«Άγριες καταστάσεις» φαίνεται πως επιχειρούν να επιβάλουν οι εργοδότες σε διάφορους κλάδους «πατώντας» πάνω στις διαφαινόμενες σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ads

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις κάνουν λόγο για «χιονοστιβάδα» τροποποιήσεων συμβάσεων (προς το χειρότερο εννοείται για τους εργαζόμενους), η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία 24ωρα. Αυτές αφορούν είτε στην επιβολή μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας με παράλληλη μείωση μισθού (ακόμη και της τάξεως του 50%) είτε ακόμη και στην εξώθηση πολλών εργαζομένων σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Υπάρχουν μάλιστα πολλές καταγγελίες που κάνουν λόγο για άκρως εκβιαστικές μεθόδους, με ευθείες απειλές ακόμη και για απολύσεις, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν αποδεχθούν τις «λύσεις» που τους προτείνονται.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς ανήλικων παιδιών λόγω του διακοπής λειτουργίας των σχολείων. Φαίνεται όμως πως πολλοί εργοδότες δεν είναι διατεθειμένοι να συμμορφωθούν, αφού έχουν άλλα σχέδια. Όσον αφορά στους κλάδους, στους οποίους δείχνει να επελαύνει η εργοδοτική αυθαιρεσία αφορά αυτό των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, στον χώρο του επισιτισμού, ενώ ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των εμποροϋπαλλήλων.

«Τους λένε: ή υπογράφεις ή φεύγεις»

«Ούτε στα μνημόνια δεν είχαμε δει τέτοια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα» επισημαίνει μιλώντας στο tvxs o Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου και συνεχίζει: «Κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κοροναϊό, Μπαίνουμε στα ξενοδοχεία και τα βλέπουμε άδεια. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς με την περικοπή μισθών κι εργασιακών δικαιωμάτων θα υποχωρήσει ο ιός».

Ads

Όπως σημειώνει μάλιστα: «Στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία υπάρχει πρόβλημα πραγματικό. Έχει πέσει μια χιονοστιβάδα τροποποίησης συμβάσεων συνεχούς απασχόλησης σε μερική. Πολλοί εργαζόμενοι λοιπόν βρίσκονται λοιπόν ξαφνικά part time. Ταυτόχρονα, αρκετοί είναι αυτοί που βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών εκβιαστικά, ενώ ο νόμος το απαγορεύει αυτό».

Αναφερόμενος δε στις εργοδοτικές πρακτικές τονίζει: «Οι καταγγελίες που μας έχουν έρθει, από την Τετάρτη (από την Τρίτη είχαμε κάποια δείγματα) όταν και ξεκίνησε αυτό το ντόμινο, κάνουν λόγο για συγκεκριμένες πρακτικές: τρεις-τρεις, πέντε-πέντε καλούνται στο γραφείο του υπεύθυνου προσωπικού και τους ζητάνε να υπογράψουν μείωση αποδοχών αν θέλουν να κρατήσουν τη δουλειά τους. Με απλά λόγια, τους λένε  “ή υπογράφεις ή αλλιώς φεύγεις”. Τόσο απλά».

Σε ερώτηση σχετικά με τυχόν απολύσεις, ο κύριος Χότζογλου απαντά ότι «σε ό,τι αφορά σε ξενοδοχειακό προσωπικό δεν έχουμε σχετικές καταγγελίες, έχουμε όμως αναφορικά τεχνικό προσωπικό. Σε resort δηλαδή, όπου υπήρχαν προετοιμασίες ενόψει της σεζόν και είχαν μπει συνεργεία (δε μιλάω για τα εξωτερικά, αλλά για τα συνεργεία των ξενοδοχείων), που έκαναν συντήρηση κι εργασίες, έχουμε απολύσεις τεχνητών».

«Να πάρουν μέτρα για τους εργαζόμενους, όχι μόνο για τους εργοδότες»

«Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να πάρει μέτρα και για τους εργαζόμενους όχι μόνο για τους επιχειρηματίες και τους εργοδότες» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού και προσθέτει: «Εμείς έχουμε στείλει τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο ΣΕΠΕ αίτημα για συνάντηση με αίτημα να διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας χωρίς ούτε ένα ευρώ μείωση στο μισθό. Κι αν δεν μπορεί να το διασφαλίσει αυτό ο εργοδότης -γιατί αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία που υπάρχει- ας το διασφαλίσει τουλάχιστον το κράτος».

Από την άλλη, επισημαίνει πως αναφορικά με την καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχιακών υπαλλήλων για όσα resort σε τουριστικές περιοχές είτε δεν έχουν ανοίξει είτε υπολειτουργούν λόγω μειωμένης κίνησης, ο κύριος Χότζογλου σημειώνει πως είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Ομοσπονδία θα μπορούσε να επιδείξει κατανόηση για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.  «Είναι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε και να έρθουμε σε μια συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας για το πώς θα καλυφθεί αυτός ο μήνας ή το δίμηνο που θα χαθεί για αυτούς τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση στον χώρο του επισιτισμού, φαίνεται πως είναι εξίσου ζοφερή. «Έχουμε καταγγελίες για μεγάλη μείωση στο χρόνο εργασίας, ακόμη και στα δυο μεροκάματα τη βδομάδα. Επίσης έχουμε κλάδους όπου η δουλειά έχει σταματήσει στο 100%, όπως για παράδειγμα στο catering. Από τη στιγμή δηλαδή που έχουν σταματήσει τα συνέδρια, έχουν κλείσει και τα σχολεία (υπάρχουν 4 χιλιάδες κυλικεία σε όλη τη χώρα) τα catering έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Και αντιλαμβάνεστε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον μεροκάματο» σημειώνει ο κύριος Χότζογλου.

«Παράνομη η άδεια άνευ αποδοχών, θα μας βρουν απέναντί τους»

Εξίσου ανήσυχος δηλώνει μιλώντας στο tvxs και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θέμης Γρηγοριάδης, υπενθυμίζοντας εμφατικά ότι «άδεια αναγκαστική άνευ αποδοχών είναι παράνομη», ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως «σε οποιαδήποτε απόπειρα αυθαιρεσίας- γιατί ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται- θα μας βρουν απέναντί τους».

Ταυτόχρονα, ο κύριος Γρηγοριάδης μιλάει για την ανάγκη να μην επιτραπεί καμιά απόλυση αλλά και καμιά τροποποίηση ωραρίου το διάστημα αυτό. Σημειώνει δε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μπει ως «προϋπόθεση για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων ελάφρυνσης στην κάθε επιχείρηση». Καταλήγοντας επισημαίνει πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα αναφορικά με το ενδεχόμενο «ξεχειλώματος» του ωραρίου στην εξ αποστάσεως εργασίας.  «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, με βάση και την ευελιξία που επιχειρούν να εισάγουν στα ωράρια. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί ότι αυτά θα εντάσσονται μέσα στα προβλεπόμενα ωράρια, ούτε ένα λεπτό παραπάνω» αναφέρει.