Εδώ και δύο ημέρες η Ελληνική Αστυνομία είχε πλήρη γνώση για το κονβόι ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που από την Κροατία κατέληξε οδικώς στη Νέα Φιλαδέλφεια και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 29χρονο Μιχάλη, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ads

Συγκεκριμένα, με ειλημμένη της απόφαση της UEFA για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών ενόψει ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ, δύο ενημερωτικά σημειώματα του Τμήματος Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. -με ημερομηνίες 6 και 7 Αυγούστου- επισημαίνουν τη μετακίνηση των περίπου 150 «οπαδών», παραθέτουν αξιόπιστες και λεπτομερείς πληροφορίες για την παραμονή και διαμονή τους στην Αθήνα, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για πιθανό «ραντεβού» με οργανωμένους της ΑΕΚ παραμονή του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Διαβάστε επίσης: Συνοριακός Σταθμός Κακαβιάς / Ενήμερη από χθες η ΕΛ.ΑΣ για τη διέλευση 80 Κροατών

Στο πρώτο ενημερωτικό σημείωμα με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2023, οι αξιωματικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας που φέρει τίτλο « Αξιολόγηση: Α3 και θέμα: Αγώνας ποδοσφαιρου μεταξυ ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb» επισημαίνουν τα εξής αναφορικά με τις πληροφορίες που ελαβαν απο τις ξένες αρχές:

Ads

«Την Τρίτη 8/8/ 2023 και ώρα 21:45, είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο αγώνας ποδοσφαίρου για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League μεταξύ ομάδων ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb στο γήπεδο OPAP ARENA. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας, αναμένεται να ταξιδέψουν προς την χώρα μας περί τους 150 οπαδούς της GΝΚ Dinamo Zagreb. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στην χώρα μας θα αφιχθή ικανός αριθμός περίπου – 100 οργανωμένων οπαδών της GΝΚ Dinamo Zagreb – BAD BLUE BOYS- κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία και κάποιοι θα διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb κυρίως πλησίον της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επιπλέον ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αριθμός 115 τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες 7/8/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων. Ενέργειες: υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οποιοδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά».

Στο δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα με ημερομηνία 7 Αυγούστου 2023, αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ , απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο — πέταλο – του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στην παραγγελία της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δολοφονία του 29χρονου, αλλά και για τα επεισόδια που προκάλεσαν τραυματισμούς και υλικές ζημιές στους χώρους γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζήτησε η έρευνα για γίνει προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι οι Κροάτες οπαδοί είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές να κινούνται επί της Eθνικής Oδού, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν της προσοχής και της εποπτείας των αρχών.

Στην παραγγελία ζητείται η ανεύρεση του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ και η διερεύνηση τέλεσης βαρύτατων κακουργηματικών πράξεων, όπως της εγκληματικής οργάνωσης, της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της έκρηξης, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της επικίνδυνης και της βαριάς σωματικής βλάβης, της συμπλοκής, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Η έρευνα θα αναζητήσει και ευθύνες της αστυνομίας καθώς ζητείται να ερευνηθεί το «πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος».

Τέλος, με την ίδια παραγγελία ζητείται η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Uefa Champions League.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά».