Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν δύο από τους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στον άγριο ξυλοδαρμό του Α. στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στις 7 Μαρτίου του 2021, με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό. 

Ads

Το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση και καταδίκασε τον πρώτο αστυνομικό Π.Α. σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τον δεύτερο Δ.Σ. σε ένα χρόνο με αναστολή, αφού τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Η εισαγγελέας της έδρας απέρριψε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων περί άσκησης «απαιτούμενης βίας» και «θέσης αυτοάμυνας», ενώ δεν αποδέχτηκε τα περί «οργισμένου πλήθους που τους επιτέθηκε» – κάτι που άλλωστε διαψεύστηκε τόσο από τις μαρτυρίες όσο και από το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στη δίκη.

«Οι ισχυρισμοί τους, δεν επιβεβαιώνονται από κανένα στοιχείο και το πλήθος (στην πλατεία) ήταν πολύ μικρό», είπε η εισαγγελική λειτουργός και σχολιάζοντας τον ισχυρισμό περί αυτοάμυνας τόνισε πως «ο παθών δεν φαίνεται να αντιστέκεται, αλλά να αντιδρά ενστικτωδώς στη χρήση μεταλλικής ράβδου».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις κατηγορούμενοι, τόσο με τις απολογίες τους όσο και μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής τους, προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να πείσουν για μία διαστρεβλωμένη εκδοχή των γεγονότων, παρουσιάζοντας το θύμα ως ενορχηστρωτή μίας επίθεσης εναντίον τους η οποία δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, επιχειρήθηκε να δοθεί πολιτική διάσταση στην ποινική υπόθεση, λέγοντας πως πριν την εμφάνιση των αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, «είχε συγκέντρωση η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Υπενθυμίζεται πως ο ξυλοδαρμός του Α. με πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο, αποτέλεσε αφορμή για τη μαζική πορεία διαμαρτυρίας στη Νέα Σμύρνη λίγα εικοσιτετράωρα μετά, η οποία κατέληξε σε αθρόες προσαγωγές, σκηνές άγριας καταστολής, συλλήψεις, βασανισμούς στη ΓΑΔΑ και στον σοβαρό τραυματισμό ένας αστυνομικού της ομάδας «Δράση».