Ένα ακόμη μίνι θρίλερ για την Ελλάδα εξακολουθεί να παίζεται στις Βρυξέλλες, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχουν βρει ακόμη τη φόρμουλα για την χρηματοδότηση – γέφυρα προς την Αθήνα.

Ads

Στο τραπέζι βρίσκονται ανοιχτά τουλάχιστον τρία σενάρια – είτε η χρήση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε διμερές δάνειο από κράτος-μέλος, είτε η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Τα δύο πρώτα σενάρια μάλλον αποκλείονται για λόγους τόσο νομικούς, όσο και πολιτικούς, ενώ το τρίτο, εκείνο της χρήσης του EFSM, φαίνεται να παραμένει αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο παρά τις έντονες αντιρρήσεις που εκφράζουν η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ και τα νομικά κωλύματα που εγείρονται.

Το θέμα θα εξεταστεί ξανά σε αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και οι τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters φέρουν την Κομισιόν έτοιμη να επιμείνει στην λύση του EFSF, ακόμη κι εάν χρειαστεί να δοθεί νομική μάχη. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες η χρήση του EFSM προϋποθέτει έγκριση και των 28 κρατών της Ε.Ε., ενώ το ταμείο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κρατικές διασώσεις της ευρωζώνης.
 
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις επιβεβαίωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin υπήρξαν χώρες εκτός ευρωζώνης, που εξέφρασαν ανησυχία για μια ενδεχόμενη κάλυψη των βραχυπρόθεσμων δανειακών αναγκών της Αθήνας, μέσω του EFSM προσθέτοντας: «Πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση σε αυτήν την περίπλοκη κατάσταση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το OpenEurope, πέραν της Βρετανίας και της Τσεχίας, επιφυλάξεις εξέφρασαν και η Ισπανία, η Σουηδία και η Δανία.