Συγκλονιστική ειναι η μαρτυρία του ιατροδικαστή Παύλου Παυλίδη που εξέτασε τις σορούς των μεταναστών οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στη φωτιά στον Έβρο.

Ads

Ο καθηγητής κλήθηκε στις 22 Αυγούστου έξω από το χωριό του Άβαντα. Εκεί όπου βρέθηκαν τα απανθρακωμένα πτώματα των 18 μεταναστών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, κατά μία εκδοχή, την οποία περιγράφει ο πρόεδρος της κοινότητας Αβαντα, Γιώργος Χατζηγεωργίου, ένας κάτοικος της περιοχής εντόπισε τον πρώτο νεκρό και ειδοποίησε την αστυνομία. Αρχικά φέρεται να νόμιζε ότι είδε κάποιο ζώο και μόνον όταν πλησίασε αντιλήφθηκε πως επρόκειτο για άνθρωπο.

Ο κ. Παυλίδης κλήθηκε στη συνέχεια από την Πυροσβεστική και περπάτησε στα καμένα. Τα θύματα ήταν διασκορπισμένα σε απόσταση 500 μέτρων.

Ads

«Ξεκινώντας την αυτοψία, βρήκαμε στο σημείο μηδέν ένα άτομο, έπειτα από 20 μέτρα άλλα δύο άτομα, 200 μέτρα μετά άλλους πέντε. Συνεχίσαμε έτσι, ώσπου φτάσαμε σε ένα μαντρί διαστάσεων τρία επί τρία. Εκεί μέσα εντοπίσαμε άλλους τρεις που είχαν εγκλωβιστεί. Ολοι ήταν απανθρακωμένοι. Ολοι ήταν άντρες, εκ των οποίων δύο ανήλικοι, 10-15 ετών, όπως φαίνεται από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά τους», λέει.

«Προσπαθούσαν να κατέβουν την πλαγιά. Ετρεχαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, αλλά επειδή είχε μεγάλη ένταση ο αέρας, εκείνη τους πρόλαβε. Πέθαναν από το θερμικό φορτίο», λέει στην Καθημερινή και τον ρεπόρτερ Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παυλίδης δεν αποκλείει να προκύψουν και άλλοι νεκροί στα περάσματα των μεταναστών μέσα από το δάσος της Δαδιάς.