Η Νέα Αριστερά ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν αποτελεί ούτε τη μετεμψύχωση του παλιού, ούτε είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης. Δεν θα συμβιβαστεί με την εποχή των μειωμένων προσδοκιών και θα πείσει ότι εκτός από τη στρατηγική της ατομικής επιβίωσης υπάρχει η στρατηγική της συλλογικής σκέψης και αντίστασης.

Ads

Αντίσταση που για να είναι αποτελεσματική φέρνει στο προσκήνιο νέες ιδέες, νέους τρόπους να συλλάβουμε τα σύγχρονα προβλήματα και άρα και νέες λύσεις. Αντίσταση που συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλατιού μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων ικανού, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, να αλλάζει βασικούς πυλώνες του υφιστάμενου καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου, τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, τον ίδιο τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε.

Η Νέα Αριστερά είναι δύναμη Δημοκρατική. Υπερασπίζεται και εμπλουτίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί στη διεύρυνση της δημοκρατίας στην κοινωνική και οικονομική σφαίρα.

Δύναμη ειρηνική που ξέρει ότι ο διεθνισμός και ο πατριωτισμός δεν είναι αντιφατικές έννοιες, αλλά, αντιθέτως αποτελούν τη βάση για μια αποτελεσματική και προωθητική εξωτερική πολιτική για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ads

Δύναμη του πολιτισμού, γιατί ο πολιτισμός αποτελεί το μέσον να κατανοήσουμε τις σχέσεις, τα συναισθήματα, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις των ανθρώπων, αλλά και για όλα αυτά που βάζουν εμπόδια στην κατανόηση αυτή.

Η Νέα Αριστερά απαντά στις πολλαπλές κρίσεις επιμένοντας στη ρεαλιστική δυνατότητα ριζοσπαστικών λύσεων. Θα έχει παρουσία και παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την ΕΕ.

Οι λύσεις έρχονται από την Αριστερά, όπως μας θυμίζει η πρόσφατη εμπειρία των δημόσιων συστημάτων υγείας στα χρόνια της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει για την κρίση ενέργειας: η ρύθμιση των αγορών και η επιστροφή του δημοσίου είναι η μόνη κοινωνική απάντηση στην κρίση ενέργειας. Η ίδια πολιτική, βέβαια, απαιτείται για όλα τα κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και τις μεταφορές. Η κλιματική κρίση απαιτεί ισχυρό αναπτυξιακό κράτος για να οργανώσει, να συντονίσει τη δίκαια πράσινη μετάβαση με κοινωνικό πρόσημο. Η κλιματική κατάρρευση εμπεριέχει σχεδόν όλες τις επιμέρους κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος –πόλεμοι, πανδημίες, ενεργειακό κόστος, μεταναστευτικές ροές. Μόνο η ριζική παρέμβαση της Αριστεράς με κοινωνική ατζέντα και ένα πρόγραμμα δίχως αναστολές για τη μάχη ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό, τον μισαναπηρισμό και την ΛΟΑΤΚΙ+ φοβία μπορεί να εγγυηθεί την ήττα της άκρας δεξιάς.

Η Νέα Αριστερά δεν αντιμετωπίζει την πολιτική μέσα από τη λογική ότι όλα κρίνονται από τον «μέσο ψηφοφόρο». Απαντάμε ότι ζούμε σε μια ταξική κοινωνία. Σε μεγάλο βαθμό το μελλοντικό επάγγελμα των ανθρώπων, αλλά και ο μισθός, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά -και αυτά του πολιτισμού, εξαρτώνται από τις τυχαίες συνθήκες στις οποίες κάποιος γεννήθηκε. Η Νέα Αριστερά πιστεύει ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων όλων των ειδών, που δεν προέκυψαν από τον ουρανό, αλλά είναι απόρροια του ίδιου του καπιταλισμού, εξαρτάται από μια ριζική ανακατανομή ισχύος υπέρ του κόσμου της εργασίας, από τη διεύρυνση της σφαίρας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι δημοκρατικές συλλογικές πολιτικές αποφάσεις των ανθρώπων και όχι οι αγορές, τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα, με λίγα λόγια όχι το μπλοκ εξουσίας που στηρίζει η ΝΔ για να κυριαρχήσει στο πολιτικό σύστημα.

