Με τα βλέμματα όλων όσων αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, να είναι στραμμένα στην γειτονική Ιταλία, καθώς διεξάγεται στη Βενετία το ιστορικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη και εν αναμονή των ελληνικών διοργανώσεων (Νύχτες Πρεμιέρας: 23 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου), η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, μας υποδέχεται με τέσσερις νέες ταινίες στις Αίθουσες, συν τις απαραίτητες για την εποχή επανεκδόσεις.

Ads

Ο Μάρκο Μπελόκιο, μέσα από την ταινία «Ο Προδότης», μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, την αληθινή ιστορία για την πιο σημαντική δίκη για τη Μαφία, ενώ ο Μίνωας Νικολακάκης, μας ταξιδεύει με την «Άλυτη» στην ελληνική επαρχία, σε ένα κινηματογραφικό παραμύθι που ακροβατεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

Στο «Γεράκι Του Φιστικοβούτυρου», ο Μπρους Ντερν, η Ντακότα Τζόνσον και ο Σία ΛαΜπεφ, αφηγούνται την ιστορία ενός νεαρού αγοριού με σύνδρομο Down, καθώς την τετράδα των νέων ταινιών, συμπληρώνει το επικό φιλμ της Νίκι Κάρο, «Μουλάν».

Στους κινηματογράφους προβάλλεται επίσης αυτήν την εβδομάδα, η σπάνια ταινία του Ζαν-Ντανιέλ Πολέ, «Μια Σφαίρα στην Καρδιά», με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Τζένη Καρέζη και με την μουσική επένδυση του Μίκη Θεοδωράκη. Αναλυτικά:

Ads

«Ο Προδότης» (Il Traditore / The Traitor – 2019) του Μάρκο Μπελόκιο (Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Γερμανία)

image

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των αφεντικών της Σικελικής Μαφίας, γνωστής κι ως Κόζα Νόστρα. Ο Τομάτο Μπουσέτα κρύφτηκε με την οικογένεια του στη Βραζιλία. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ωστόσο συνεχιζόταν στην Ιταλία και οι σύμμαχοι του δολοφονούνταν ο ένας μετά τον άλλο. Η σύλληψη και η έκδοση του Μπουσέτα από τη Βραζιλιάνικη αστυνομία, τον οδήγησε να πάρει μια απόφαση που θα άλλαζε ολόκληρη την ιστορία της Μαφίας. Συναντήθηκε με το Δικαστή Φαλκόνε και πρόδωσε τον αιώνιο όρκο σιωπής που έδωσε στην Κόζα Νόστρα. Ο Τομάσο Μπουσέτα έγινε ο πρώτος πληροφοριοδότης στην ιστορία της Μαφίας.

Ο Μάρκο Μπελόκιο, μέσα από την ταινία «Ο Προδότης», μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, την αληθινή ιστορία για την πιο σημαντική δίκη για τη Μαφία. Πρόκειται για τη δίκη Μάξι, η οποία διήρκεσε έξι χρόνια κι οδήγησε σε 475 καταδίκες. Η ταινία του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη, προβλήθηκε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου Ιταλικού Σινεμά, ο Μάρκο Μπελόκιο, επιστρέφει με ένα πολιτικό δικαστικό δράμα, για τον αιματηρό αγώνα κατά της Μαφίας, βασισμένο στη συγκλονιστική πραγματική ιστορία του διασημότερου πληροφοριοδότη κατά της σικελικής Κόζα Νόστρα.

«Ο «Προδότης» είναι περισσότερο η ιστορία του Τομάζο Μπουσκέτα, παρά της Κόζα Νόστρα. Ο Τομάζο Μπουσκέτα είναι ασταθής, μονίμως εν κινήσει, και στη ζωή του και στις προσωπικές του σχέσεις. Δεν είναι ένας άνδρας συνηθισμένος: είναι έξυπνος, γοητευτικός, αποτελεσματικός και δυναμικός. Ένας μαφιόζος πιστός στη Κόζα Νόστρα, αλλά και στις δικές του προσωπικές αρχές, που δε φοβάται να τα βάλει με την εξουσία. […] Η προδοσία είναι μια θεματική που η ταινία εξερευνά ακούραστα, ακριβώς επειδή μας κάνει να αναρωτηθούμε σχετικά με την αλλαγή. Μπορεί ένας άνδρας να αλλάξει πραγματικά και σε βάθος κατά τη διάρκεια της ζωής του ή απλώς προσποιείται; Είναι η αλλαγή ένας τρόπος θεραπείας, εξιλέωσης; Πήρε την απόφαση αυτή ο Μπουσκέτα, ο οποίος αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του πληροφοριοδότη όλη του τη ζωή, με στόχο την εξιλέωση αυτή, για να γίνει ένας άλλος άνδρας; Ή μήπως απλώς ήθελε να πετύχει τη δική του δικαιοσύνη;» – Μάρκο Μπελόκιο

«Άλυτη» (Entwined – 2019) – Σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ένας γιατρός µετακοµίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί, ερωτεύεται µια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει αποµονωµένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από µια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρµα της σαν φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να την θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντοµα ότι τα πράγµατα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει ένα παράδοξο τρόπο για να την σώσει.

