Και τώρα (ξανα)μιλάνε τα όπλα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο ναυάγιο των ελπίδων για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να δηλώνει το Σάββατο ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επανεκκινηθεί, ύστερα από την αναστολή που είχε διατάξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την «άρνηση» του Ουκρανού προέδρου να καθίσει στο τραπέζι.

Ads

Ειδικότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε, ότι ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την Παρασκευή την αναστολή της επιχειρήσης του στρατού στην Ουκρανία, εν αναμονή των συνομιλιών. Το Κίεβο, όπως αναφέρει η Ρωσία, τις αρνήθηκε και η «προέλαση των βασικών δυνάμεων επανήλθε» ανέφερε ο Πεσκόφ. «Εφόσον η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί, η προέλαση των βασικών ρωσικών δυνάμεων επανήλθε σήμερα το απόγευμα σύμφωνα με το σχέδιο της επιχείρησης».

Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υποστήριξε πως «δεν υπήρξε συμφωνία για τις συνομιλίες γιατί δεν ικανοποιήθηκε η ουκρανική πλευρά από τους όρους που προτάθηκαν από τη Μόσχα». Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι «η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας».

Το χρονικό του «ναυαγίου»

Κι όμως, μέχρι και την παραπάνω στιγμή, υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές θα προχωρούσαν σε συνομιλίες. Η Μόσχα έθεσε δύο όρους στο Κίεβο για την έναρξή τους:

Ads
  1. Ουδετερότητα της Ουκρανίας. Δηλαδή μη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
  2. Αποστρατιωτικοποίηση. Δηλαδή, να μην αναπτυχθούν στο έδαφός της νατοϊκά όπλα και ειδικά, αμερικανικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Μπροστά στην γρήγορη επέλαση του ρωσικού στρατού και της αμυντικής κατάρρευσης της Ουκρανίας το πρώτο 24ωρο, που είχε ως αποτέλεσμα τα ρωσικά άρματα μάχης να φτάνουν μέχρι την περικύκλωση του Κιέβου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι, αποκαρδιωμένος και από τη στάση της Δύσης, εμφανίστηκε, την Παρασκευή, σε δύο μηνύματα, πρόθυμος να ξεκινήσει συνομιλίες με βάση τους ρωσικούς όρους. Πραγματοποίησε μάλιστα έκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Η Ρωσία ανταποκρίθηκε, την ίδια μέρα, δηλώνοντας έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλ. Πούτιν, δείχνοντας τις προθέσεις του, είχε καλέσει ήδη τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για να διοργανώσει τις συνομιλίες στο Μίνσκ. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι Ουκρανοί αντιπρότειναν να γίνουν οι συνομιλίες στη Βαρσοβία. Το αποτέλεσμα ήταν συζητήσεις διακόπηκαν.

Με φόντο τις αρνητικές εξελίξεις, ο Βλ. Πούτιν προχώρησε σε νέες οργισμένες δηλώσεις κατά του Ζελένσκι, ζητώντας από τους Ουκρανούς, και κυρίως από τον ουκρανικό στρατό, να τον διώξουν απο την ηγεσία της χώρας. Χαρακτήρισε μάλιστα την ουκρανική ηγεσία μια «συμμορία νεοναζί». Η ηγεσία στην Ουκρανία, συνέχισε, έχει πάρει «όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό». «Φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία (σημ: μόλις ανατραπεί ο Ζελένσκι)», πρόσθεσε. 

ΗΠΑ: Ρωσική διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο»

Παρέμβαση για το «ναυάγιο» των πρώτων επαφών έκαναν οι ΗΠΑ. «Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία “με την κάννη στον κρόταφο”» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

«Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει κάποια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία», σχολίασε ο Πράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Βλέπουμε ότι η Μόσχα υπονοεί ότι η διπλωματία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων, την ώρα που βόμβες, οβίδες όλμων, πυρά πυροβολικού βάζουν στο στόχαστρο πολίτες. Αυτή δεν είναι αληθινή διπλωματία», πρόσθεσε.

Νέο «άνοιγμα» από την Ουκρανία

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, και με τον κίνδυνο μιας νέας μαζικής επίθεσης μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, η ουκρανική ηγεσία επανήλθε με έκκληση για διάλογο ανοίγοντας ξανά παράθυρο για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. «Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη» ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ. Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενώ ρόλο μεσολαβητή φαίνεται ανέλαβε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Και ενώ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μια στασιμότητα και τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο πλευρές ήταν σε επαφή για την προώθηση των διαπραγματεύσεων, τελικά ήρθε το οριστικό «ναύαγιο» και η ανακοίνωση για επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με τον Ζελένσκι να ανακοινώνει πως οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται με επιτυχία στα πεδία των μαχών και θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, έχοντας υπό τον έλεγχό τους τις περισσότερες πολεις κλειδιά. «Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονέτσκ», τόνισε και επισήμανε πως «η μάχη συνεχίζεται». 

Το παρασκήνιο του αδιεξόδου παραμένει «σκοτεινό» με ρωσικές πηγές να χρεώνουν την αλλαγή στάσης του Ζελένσκι σε αμερικανική και γερμανική παρέμβαση, ενώ από την πλευρά του το Κίεβο υποστηρίζει πως αιτία του τερματισμού των επαφών είναι οι «οι ανεφάρμοστοι διαπραγματευτικοί όροι εκ μέρους της Ρωσίας», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι μη αποδεκτοί όροι που κατέθεσε η Μόσχα. Τουλάχιστον σε αυτήν την φάση η επιστροφή στη διπλωματία φαντάζει αρκετά δύσκολη και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται κυρίως από τα πεδία των μαχών.