Δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα ντοκιμαντέρ να ξεχωρίζει ως η καλύτερη κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας, αλλά η ταινία τεκμηρίωσης από τη Βόρεια Μακεδονία, «Στη Γη του Άγριου Μελιού», που απέσπασε δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2020, πραγματικά το αξίζει.

Ads

Έξι νέες ταινίες μας φέρνει η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα, οι περισσότερες εκ των οποίων κινούνται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, καθώς βρισκόμαστε λίγο μετά την απονομή των Όσκαρ, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν έργα που ήδη έχουν κυκλοφορήσει στις Αίθουσες.

Εκτός λοιπόν από το σπουδαίο ντοκιμαντέρ από την γειτονική χώρα, την προσοχή μας αξίζουν, η νέα συνεργασία του Πάμπλο Λαραΐν, με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ στην «Έμα», ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή και ο σκοτεινός «Λαβύρινθος» του Ντονάτο Καρίζι, που φέρνει αντιμέτωπους στην μεγάλη οθόνη δύο σπουδαίος ηθοποιούς, τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Τόνι Σερβίλο. Αναλυτικά:

«Στη Γη του Άγριου Μελιού» (Honeyland – 2019) των Ταμάρα Κότεφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ (Βόρεια Μακεδονία)

Ads

image

Σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή βαθιά μέσα στα Βαλκάνια ζει η Χατίτζε Μουράτοβα με την ηλικιωμένη μητέρα της, σε ένα χωριό χωρίς δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Τελευταία μιας σειράς γενεών μελισσοκόμων άγριου μελιού, η Χατίτζε βγάζει μικρές παρτίδες, αγνού προϊόντος, το οποίο και πουλάει στην πλησιέστερη πόλη, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με τα πόδια.

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Στη Γη του Άγριου Μελιού» («Honeyland») αποτελεί το ντεμπούτο των σκηνοθετών Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Τάμαρα Κοτέφσκα. Μία σπουδαία ταινία τεκμηρίωσης από τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αφού απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς το 2019, προβλήθηκε στη συνέχεια και στο 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ κατάφερε να γράψει κινηματογραφική ιστορία καθώς απέσπασε δύο Υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2020, στις Κατηγορίες, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

«Έμα» (2019) του Πάμπλο Λαραΐν (Χιλή)

image

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός που θα συγκλονίσει την οικογενειακή της ζωή, η Έμα, μια νεαρή γυναίκα που ζει μέσα από τον χορό, προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της, αναλαμβάνοντας κάθε ρίσκο για να το καταφέρει.

Ο Πάμπλο Λαραΐν (Jackie, No, Νερούδα)  δημιουργεί μια εμπρηστική ταινία για την δύναμη της  τέχνης, την οικογένεια και την γυναικεία χειραφέτηση. Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2019 και Επίσημη Συμμετοχή στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Πρωταγωνιστούν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μαριάννα Ντι Τζιρόλαμο. O σπουδαίος σκηνοθέτης από την Χιλή, αφήνει κατά μέρος τις προσωπικότητες της σύγχρονης Ιστορίας και επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, δημιουργεί μια εμπρηστική δραματική ταινία για την τέχνη, την επιθυμία, την εγκατάλειψη και την οικογένεια.

«Θέλησα να μιλήσω μέσα από την ταινία για το πολύ δύσκολο θέμα των αποτυχημένων υιοθεσιών, που πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν και που παραμένει ταμπού σε πολλές χώρες, όπως και στη Χιλή. Έδωσα στους ηθοποιούς το σενάριο μια μέρα πριν τα γυρίσματα. Ήθελα οι ηθοποιοί να μην ελέγχουν πλήρως τους χαρακτήρες μου αλλά να αφουγκραστούν ενστικτωδώς την ανθρώπινη πλευρά των ηρώων. Αυτό με οδήγησε στο να κατευθύνω μόνο αρχικά τους ηθοποιούς μου, αφού, αφήνοντας τους ελευθέρους στο ένστικτό τους, από ένα σημείο και μετά, πήραν εκείνοι τον έλεγχο.» – Πάμπλο Λαραΐν

«Στον Λαβύρινθο» (L’uomo del labirinto / Into the Labyrinth – 2019) του Ντονάτο Καρίζι (Ιταλία)

image

Ένα χειμωνιάτικο πρωινό, καθώς η Σαμάνθα πηγαίνει στο σχολείο πέφτει θύμα απαγωγής. Δεκαπέντε χρόνια μετά ξυπνάει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου με καμιά ανάμνηση του παρελθόντος. Δίπλα της κάθεται ο Δόκτωρ Γκριν, ένας ψυχίατρος που ισχυρίζεται ότι θα την βοηθήσει να επαναφέρει την μνήμη της και να συλληφθεί το τέρας. Όμως την προειδοποιεί ότι το κυνήγι αυτού του τέρατος δεν είναι έξω στον αληθινό κόσμο αλλά μέσα στο μυαλό της.