Η ταινία «Άλυτη» εμπνέεται από ιστορίες ελληνικής λαϊκής παράδοσης, που έχουν αποδοθεί όσο πιο κοντά στον ρεαλισμό. Παρουσιάζει το σημείο συνάντησης δύο κόσμων: του σύγχρονου δυτικού με τoν μυστικισμό της φύσης, αλλά και της λογικής με το συναίσθημα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Προµηθέας Αλειφερόπουλος και η Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη. Επίσης εµφανίζονται οι Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης και η Αλέκα Τουµαζάτου.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Τορόντο, στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βαρσοβίας και στο επετειακό 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Θεσσαλονίκης, στο οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Best Location, η μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας  «Άλυτη» (Entwined), κυκλοφορεί πλέον και στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα θρίλερ, στην κόψη του παραμυθιού, στο οποίο ισορροπεί υποδειγματικά το φανταστικό και το ρεαλιστικό στοιχείο.

Γυρισμένη σε ένα καστανοδάσος στην καρδιά του Πάρνωνα, ένα μέρος που έχει εμπνεύσει μύθους και θρύλους του παρελθόντος, η πρόθεση της ταινίας είναι να θυμίζει τις αφηγήσεις που ψιθύριζαν οι γιαγιάδες μας κάποια βράδια γύρω από το τζάκι, ιστορίες που μας έκαναν να ανατριχιάσουμε, τυλιγμένες σε ένα μεταφυσικό πέπλο και που ίσως είχαν συμβεί σε κάποιον που γνωρίζαμε.

«Μουλάν» (Mulan – 2020) της Νίκι Κάρο (Η.Π.Α., Κίνα)

image

Όταν ο Αυτοκράτορας της Κίνας διατάζει ότι ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει τον Αυτοκρατορικό Στρατό για να υπερασπιστεί τη χώρα από τους εισβολείς, η Hua Mula, η μεγαλύτερη κόρη ενός διάσημου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της. Μεταμφιέζεται σε άντρα, τον Hua Jun, και περνάει από πολλές δοκιμασίες που θα χρειαστούν όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Είναι ένα επικό ταξίδι που θα τη μεταμορφώσει σε μία εκπληκτική πολεμίστρια που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός έθνους και ενός περήφανου πατέρα.

Σε σκηνοθεσία της Νίκι Κάρο, έρχεται από την Disney, η «Μουλάν», η επική ιστορία της θρυλικής Κινέζας πολεμίστριας, όπου μια νεαρή, ατρόμητη γυναίκα ρισκάρει τα πάντα, αποδεικνύοντας την αγάπη για την οικογένεια και την πατρίδα της για να γίνει η πιο διάσημη μαχήτρια που γνώρισε ποτέ η Κίνα. Ηθοποιοί: Γιφέι Λίου, Ντόνι Γιεν, Τζέισον Σκοτ Λι, Γιόσον Αν, Ρον Γιουάν, Γκονγκ Λι, Τζετ Λι.

«Το Γεράκι Του Φιστικοβούτυρου» (The Peanut Butter Falcon – 2019) των Τάϊλερ Νίλσον και Μίκαελ Σβαρτς (Η.Π.Α.)

image

Το «Γεράκι Του Φιστικοβούτυρου» αφηγείται την ιστορία του Zak, ενός νεαρού αγοριού με σύνδρομο Down, που δραπετεύει από το νοσοκομείο για να ακολουθήσει το όνειρό του και να γραφτεί στην επαγγελματική σχολή πάλης του ειδώλου του, The Sal Water Redneck. Αναπάντεχα στον δρόμο του, θα βρεθεί ο Tyler, ένας μικροκακοποιός που τρέχει να σωθεί και θα εξελιχθεί σε πιστό προπονητή και φίλο του Zak. Μαζί θα περάσουν ποτάμια, θα γλιτώσουν από ενέδρες, θα πιούν ουίσκι, θα ανακαλύψουν την πίστη, θα ψαρέψουν και θα πείσουν την Eleanor, μια καλοσυνάτη νοσοκόμα, που είναι υπεύθυνη για την επιστροφή του Zak, να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους. Ηθοποιοί: Μπρους Ντερν, Ντακότα Τζόνσον, Αν Όουενς, Ζακ Γκοτσάγκεν, Σία ΛαΜπεφ, Τόμας Χέιντεν Τσερτς.

«Μια Σφαίρα στην Καρδιά» (Une balle au coeur / Devil at My Heels – 1966) του Ζαν-Ντανιέλ Πολέ (Γαλλία, Ελλάδα)

image

Το 1965, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ντανιέλ Πολέ, βενιαμίν της Νουβέλ Βαγκ και ερωτευμένος με την Ελλάδα, έρχεται για να γυρίσει ένα σενάριο νουάρ του μόνιμου συνεργάτη του Πιερ Καστ. Μαζί του φέρνει τους Γάλλους σταρ της εποχής, Σάμι Φρέι και Φρανσουάζ Αρντί. Στήνει την παραγωγή εν μέσω Ιουλιανών, με τον κολλητό του Κώστα Φέρρη και τον παραγωγό Αλέκο Λεμπέση. Σε συμπρωταγωνιστικό ρόλο επιλέγει την ανερχόμενη Τζένη Καρέζη ενώ η μουσική ανήκει στον σπουδαίο, Μίκη Θεοδωράκη.

Σε δεύτερους ρόλους, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Σπύρος Φωκάς, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Ζανίνο και άλλοι γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί. Η ταινία γυρίζεται στον Πειραιά, στο Πέραμα, στους Δελφούς, στην Σκύρο και στην Σικελία. Το «Μια Σφαίρα στην Καρδιά», κυκλοφόρησε το 1966 στην Ελλάδα και στη Γαλλία. 54 χρόνια μετά, επιστρέφει στις ελληνικές οθόνες, σε πλήρη ψηφιακή αποκατάσταση από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου.