Ενόψει των Χριστουγέννων και υπό το βάρος των πολλών θανάτων λόγο του κορονοϊού, οι εισηγήσεις των ειδικών περιλαμβάνουν αλλαγές στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης, μέτρα για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα αλλά και περισσότερα self test στο σύνολο του πληθυσμού.

Ads

Η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως στόχο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ενώ στην ειδική επιτροπή του υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί κατά πληροφορίες έχουν εισηγηθεί νέα μέτρα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών είναι επίσης το πιστοποιητικό νόσησης να έχει μικρότερη διάρκεια από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα, ενώ, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός χτες από το βήμα της Βουλής, έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα να συντομευτεί στους 4 μήνες (από 6 που ισχύει σήμερα), το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά, η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, εισηγήθηκε ένα ακόμη μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Ads

Χριστουγεννιάτικα πάρκα μόνο για εμβολιασμένους

Για τα χιστουγεννιάτικα πάρκα εξετάζεται αυτά να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους. H επιτροπή των ειδικών, με στόχο την προστασία των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων εισηγήθηκε αν και βρισκόμαστε μια «ανάσα» προ των εορτών, στα Χριστουγεννιάτικα  θεματικά πάρκα να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο συγχρωτισμός λόγω των εορτών θα αποτελέσει εστία αναζωπύρωσης του κοροναϊού, γι αυτό και θεωρούν απαραίτητο το μέτρο, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις. Κάτι που αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, κεντρικός στόχος παραμένει να μείνει ανοιχτή η οικονομία στις γιορτές με «όπλο» και τα δωρεάν self test. Από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε νέο lockdown, όπως κάνουν άλλες χώρες στην Ευρώπη καθώς η οικονομία δεν θα αντέξει το κλείσιμο δραστηριοτήτων.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, δεν τίθεται επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για άλλους πολίτες πέραν των άνω των 60 ετών που θα βρεθούν με μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ, μέτρο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.