Η Νέα Αριστερά γνωρίζει τους αντιπάλους της και με ποιους θέλει να συγκρουστεί.

Στο στεγαστικό, ξέρουμε ότι οι μεγάλες εταιρίες ακινήτων σχεδιάζουν χωρίς τους κάτοικους το μέλλον ολόκληρων πόλεων και γειτονιών – αν θα υπάρχει προσιτή στέγαση για τους κατοίκους, αν θα παραμείνουν δουλειές και εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, αν θα εκτοπιστούν και οι τελευταίες εστίες πολιτισμού.

Στην ακρίβεια ξέρουμε ότι το ολιγοπώλιο των σουπερμάρκετ με διάφορες πρακτικές φουσκώνει τις τιμές και πλουτίζει, με χαμένους τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Στην πράσινη μετάβαση, ξέρουμε ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες θέλουν να κυριαρχήσει η λογική των μεγάλων έργων που δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια και επιβαρύνουν εντέλει το περιβάλλον.

Στην πολιτική υπάρχουν επιλογές. Είναι επιλογή να αφήνεις την εξέλιξη της τεχνολογίας στις εταιρίες Big Tech που προωθούν τεχνολογίες αυτοματισμού, την αντικατάσταση των εργαζομένων δηλαδή, ή την παρακολούθηση των εργαζομένων – δεν υπάρχει κάτι νομοτελειακό στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Επιλογή της Νέας Αριστεράς είναι τεχνολογίες που αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των υφιστάμενων εργαζομένων και δημιουργούν καλές νέες θέσεις εργασίας.

Επιλογή της Δεξιάς είναι να αποδυναμώνει τις ικανότητες των δημοσίων υπαλλήλων, αναθέτοντας όλο και περισσότερες «δουλειές» σε εταιρίες συμβούλων που προφανώς έχουν τη δική τους ατζέντα. Επιλογή της Νέας Αριστεράς είναι το αναπτυξιακό κράτος με αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων για να μπορούν να συντονίσουν τον ιδιωτικό, το δημόσιο, και τον κοινωνικό τομέα σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για την αντιμετώπιση είτε της κλιματικής κρίσης, είτε της ερήμωσης της χώρας, είτε του δημογραφικού προβλήματός της.

Είναι επιλογή της Δεξιάς να προβαίνει σε όλο και στενότερη ποικιλότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, σαν οι αξίες της αγοράς να είναι η θεραπεία κάθε νόσου. Επιλογή της Νέας Αριστεράς είναι τα δημόσια πανεπιστήμια, η στήριξή τους ως κοινότητα που  η ίδια αποφασίζει για την έρευνα και την εκπαίδευση με μη αγοραία κριτήρια και χωρίς τις προτεραιότητες του ιδιωτικού τομέα. Επιλογή της Νέας Αριστεράς είναι η στήριξη της συνεταιριστικής, κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας που μπορεί να προσφέρει πολλά σε μια πιο ήπια και πράσινη ανάπτυξη, αμβλύνοντας συγχρόνως τις ανισότητες.

Έχουμε πολλές μάχες μπροστά μας. Προχωράμε με τις αξίες και τις ιδέες μας. Με τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την ισότητα, την αλληλεγγύη. Ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι και καινοτόμοι στην ιδεολογική αντιπαράθεση με τη Δεξιά. Οι εκλογές κερδίζονται «από την τσέπη», αλλά ο τρόπος που ο κόσμος κατανοεί την κατάστασή του, το επιθυμητό αλλά και το εφικτό περνάει από πολλά ιδεολογικά φίλτρα.

