Πρώτο θέμα και στα περισσότερα κροατικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί η οργανωμένη δολοφονική επίθεση ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το βράδυ της Δευτέρας (7.8), που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη και τον τραυματισμό εννέα ατόμων.

Ads

Παρά την απόφαση της UEFA για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη 8 Αυγούστου, περίπου 150 ακροδεξιοί χούλιγκαν έφτασαν οδικώς στην Αθήνα με την Ελληνική Αστυνομία να είναι πλήρως ενήμερη για τις κινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, στις 4 Αυγούστου 2023, η κροατική αστυνομία υπέβαλε όλες τις συγκεντρωμένες πληροφορίες «που ενδιαφέρουν την ασφάλεια σχετικά με τους οπαδούς που θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ελλάδα», μέσω των διεθνών διαύλων της Europol και της Interpol, τόσο στην ελληνική αστυνομία, όσο και στην αστυνομία των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή του κονβόι των ακροδεξιών χούλιγκαν (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο).

Όπως εξηγεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας HRT, που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, «πληροφορίες ασφαλείας αυτού του είδους ανταλλάσσονται και με τις χώρες που βρίσκονται στην αναμενόμενη διαδρομή του ταξιδιού και η αστυνομία κάθε χώρας ξεχωριστά αξιολογεί πώς θα ενεργήσει σε σχέση με τις πληροφορίες που της παρέχονται».

Ads

«Στο πλαίσιο της διεθνούς επικοινωνίας, η αστυνομία του Μαυροβουνίου ενημέρωσε την αστυνομία των χωρών της περαιτέρω διαδρομής ότι στις 7 Αυγούστου, μεταξύ 03:00 και 06:00, εντόπισε 120 Κροάτες πολίτες στην έξοδο από το Μαυροβούνιο προς την Αλβανία. Προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα σχόλιο από την ελληνική αστυνομία σχετικά με τη μεταχείριση των Κροατών πολιτών και συλλέγονται πληροφορίες προκειμένου να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κροατικού υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα, το HRT αναφέρει ότι η κροατική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τα επεισόδια, τη βία και τον χουλιγκανισμό των οπαδών στην Αθήνα που οδήγησαν στην τραγική απώλεια της ζωής του 29χρονου Μιχάλη και πως ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.