Ο Μάρκο Μπελόκιο, μέσα από την ταινία «Ο Προδότης / Il Traditore / The Traitor» μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, την αληθινή ιστορία για την πιο σημαντική δίκη για τη Μαφία. Πρόκειται για τη δίκη Μάξι, η οποία διήρκεσε έξι χρόνια κι οδήγησε σε 475 καταδίκες.

Ads

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των αφεντικών της Σικελικής Μαφίας, γνωστής κι ως Κόζα Νόστρα. Ο Τομάτο Μπουσέτα κρύφτηκε με την οικογένεια του στη Βραζιλία. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ωστόσο συνεχιζόταν στην Ιταλία και οι σύμμαχοι του δολοφονούνταν ο ένας μετά τον άλλο.

Η σύλληψη και η έκδοση του Μπουσέτα από τη Βραζιλιάνικη αστυνομία, τον οδήγησε να πάρει μια απόφαση που θα άλλαζε ολόκληρη την ιστορία της Μαφίας. Συναντήθηκε με το Δικαστή Φαλκόνε και πρόδωσε τον αιώνιο όρκο σιωπής που έδωσε στην Κόζα Νόστρα. Ο Τομάσο Μπουσέτα έγινε ο πρώτος πληροφοριοδότης στην ιστορία της Μαφίας.

image

Ads

Η νέα ταινία του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη, προβλήθηκε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιείται στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellocchio

Ένας από τους πιο ανήσυχους, αντικομφορμιστές και διανοούμενους σκηνοθέτες της Ιταλίας, ο Μάρκο Μπελόκιο συνεχίζει να κάνει Πολιτικό Σινεμά γυρίζοντας ταινίες καταγγελίας. Ο Μπελόκιο γεννήθηκε το 1939 στην Πιατσέντζα της Ιταλίας. Το 1959 εγκατέλειψε τις σπουδές φιλοσοφίας στο καθολικό πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Πήγε στο Λονδίνο, όπου ακολούθησε σπουδές κινηματογράφου και έκανε διατριβή πάνω στον Αντονιόνι και τον Μπρεσόν.

image

Ο Μπελόκιο είναι ένας ανήσυχος σκηνοθέτης. Ανήσυχος, σαν το περισκόπιο του υποβρυχίου, που αναδύεται από τα βάθη και ερευνά τη θάλασσα γύρω του για στόχους. O γεννημένος στην Πιατσέντζα της Ιταλίας εβδομηνταεπτάχρονος δημιουργός, εγκατέλειψε τις σπουδές φιλοσοφίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου για να σπουδάσει Σινεμά στο Λονδίνο.

Το 1965, ο Μπελόκιο γύρισε την πρώτη του ταινία. «Οι γροθιές στην τσέπη», θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες – όμως η επόμενή του, το «Η Κίνα είναι κοντά», ήταν κωμωδία, μια γροθιά στο σαγόνι της σοβαροφάνειας. Στο φιλμ του »Εν ονόματι του Πατρός» ο Ιταλός δημιουργός άσκησε κριτική στην Εκκλησία, στον «Βιασμό στην πρώτη σελίδα» περιέλαβε τον Τύπο, ενώ στο «Βία και μοιχεία» τα βέλη του Μπελόκιο είχαν σαν στόχο τον Στρατό.

Η σοδειά του φακού του, πλούσια: Στο «Καλημέρα, Νύχτα», εστιάζει στην απαγωγή και τη δολοφονία, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, του Άλντο Μόρο, τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας και αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ το 2009 καταπιάνεται με την «Κρυφή ερωμένη» του Μπενίτο Μουσολίνι (αληθινή ιστορία). Μερικά χρόνια αργότερα η ταινία του «Ωραία Κοιμωμένη» με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ και Τόνι Σερβίλο, έκανε αίσθηση, καθώς αναμόχλευσε τη συζήτηση περί ευθανασίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου της Εκκλησίας.

Ο καθολικισμός, η υποκρισία, η δίψα για εξουσία αλλά και η αληθινή πίστη, μαζί με την παγκοσμιοποίηση και τις αλλαγές στη σημερινή ιταλική (και όχι μόνο) κοινωνία, είναι μερικά από τα θέματα της ταινίας του «Αίμα από το αίμα μου». H τελευταία του ταινία «Sweet Dreams», αποτελεί μια ωδή στην μητρική αγάπη.

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 60ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το επετειακό Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Φεστιβάλ δίνει ραντεβού με τους θεατές, στους Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Συνολικά στη διάρκεια της φετινής επετειακής διοργάνωσης στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους και 59 μικρού μήκους ταινίες από 51 συνολικά χώρες του πλανήτη. Η αυλαία του Φεστιβάλ σηκώθηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον με το φιλμ «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ και κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό «Τζότζο» (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη, Τάικα Γουατίτ που απέσπασε το μεγάλο βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Διαβάστε Επίσης:

Ο Προδότης / Il Traditore / The Traitor
Σκηνοθέτης: Μάρκο Μπελόκιο
Ηθοποιοί: Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, Λουίτζι Λο Κάσιο, Φάουστο Ρούσο Αλέσι
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 145 λεπτά
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 20:30, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

Η ταινία «Ο Προδότης / Il Traditore / The Traitor» (2019) του Μάρκο Μπελόκιο, θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Seven Films.