Την παραίτηση του νεοδιορισθέντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που σημειώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας (7.8), ενόσω η ΕΛ.ΑΣ. ήταν καθόλα ενήμερη για τις κινήσεις τους για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο πριν πέσει νεκρός ο 29χρονος Μιχάλης.

Ads

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και δεδομένου ότι η UEFA είχε απαγορέψει τη μετακίνηση οπαδών ενόψει του ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Ελληνική Αστυνομία είχε λεπτομερή γνώση για τη μετακίνηση, τις πινακίδες κυκλοφορίας, τις επικοινωνίες, ακόμα και για τη διαμονή των περίπου 150 ακροδεξιών χούλιγκαν της κροατικής ποδοσφαιρικής ομάδας που διέσχισαν οδικώς τη χώρα για να καταλήξουν στην Αθήνα.

«Αν ο κ. Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος» σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να μπουν σε «καραντίνα» επτά αξιωματικοί της τροχαίας και της ΕΛΑΣ μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες στην υπόθεση.

«Αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, θα ήταν το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

«Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος.

Αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί.

Θα ήταν το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας για το γεγονός ότι κομβόι με ακροδεξιούς χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μέχρι την Αθήνα και δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο».

Ανδρουλάκης: Αναμένουμε άμεσα την παραίτηση Οικονόμου

Σε νέα δήλωση για την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη προχώρησε ο πρόεδροςτου ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Συγκεκριμενα, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει:

«Η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας.

Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου που καταδεικνύει ότι τελούσε εν γνώσει τους, η μετακίνηση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας είναι κόλαφος.

Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεται ως επιχειρησιακό σχέδιο η “διακριτική παρακολούθηση τους”.

Οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την Εθνική Οδό ως την Αθήνα, σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA.

Χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, αποβιβάστηκαν σε σταθμό κοντά στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και κινήθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια προς το γήπεδο της ΑΕΚ.

Άλλο ένα δείγμα «αποτελεσματικότητας» του αποτυχημένου “επιτελικού κράτους”.

Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Οικονόμου, στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».