Τυπικά, η νέα πράξη του πολιτικού «δράματος» Μητσοτάκη – Σαμαρά έληξε με τη χθεσινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ads

Ο Παύλος Μαρινάκης κατέβασε τους τόνους (αν και όχι την ουσία) για το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά απλώς «λέει την αλήθεια», και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει θέμα ρήξης εντός ΝΔ.

Επί της ουσίας, επαναβεβαίωσε πως το Μαξίμου θεωρεί ανακόλουθο τον Αντώνη Σαμαρά στην κριτική του ως προς τη διέξοδο της αποχής που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, αλλά του αναγνώρισε (για μια ακόμη φορά) το δικαίωμα της αυτόνομης έκφρασης.

Πρακτικά και πολιτικά, απλώς σήμανε ανακωχή έως την επόμενη σύγκρουση. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει χαράξει δική του πολιτική πορεία με άδηλο ακόμη στόχο, το γεγονός αυτό τους προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και εκνευρισμό, και η τακτική με την οποία έχουν αποφασίσει να του απαντήσουν είναι η εξώθηση σε απομόνωση και πολιτική περιθωριοποίηση.

Ads

Από την άλλη, η πλευρά Σαμαρά επιλέγει πια την σχεδόν ευθεία σύγκρουση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το μήνυμα «ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» που απηύθυναν συνεργάτες του είχε ως βασικό, και μοναδικό αποδέκτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο και εκπροσωπεί ο Παύλος Μαρινάκης. Οι δε έντονες και επαναλαμβανόμενες πια διαφοροποιήσεις του στο θέμα του γάμου των ομοφύλων είναι η έκφραση της δυσανεξίας του στην κεντρώα πορεία που θεωρεί ότι έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία επί ηγεσίας Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός εξοργίστηκε με το «ανήκουμε στην Δύση» του Ακη Σκέρτσου – τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του γάμου των ομοφύλων στην ενημέρωση των βουλευτών του κόμματος. Την εξέλαβε, όπως λένε συνομιλητές του, ως παραχάραξη του καραμανλισμού και των ιδρυτικών αρχών της παράταξης.

Τα ίδια πρόσωπα λένε πως ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πια πως «μια οκταετία Μητσοτάκη είναι αρκετή». Και παραπέμπουν στην παλαιά του δήλωση ότι «δεν θα γίνουμε Ποτάμι» επισημαίνοντας την ανησυχία του  για την φιλελεύθερη στροφή Μητσοτάκη και για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το – αναπάντητο – ερώτημα για όσους παρακολουθούν στενά τα παρασκηνιακά τεκτενόμενα στην ΝΔ είναι εάν η στάση του αυτή αποτελεί ή όχι μέρος συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου. Ακούγεται εσχάτως εντός και πέριξ της ΝΔ πως θα έβλεπε με καλό μάτι μια αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές με τον Μάκη Βορίδη να διαδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ωστόσο εάν κοινωνός των σεναρίων αυτών είναι ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατείας άλλωστε– πέραν της διαφωνίας του στον γάμο των ομοφύλων – έχει καλή πολιτική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο Μαξίμου θεωρείται πολύτιμο δεξιό αντίβαρο στις κεντρώες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Στην κυβέρνηση, προσώρας τουλάχιστον, αποδίδουν την στάση Σαμαρά κυρίως σε προσωπικές πικρίες και «εμμονές». Λένε ότι τον κατατρέχει η αίσθηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν του αναγνώρισε την στήριξη που του παρείχε για να γίνει πρόεδρος της ΝΔ, πιστεύουν όμως ότι δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πολιτικά πολεμοφόδια για να αμφισβητήσει επί της ουσίας τον πρωθυπουργό και επισημαίνουν ότι η επιρροή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι περιορισμένη.

Καταγράφουν ωστόσο ότι το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, όπως και η σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά, είναι στοιχείο που ενώνει τις πλευρές Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Η γραμμή τόσο των «σαμαρικών» όσο και των «καραμανλικών» βουλευτών είναι πως όποιο ζήτημα αφορά δικαιώματα των παιδιών θα μπορούσε να λυθεί με κάποιες νομικές προσθήκες στο Σύμφωνο Συμβίωσης και δεν χρειαζόταν η θεσμοθέτηση του γάμου, ενώ γνωστά στελέχη και των δύο πλευρών επιμένουν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου και λένε όχι στην αποχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μαξίμου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις Σαμαρά, επιμένοντας ταυτόχρονα στη γραμμή της απαξίωσης και περιθωριοποίησής του. Εδώ, δε, αρκετοί λένε πως η κυβερνητική πλευρά έχει ήδη πετύχει μια πρώτη σημαντική νίκη βάζοντας απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά ένα από τα πολιτικά του «παιδιά», τον Αδωνι Γεωργιάδη.