

«Ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς», αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti. «Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις, τώρα η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς», είπε ο Πεσκόφ στο Sputnik και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Γόμελ. 

Αρνητική απάντηση από τον Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε αρνητικά, απορρίπτοντας η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία και δηλώνοντας πως παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες σε άλλες τοποθετήσεις που δεν έχουν επιδείξει εχθρότητα απέναντι στην Ουκρανία. 

Ads

Ο προεδρος της Ουκρανίας, σε διάγγελμά του το πρωί της Κυριακής, ανέφερε ότι η άρνησή του αυτή οφείλεται στις διευκολύνσεις από το Μινσκ για τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος. «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη Λευκορωσία αν η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επιθέσεις στην Ουκρανία» είπε ο Ζελένσκι. 

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο αλλά σε άλλες τοποθεσίες, σε χώρες, δηλαδή, που δεν έχουν επιδείξει επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία. Μιλώντας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ο Ζελένσκι το χαρακτήρισε «βάρβαρο» υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε περιοχές με αμάχους όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές. «Οι Ρώσοι επιτίθενται παντού, συμπεριλαμβανομένων και ασθενοφόρων» είπε ο Ζελένσκι.

► Διαβάστε επίσης: Συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας: Το χρονικό ενός ναυαγίου