Σε έκδοση νέας NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα.

Ads

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, η προγραμματιζόμενη μέσω της νέας Navtex άσκηση αφορά «την ασφάλεια» στα ανοικτά των ακτών της Αλεξανδρέττας. Η NAVTEX αφορά το διήμερο 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε εκπνέει η ναυτική οδηγία που αφορούσε τo «Oruc Reis» και είχε πρόσφατα επεκταθεί. Αναφορικά με αυτό, ο Ακάρ διεμήνυσε ότι οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας» είπε και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν όλες».

Η Γενί Σαφάκ ανέφερε νωρίτερα ότι «το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει», μετά τη λήξη της Navtex, κι ότι οι ερευνητικές του δραστηριότητες θα επεκταθούν με νέα Navtex, που θα εκδοθεί, μέχρι εκεί που τελειώνουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.

Ads

Η εφημερίδα υπενθύμιζει ακόμη τη δήλωση του Τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex της Ελλάδας για άσκηση στην ίδια περιοχή: «Επέκτεινα τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αποτελεί κόμμα ή τελεία; Επιτρέψτε μου να βάλω κόμμα προς το παρόν».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η τετραμερής αεροναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου με τη συμμετοχή Ιταλίας, Γαλλίας, Ελλάδας και Κύπρου. Η άφιξη γαλλικών μαχητικών στη Μεγαλόνησο προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε πως κάθε προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων από την Ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

Οι κινήσεις της Γερμανίας και η παρέμβαση Τραμπ

Οι νέες εξελίξεις έρχονται μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας και την προσπάθεια της Γερμανίας να πιέσει Ελλάδα και Τουρκία να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, προσπάθεια πάντως μετά την οποία ακολούθησαν νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανοιχτές απειλές που δυναμίτισαν το κλίμα. 

Ακολούθησε χθες το βράδυ η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που τηλεφώνησε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας το μήνυμα ότι οι δυο χώρες πρέπει να πάνε άμεσα σε διάλογο.