Οι ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν κρύβουν τη ναζιστική ιδεολογία τους και τις αναφορές τους στα διάσημα για την αγριότητά τους κροατικά SS.

Ads

Η πιο πρόσφατη επίδειξή τους – πριν το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια – ήταν στο Μιλάνο, τον Σεπτέμβριο του 2022, με αφορμή τον αγώνα με την Μίλαν.

Τότε, περίπου 4.000 ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ παρέλασαν ναζιστικά στους δρόμους της πόλης.

Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 14 συλλήψεις, με τους συλληφθέντες να φέρουν πάνω τους μαχαίρια, λοστούς και καπνογόνα.

Οι Bad Blue Boys, όπως είναι η ονομασία των οργανωμένων ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ιδρύθηκαν επίσημα στις 17 Μαρτίου 1986, φυσικά στο Ζάγκρεμπ. Το όνομα της ομάδας λέγεται ότι είναι εμπνευσμένο από την ταινία του 1983 με πρωταγωνιστή τον Sean Penn, Bad Boys. Η μασκότ τους είναι ένα μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους είναι το “Dinamo ja volim” (“I love Dinamo”), από ένα κροατικό ροκ συγκρότημα.

Οι Bad Blue Boys ήταν στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού κινήματος στη χώρα το 1990 και είχαν προσφέρει την υποστήριξή τους στον Franjo Tuđman (ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κροατίας τη δεκαετία του 1990) στις πρώτες εκλογές της Κροατίας.

Το 2011, οι Bad Blue Boys συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 16 πιο «σκληροπυρηνικών κλαμπ χούλιγκαν, ultras με τις οποίες δεν θα θέλαμε να μπλέξουμε», που συντάχθηκε από τον αμερικανικό αθλητικό ιστότοπο Bleacher Report.

Το 2018, η κροατική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε χώρους των BBB στο Ζάγκρεμπ, όπου κατέσχεσε όπλα. κλομπ, πυρομαχικά, μπαλακλάβες. Τα δωμάτια ήταν επίσης διακοσμημένα με γκράφιτι αφιερωμένα στον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς

Ο Άντε Πάβελιτς είναι η κροατική εκδοχή του Ουκρανού ναζί, Στεπάν Μπαντέρα. Δημιούργησε, το «Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας» το 1941, ένα κράτος – μαριονέτα της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας και ήταν ιδρυτής του κροατικού ακραίου εθνικιστικού-τρομοκρατικού κινήματος των Ουστάσι, που έγιναν διάσημοι για την αιμοσταγή δράση τους κατά των λαών της Βαλκανικής, στο πλευρό των ναζί κατακτητών.