«Αιμορραγία» μελών αντιμετωπίζει το ΜέΡΑ25, καθώς τις τελευταίες μέρες περίπου 10 άτομα έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί από το κόμμα, με αφορμή τη διαγραφή του Ανδρέα Καραχάλιου, μέλους του κόμματος στην οργάνωση του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Ads

Η ηγεσία είχε αρχικά προτείνει την διαγραφή του κ. Καραχάλιου για επίδειξη «ανάρμοστης συμπεριφοράς προς την Επιτροπή Δεοντολογίας» και λόγω «βαθιών πατριαρχικών αντιλήψεων». Στη συνέχεια ο κ. Καραχάλιος είχε ξεκινήσει διαδικασία έφεσης στην Κεντρική Επιτροπή κατά της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας για τη διαγραφή του.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Καραχάλιος, ο επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκης «πάγωσε» τη διαδικασία της έφεσης στην Κεντρική Επιτροπή. Ταυτόχρονα, αντιπρότεινε «αντί να εκδικαστεί η έφεση, να γίνει αποδεκτή η πρότασή του να μην εκδικαστεί καθόλου η έφεση και έτσι σιωπηρώς και με συνοπτικές διαδικασίες να γίνει αποδεκτή η απόφαση διαγραφής μου εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας».

Όπως εξήγησε ο κ. Καραχάλιος, «το σκεπτικό της πρότασης αυτής ήταν πως η οποιαδήποτε πληροφόρηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής επί των πραγματικών γεγονότων «θα δηλητηρίαζε» τα ίδια τα μέλη της και πως καλό θα ήταν αυτή η «δηλητηρίαση» να περιοριζόταν στα ανωτέρω όργανα. Στη συνέχεια, χωρίς να επιτραπεί από το προεδρείο η οποιαδήποτε συζήτηση, διεξήχθη ψηφοφορία όπου επί 84 παρόντων η πρόταση μη συζήτησης έγινε αποδεκτή από τους 60 έναντι 8 όχι, 9 λευκών και 7 αποχών».

Ads

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραχάλιος αναρωτήθηκε «Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτές τις διαδικασίες για έναν αμεσοδημοκρατικό πολιτικό σχηματισμό; Αφήνω τον καθένα να αποφασίσει. Λυπάμαι που επί τρία χρόνια έδωσα τον εαυτό μου για έναν πολιτικό σχηματισμό που αποδείχθηκε ότι διευθύνεται από μια ομάδα στερούμενη παιδείας Δημοκρατίας. Λυπάμαι που εν όψει του συνεδρίου και επειδή γνώριζαν πολύ καλά ότι επεξεργάζεται η βάση, στην οποία ανήκω, προτάσεις για αλλαγή άρθρων του καταστατικού, οι οποίες θα ψηφίζονταν από την πλειοψηφία των μελών, μεθοδεύτηκε η αποπομπή μου».

Προσέθεσε μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη, πως «έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης και κίνημα δεν πάνε μαζί, Γιάνη».  Τον κ. Καραχάλιο υποστήριξαν άλλα μέλη, κάποια από τα οποία διαγράφηκαν και κάποια άλλα τέθηκαν σε «αναστολή» και εν τέλει αποχώρησαν από το ΜέΡΑ25.

Το ΜεΡΑ25, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, σχολίασε: «Όταν τα αρμόδια όργανα του ΜέΡΑ25 έρχονται σε γνώση συγκεκριμένων επώνυμων καταγγελιών περί σεξιστικής και παραβιαστικής συμπεριφοράς μελών, τις αντιμετωπίζουν άμεσα και με σεβασμό σε όποιον/α έχει υπάρξει το θύμα της πατριαρχικής συμπεριφοράς και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν την πολιτική εργαλειοποίησή τους. Όσοι το κάνουν αυτό, απλά επιβεβαιώνουν την ορθή πολιτική εκτίμηση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25».