Νέα έρευνα για την οικογενειοκρατία στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ ξεκίνησε χθες ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τους συζύγους και τα παιδιά των καθηγητών αλλά και των υπαλλήλων, που διορίστηκαν ως προσωρινοί διδάσκοντες στα ιδρύµατα.

Ads

Με τη νέα έρευνα ο υφυπουργός Παιδείας ζητά από όλα τα πανεπιστήµια και ΤΕΙ της χώρας µέχρι τις 20 Μαΐου να του αποστείλουν στοιχεία που αφορούν διδάσκοντες που έχουν απασχοληθεί µε σύµβαση ορισµένου χρόνου την τελευταία διετία, οι οποίοι έχουν άµεση συγγενική σχέση µε καθηγητή ή µέλος του προσωπικού του Ιδρύµατος. Μάλιστα, σηµειώνει ότι «έχει δεχθεί καταγγελίες και διαµαρτυρίες για ειδική µεταχείριση συγγενών µελών ∆ΕΠ ή υπαλλήλων στις επιλογές προσωρινών διδασκόντων».

Απο τα ιδρύµατα ζητούνται 5 συγκεκριµένα στοιχεία:

  • Το όνοµα του απασχοληθέντος και το όνοµα του µέλους ∆ΕΠ ή εργαζοµένου στο Ιδρυµα µε τον οποίο ο διδάσκων έχει συγγενική σχέση.
  • Αν ο πρόσληψη έγινε απευθείας ή αν είχε προηγηθεί προκήρυξη. Στη δεύτερη περίπτωση ζητείται και ο αριθµός των συνυποψηφίων του επιλεγέντος.
  • Τα µαθήµατα που δίδαξε ο επιλεγείς και αν είναι υποχρεωτικά ή επιλογής.
  • Το βιογραφικό του επιλεγέντος. n Αν το βιογραφικό του επιλεγέντος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τµήµατος ή όχι.

Ο κ. Πανάρετος στην επιστολή του υπενθυµίζει στα Ιδρύµατα ότι για λόγους διαφάνειας τα βιογραφικά των διδασκόντων πρέπει να αναρτώνται στο ∆ιαδίκτυο και συµπληρώνει: «Είναι αυτονόητο ότι η συγγενική σχέση δεν αποτελεί αφ’ εαυτής ένδειξη έλλειψης αξιοκρατίας. Η διαφάνεια όµως στις διαδικασίες επιλογής ικανοποιεί το κοινό περί αξιοκρατίας αίσθηµα αλλά προστατεύει και τους ίδιους τους επιλεγέντες από αρνητικά σχόλια, όταν αυτά δεν έχουν αντικειµενική βάση».

Ads

Η προηγούµενη έρευνα Πανάρετου, µε την οποία ζητούσε στοιχεία σε βάθος 15ετίας για περιπτώσεις παιδιών καθηγητών που εξελέγησαν επίσης καθηγητές, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Νεών» απέδωσε δεκάδες περιπτώσεις – ξεπερνούν τα 100 ονόµατα – στα ΑΕΙ. Υπενθυµίζεται ότι τον περασµένο Νοέµβριο αποφασίστηκε η κατάργηση του Τµήµατος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών λόγω ακραίας οικογενειοκρατίας, καθώς οι περισσότεροι καθηγητές του ήταν µεταξύ τους συγγενείς…