Ένα προσεγμένο ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου με αξιόλογο καστ και πρωταγωνιστές τους: Τόνι Σερβίλο, Ντάστιν Χόφμαν, Βαλεντίνα Μπελέ. Το σενάριο είναι βασισμένο στο διεθνές best seller του Donato Carrisi.

«Απόστρατος» (Defunct – 2019) του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα)

image

Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.

Ηθοποιοί: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου. Η ταινία προβλήθηκε στο επερειακό 60ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Νεότητας.

«Ο «Απόστρατος» γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας. Η γενιά του ‘Β Π.Π. ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός. Ο «Απόστρατος» καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης.» – Ζαχαρίας Μαυροειδής

«Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» (The Call of the Wild – 2020) του Κρις Σάντερς (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία βασίζεται στην κλασική ιστορία «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» του Τζακ Λόντον και φέρνει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Μπακ, ενός σκύλου με μεγάλη καρδιά. Η ευτυχισμένη ζωή του ανατρέπεται όταν ξαφνικά μεταφέρεται από το σπίτι του στην Καλιφόρνια στην εξωτική και άγρια Αλάσκα την περίοδο της μεγάλης εξόρυξης χρυσού το 1890. Ως το νεότερο μέλος μιας ομάδας σκύλων για αποστολές αλληλογραφίας – αργότερα γίνεται ο αρχηγός τους – ο Μπακ θα βιώσει την εμπειρία της ζωής του, βρίσκοντας στο τέλος την αληθινή του θέση σε αυτό τον κόσμο φροντίζοντας πια ο ίδιος τον εαυτό του.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χάρισον Φορντ, Νταν Στίβενς, Ομάρ Σι, Κάρεν Γκίλαν, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ και Κόλιν Γούντελ. Ο Κρις Σάντερς (Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας) σκηνοθετεί, βασισμένος σε ένα σενάριο του Μάικλ Γκριν (Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές). Συνδυάζοντας το live-action με το animation, «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» κάνει χρήση της τεχνολογίας οπτικών εφέ και τεχνικών animation με σκοπό να αποδώσει τα ζώα στην ταινία όσο πιο αληθινά και αυθεντικά ως προς το συναίσθημα γίνονται.

Κυκλοφορούν Επίσης:
«Sonic η Ταινία» (Sonic the Hedgehog – 2020) του Τζεφ Φάουλερ (Η.Π.Α., Ιαπωνία, Καναδάς)

Βασισμένη στην επιτυχημένη videogame σειρά της Sega, η ταινία «Sonic» διηγείται την ιστορία του γρηγορότερου σκαντζόχοιρου του κόσμου, καθώς απολαμβάνει το νέο του σπίτι στη Γη. Σε αυτή τη live-action περιπετειώδη κωμωδία, ο Sonic και ο νέος καλύτερος φίλος του Τομ (Τζέιμς Μάρσντεν) συνεργάζονται από κοινού για να υπερασπιστούν τον πλανήτη από τον διαβολικό Δρ. Ρομπότνικ (Τζιμ Κάρεϊ) και τα σχέδια του για παγκόσμια κυριαρχία.

«Οι Αεροναύτες» (The Aeronauts – 2019) του Τομ Χάρπερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)
 
Λονδίνο, 1862. Οι θεατές μαζεύονται με ενθουσιασμό στο χώρο εκτόξευσης των αερόστατων, ενώ ο μετεωρολόγος James Glaisher (Έντι Ρεντμέιν) με αγωνία περιμένει την πιλότο Amelia Wren (Φελίσιτι Τζόουνς) για μια εντυπωσιακή είσοδο. Ο νεαρός επιστήμονας Glaisher, απελπισμένος που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, έχει ελάχιστη υπομονή για τους θεατρινισμούς της Wren, ενώ η Wren καταλαβαίνει ότι το σόου θα προσελκύσει χρηματοδότηση. Η πτήση τους έχει διπλό σκοπό: να σπάσουν το γαλλικό ρεκόρ υψομέτρου και να βοηθήσει τον Glaisher να συλλέξει δεδομένα για να προωθήσει τις αμφισβητούμενες θεωρίες της πρόβλεψης του καιρού. Καθώς το δίδυμο ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα, ο αέρας γίνεται λεπτότερος και ψυχρότερος και πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις που θα μπορούσαν να κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
 
Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της «Θεωρίας των Πάντων», Έντι Ρεντμέιν και Φελίσιτι Τζόουνς, ενώνεται ξανά στη μεγάλη οθόνη υπό τις οδηγίες του Τομ Χάρπερ, για να πει την ιστορία ενός επιστήμονα και μιας πιλότου που ονειρευόντουσαν να πετάξουν πιο ψηλά από τον καθένα. Ηθοποιοί: Φελίσιτι Τζόουνς, Έντι Ρεντμέιν, Χιμές Πατέλ, Λιούιν Λόιντ, Φίμπι Φοξ, Τιμ Μακίνερνι, Αν Ριντ, Τομ Κόρτνεϊ. Δεν πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική προβολή για την συγκεκριμένη ταινία.