Προχωράμε στηρίζοντας τις ζωντανές αντιστάσεις στην κοινωνία, γιατί μόνο αν δημιουργηθούν αντίρροπες δυνάμεις στην κοινωνία διευρύνεται το πεδίο του εφικτού.

Πρώτα και κύρια ένα ανανεωμένο εργατικό κίνημα μπορεί να στηρίξει ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται σε καλούς μισθούς.

Πρώτα και κύρια το κίνημα για την ειρήνη, ενάντια στους πολέμους, ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Πρώτα και κύρια το φεμινιστικό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει το σεξισμό και τη βία κατά των γυναικών και να αναβαθμίσει μια φεμινιστική ατζέντα σε όλες τις σφαίρες της πολιτικής από την οικονομία της φροντίδας μέχρι τις έμφυλες ανισότητες στην αγορά εργασίας.

Πρώτα και κύρια η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι αυτή που μπορεί να επιβάλει τα ίσα δικαιώματα για όλους, όλες, όλα.

Πρώτα και κύρια το αναπηρικό κίνημα μπορεί να αναδείξει και εντέλει να επιβάλει την προσβασιμότητα για όλους τους ανθρώπους και την κατάργηση άθλιων ιδρυμάτων τρόμου.

Πρώτα και κύρια το κίνημα κατά των εξορύξεων και της πολιτικής οικολογίας μπορεί να αλλάξει την ατζέντα υπέρ της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.

Πρώτα και κύρια το κίνημα αλληλεγγύης στον προσφυγικό πληθυσμό μπορεί να μπει μπροστά για να προβάλει τις πανανθρώπινες ιδέες, μακριά και έξω από λογικές απάνθρωπων φραχτών και εγκληματικών επαναπροωθήσεων.

Σεβόμαστε την αυτονομία των κινημάτων, αλλά συγχρόνως θέλουμε να συμβάλουμε ώστε το σύνολο να είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών, αναδεικνύοντας συγκλήσεις και κοινά σημεία. Μόνο η συνάντηση των σύγχρονων αγώνων μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Για να βρουν τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα χώρο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Για να ανατρέψουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Να ανοίξουμε το δρόμο για την αντεπίθεση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Γιατί η διαιρετική τομή Αριστερά – Δεξιά παραμένει ως κυρίαρχη σε όλα τα ζητήματα.

Προχωράμε με ένα κόμμα που θα παράγει πολιτική, στα μεγάλα και μικρά ζητήματα, στα άμεσα, αλλά με βάση τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους για ριζικές και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις, για την επέκταση της δημοκρατίας, για την αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου, για τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Για τον σοσιαλισμό όπως τον οραματιζόμαστε.

Προχωράμε με αυτοπεποίθηση, αλλά χωρίς αλαζονεία. Θα επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας, αλλά θα ακούμε. Θα στηρίξουμε το διάλογο σε όλα τα επίπεδα στον αριστερό και ευρύτερο προοδευτικό χώρο, κοινωνικό και πολιτικό. Θα είμαστε ο καθοριστικός καταλύτης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος του μετασχηματισμού της διάχυτης κοινωνικής δυσφορίας σε υλική πολιτική δύναμη για την αλλαγή της πορείας της χώρας, για να είναι η Αριστερά πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και κυβερνητικής προοπτικής.

Φτιάχνουμε το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Ένα κόμμα για όλες, όλους και όλα που νιώθουν ότι ασφυκτιούν από την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών. Ένα κόμμα για τον κόσμο της Αριστεράς, τα κοινωνικά κινήματα και τους προοδευτικούς πολίτες, την πολιτική οικολογία, τις σύγχρονες αναζητήσεις της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Ένα κόμμα με δημοκρατία, ισοτιμία και συντροφικότητα. Ένα κόμμα με αξιοπιστία και μαχητικότητα. Ένα κόμμα που λέει αυτά που πιστεύει και πιστεύει αυτά που λέει.

Η πολιτική επιστρέφει. Για τη ζωή που μας αξίζει.