Νέα τετράωρη στάση εργασίας αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υποχρεωτικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, μετατάξεις προσωπικού, στο πλαίσιο του νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Έτσι, αύριο οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα μείνουν ακινητοποιημένοι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και όπως ανακοινώθηκε, τα τελευταία δρομολόγια πριν από τη στάση θα αναχωρήσουν στις 11:40 από Πειραιά προς Μοναστηράκι, στις 11:45 από Αττική για Κηφισιά, στις 11:58 από Μοναστηράκι για Πειραιά και στις 11:40 από Κηφισιά για Αττική.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι χθες προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, κατά την οποία αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ από το πρωί της Τετάρτης πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς.

Παγώνουν ξανά τα έργα – Βωμός των 12 Θεών

Όπως έγινε γνωστό, χθες, δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή πολιτών εκδίδοντας προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται η συνέχιση των εργασιών στο τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Μοναστηράκι – Θησείο, μέχρι τις 2 Αυγούστου οπότε και θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η κύρια αγωγή. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή πολιτών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου με την οποία είχε δοθεί το «πράσινο φως» για συνέχιση των έργων στον σταθμό του Θησείου, κάτι το οποίο σήμαινε την κατάχωση του σημαντικότερου ιερού και κέντρου της Αρχαίας Αθήνας.

Ads

Η δικαστική διαμάχη με επίκεντρο την ανακατασκευή της γραμμής των ΗΣΑΠ ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, όταν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας προσέφυγαν πολίτες ζητώντας να σταματήσει η κατάχωση του βωμού των 12 Θεών προκειμένου να γίνει ανακατασκευή στη γραμμή του Hλεκτρικού. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή προκειμένου να σταματήσουν τα έργα μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης. Η εν λόγω διαταγή, ωστόσο, ανακλήθηκε δύο ημέρες μετά, όταν στο δικαστήριο προσέφυγαν οι ΗΣΑΠ και η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανακαίνιση της γραμμής.

Οι πολίτες υπέρ των οποίων έχει γίνει πρόσθετη παρέμβαση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επανήλθαν και πάλι ζητώντας εκ νέου την παύση των έργων και την προστασία του Βωμού, πετυχαίνοντας την έκδοση της προσωρινής διαταγής.